PONTA: Am fost AROGANT în campanie. M-am gândit de multe ori la demisie după alegeri

Premierul Victor Ponta vorbește, într-un interviu realizat pentru Realitatea.net, despre motivele pentru care a pierdut alegerile prezidențiale, despre viitorul său în fruntea Guvernului, despre nevoia PSD de a se schimba sau despre prietenia cu Sebastian Ghiță și evadarea în cluburile din Emiratele Arabe Unite. Într-un moment de maximă emoție, Ponta lasă să se înțeleagă că regretă că a candidat la prezidențiale și spune că își asumă dezastrul de la votul din diaspora. "Am plătit un preț, nu știu dacă a fost suficient", spune Ponta. Un interviu realizat de Costi Rogozanu și Dan Duca.

D.D.: Au trecut trei săptămâni de la pierderea alegerilor prezidențiale. Ați înțeles semnificația votului, ce s-a întâmplat pe 16 noiembrie.

VICTOR PONTA:
Încep să înțeleg. Nu cred că cineva după trei săptămâni are semnificația votului. Sunt niște cauze care țin de mine ca și candidat ,sunt cauze care țin de forța politică, de formațiunea politică pe care o reprezint și sunt cauze care țin de așteptările unui electorat, ale celor care au venit în turul doi, unii spun că sunt cei de pe Facebook, e vorba de așteptările unor alegători care nu le-a răspuns nici PSD, nu le-am răspuns nici eu, nici partea adversă, mă refer la ACL și care prin votul de pe 16 au dat un semnal tuturor, nu doar mie.

D.D: Ce vă reproșați dumneavoastră?

VICTOR PONTA:
De la lucruri tactice, cum a fost problema cu diaspora, că nu am reușit să organizăm bine, nu a fost nicio chestie de intenție, a fost eroarea noastră de  gândire că dacă au fost 297 de secții în 2009, o să fie tot 297 de secții acum. E eroare totală, cu consecințele pe care le știți. Doi. Programul meu generalist, în care ne-am adresat tuturor și pensionarilor și mediului de afaceri, toată lumea este liniștită și facem pace și liniște, ceea ce nu cred că dorea toată lumea. 3. Faptul că nu am reușit să câștig bătălia comunicațională pe ideea de pomeni electorale. În continuare susțin ideea că faptul că indexez pensiile nu e o pomană electorală, dincolo de faptul că e o prevedere legală, eu nu cred că cei de la ACL ar fi zis să nu indexați pensiile. Dar ideea că eu iau de la cei activi și dau la... dar toată demonizarea aceasta a electoratului, faptul că toți ar fi hoți, pomanagii, totul a fost o clară incapacitate a mea. Atitudinea mea, e clar că oamenii m-au sancționat pentru o anumită atitudine a mea.

C.R.: Ați fost arogant?

VICTOR PONTA:
Da. Da, cred că da (am fost arogant, n.red.). Nu știu dacă eu ca persoană, dar cu siguranță așa a fost perceput modul de guvernare al PSD, inclusiv ideea de a nu da toată puterea unei singure formațiuni, sunt multe lucruri care trebuie schimbate la mine, la manifestarea politică. Chestia cu protejarea corupțiilor, faptul că noi suntem cei care îi protejăm pe corupți, a costat enorm și cred că este un mesaj nu doar pentru noi. Până la urmă nu am protejat pe niciunul. Categoric am crezut că prin explicații largi, rezolv lucrurile. Lucrurile trebuie transmise foate concis și tranșant.

Nu am condus un guvern de stânga

C.R.: Ați avut parte și de două critici de tip diferit: una de tip Ion Iliescu că nu sunteți de stânga și de una de tip Ghiță, cum că PSD păstrează urme comuniste și că ar trebui să fie mai flexibil, mai pro-capitalist.

VICTOR PONTA:
Adevărul este că într-adevăr nu am condus un guvern de stânga, a fost un guvern de centru, care pe de-o parte măsurile sociale, care sunt taxate ca pomeni, le-am făcut. Pe de altă parte am avut și o agendă pro-business, pentru că, fac parte din acei social-democrați, de progresiști, care cred întâi că trebuie să facem o economie funcțională și apoi să luăm banii pentru măsuri sociale. Cred că ideologia e importantă, dar că în actul de guvernare, în tot ceea ce înseamnă Europa, guvernarea este de centru. Și guvernarea doamnei Merkel e totuși o guvernare de centru. A adoptat salariul minim sau a schimbat legea pensiilor.  Eu am considerat și o consider în continuare că nu mai există sau nu mai este eficientă nicio stângă tradițională, pentru că lumea s-a schimbat. Așa cum nu cred în dreapta conservatoare.

