PONT: Cum sa reusesti sa iti vinzi casa cat mai convenabil

Sunt cateva elemente la care trebuie sa fiti foarte atent daca vreti sa vindeti o proprietate cat mai convenabil. Pretul este elementul-cheie intr-o piata imobiliara, dominata de confuzie, urmat de perioada in care vreti sa faceti vanzarea si de existenta sau nu a unei decizii ferme de instrainare, spun mai multi brokeri imobiliari, consultati de incont.ro.

Potrivit lor, in primul rand, inainte de a scoate la vanzare un apartament sau un imobil trebuie sa stiti sa faceti o auto-evaluare, decizie perfect valabila mai ales in cazul in care nu vreti sau nu puteti sa apelati la un broker specializat.
 
Sunt doua metode clasice prin care sa va dati seama cam cat ati putea obtine intr-o piata nesigura pe apartamentul dumneavoastra, potrivit Coldwell Banker.
 
Prima metoda consta in documentarea prealabala si adunarea tuturor ofertelor similare, faceti media aritmetica si incercati sa va situati undeva la medie sau usor peste medie (ca sa aveti de unde sa mai taiati!), dar in niciun caz sa nu va repeziti la pragul de sus ca ati putea sa stati mult si bine cu respectiva proprietate nevanduta.
 
A doua metoda o puteti aplica cerand date de la un constructor, de exemplu. Trebuie sa aflati cat de mult ar costa o casa ca a dumneavoastra sau un apartament similar daca ar fi construit acum.
 
Cum preturile au ajuns apropiate si metrul patrat din imobilul nou este aproape egal cu cel din imobilul vechi, este o metoda care va poate ajuta sa nu va duceti cu un pret in afara pietei.


Lucian Baciu, broker asociat la Coldwell Banker, spune ca cea mai mare problema la ora actuala in piata imobiliara vine din faptul ca proprietarii au ramas undeva blocati la preturile de pe varful pietei si tot spera ca va veni cineva sa le ofere astfel de sume.
 
"Am multi clienti care vor sa cumpere. Daca piata ar fi intr-o perioada normala, probabil nu as putea sa le fac fata…, dar acum nu pot sa spun ca am ce sa le vand pentru ca proprietarii cer prea mult si atunci nu se intalnesc cererea si oferta sau asta se intampla foarte greu", explica Baciu.
 
El adauga ca o metoda matematica simpla de verificare a preturilor pentru cineva care lucreaza, in imobiliare, in Bucuresti, este sa aplice un discount de 55% la pretul din varful "bulei imobiliare" si sa obtina astfel pretul actual de vanzare.
 
"Nu exista un indicator de la Statistica in imobiliare si atunci ne ajuta doar experienta. Un minus de 55% este un pret la care o proprietate devine realmente interesanta. In centru si in zone bune precum este Cotroceni, marja de ajustare a fost mai mica, undeva la 30-35%", arata Baciu.
 
"Am clienti si nu am ce sa le dau. Sunt multi proprietari care imi spun ca ei nu se grabesc sa vanda si am cazuri, in care asteapta si de doi ani sa apara pretul bun", puncteaza brokerul Coldwell Banker.
 
 
Potrivit expertilor in domeniu, conteaza foarte mult si timpul pe care vi-l propuneti pentru vanzarea proprietatii.
 
Lucian Baciu este de parere ca sunt proprietari care vor sa vanda si altii care vor sa aiba o oferta pe piata. Tot el spune ca printre clientii actuali se regaseste si cel cu profilul "turistului".
 
"Se plimba pe la agentii, mai beau o cafea, o apa, mai intreaba una - alta, dar de fapt nu au banii sau interesul sa cumpere efectiv ceva", explica brokerul.
 
O alta categorie importanta sunt speculatorii, adica vanatorii de chilipiruri sau asa-zise chilipiruri. Unii dintre ei chiar cumpara imobile la preturi bune, cu banii cash.
 
Aceasta este o modalitate destul de des intalnita in ultima perioada in piata imobiliara: ca sa forteze o reducere puternica de pret, cumparatorul vine cu banii cash si ii pune pe masa ca oferta finala, ferma.
 
Sunt, bineinteles, proprietari care accepta si altii care nu accepta, daca nu au o urgenta financiara de rezolvat.
 
De la o medie de vanzare a unei proprietati de 2-3 saptamani in perioada de boom, acum, vanzarea se face undeva intr-un interval mediu de 2-3 luni, daca proprietarul este "cooperant`.
 
Agentii mai spun ca isi sfatuiesc clientii sa vanda acum pentru ca este foarte greu de prevazut daca preturile din perioada de boom se vor mai intoarce vreodata. Potrivit lor, cel putin pe termen mediu, imobilele se vor ieftini si in niciun caz nu vor scumpi.
 
Lucian Baciu de la la Coldwell Banker sfatuieste clientii sa nu mai gandeasca in clisee de genul "vand in pierdere", "un vecin a vandut acum x ani apartamenul cu Y, eu nu pot sa iau mai putin", "asta e pretul" sau "nu ma grabesc sa vand, pot sa astept". El adauga ca sunt foarte putine sanse ca un vanzator sa piarda acum in pierdere pentru ca astea sunt preturile actuale.
 
"Si daca fixeaza, sa zicem, un pret mai mic decat cel "al pietei". Cumparatorii stiu foarte bine preturile si se vor bate pe respectiva locuinta. Prin licitatie, pretul va creste mai mult ca sigur la valoarea potrivita", completeaza brokerul imobiliar.
 
Cand fixati pretul este bine sa va luati o marja de negociere de 5-10%, dar nu mai mult!

Sursa: incont.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Simulare Bacalaureat 2025: Calendarul oficial al examenelor. Când susțin elevii simularea la BAC!

astăzi, 15:15

Prima probă este cea scrisă la Limba și literatura română, conform ordinului de ministru, publicat în Monitorul Oficial. Datele pentru simulările probelor scrise, respectiv 24, 2...

Botoșaniul pe lista CJ-urilor care nu au avut nevoie de servicii juridice!

astăzi, 14:21

Ordonanța de Urgență nr. 26/2012, dată de Guvernul Ponta