C.R.: Ați promis atunci când erați în opoziție că veți schimba legea dialogului social, că veți încuraja sindicalizarea forței de muncă. Nu ați făcut asta.

VICTOR PONTA:
Da, pentru că am considerat că într-o piață a muncii atât de competitivă precum este cea europeană, o rerigidazare a pieții muncii ne va împiedca să ne dezvoltăm economic. Eu nu cred în legea junglei, propovăduită de oamenii de dreapta din România care au lucrat doar la stat sau care au numai salariu de parlamentar sau de consilier. Eu cred că atât cât am putut, am îmblânzit această lege a junglei, tocmai că măsurile sociale, numite populiste, guvernul pe care îl conduc le-a implementat. Până la un punct însă. Până la punctul în care de fapt sărăcim cu toții ca țară.  Ideea apropo cu impozitarea marilor averi. Mi se pare corectă. Dar ideea e să putem să o aplicăm. În varianta UNPR e inaplicabilă. În primul rând trebuie să avem declarația de avere, ca să ai ce să impozitezi. Asta e cea mai grea întrebare

D.D.: V-ați simțit trădat, că nu a tras partidul suficient?

VICTOR PONTA:
Eu nu pot să spun că cineva nu a vrut. Există un nivel până la care o structură de partid te ajută și acest nivel se ve la locale, la parlamentare. Eu nu cred că cei 3.5 milioane de noi votanți în turul doi au fost aduși de structura ACL. E o eroare să gândim asta.

C.R.: A fost o greșeală asocierea cu Corneliu Vadim Tudor?

VICTOR PONTA:
Cred că da... Cred că exista o atmosferă împotriva a tot ceea ce însemna politică, establishment politic, cred că inevitabil am pierdut bătălia în sensul în care eu am fost reprezentantul establishmentului, nu domnul Iohannis Și cred că prin greșeli tactice, votul din diaspora, dar și prin greșeli la care eu chiar nu mă simt vinovat, pentru că nu am ce să fac contra propagandei - apariția la Mediafax cum că schimbăm cota unică, ceea ce a fost o mininciună, dar nu am fost în stare, e un gen de știre care se întinde în comunicarea. Cred că cei care au venit în turul doi au venit nu pentru că așa s-au decis  în ultima secundă, aveau niște nemulțumiri la adresa sistemului politic, după care pe aceste greșeli nu am făcut decât să aprindem focul.

D.D: Regretați că ați candidat la alegerile prezidențiale?

VICTOR PONTA:
Asta e cea mai grea întrebare. Mi-am dorit întotdeauna să fiu prim-ministru și am spus acest lucru, mi-am dorit mereu să fiu un bun prim-ministru și mi-am dorit întotdeauna să nu fac o mare greșeală care să facă uitat tot ce am făcut ca prim-ministru și s-ar putea ca și candidatura mea la prezidențiale să umbrească ceea ce am făcut ca premier

D.D.: Credeți că sunteți un premier, domnule Ponta?

VICTOR PONTA:
Asta nu pot să spun și nu sunt eu cel care trebuie să mă evaluez. După ce mi se termină mandatul, după trece un pic pasiunea care există în jurul unei persoane publice, așa acuma nimeni nu poate fi obiectiv.

D.D.: Ați avut oameni în jur care v-au sugerat să nu candidați?

VICTOR PONTA:
Au fost oameni apropiați. Dar știți în primul rând ezitările mele, care nu erau deloc un joc. L-aș fi susținut pe Sorin Oprescu, pe Călin Popescu Tăriceanu, primul pe care l-aș fi susținut era Mugur Isărescu, dar a spus foarte clar că nu candidează. Dar acum e prea târziu.  

Citeste interviu complet pe Realitatea.net

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

21 septembrie: Zilele Europene ale Patrimoniului la Memorialul Ipotești

astăzi, 09:12

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, invită publicul, pe data de 21 septembr...

Fascinat de tatăl său la paradele militare din Botoșani, și-a construit propria carieră: ”Armata m-a format ca om!”

astăzi, 08:24

Şcoala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri de Logistică ”Gheorghe Lazăr” Chitila a primit o nouă serie de cursanți, iar experiențele celor care au absolvit vara aceasta r...

Muzeu în aer liber: Circuit turistic în Cimitirul Armenesc din Botosani! (Foto)

astăzi, 07:50

Municipiul Botoșani a aderat la ASCE - Association of Significant Cemeteries in Europe şi a înscris Cimitirul Armenesc din Botoșani  în Ruta Culturală a Cimitirelor Europene. Asoc...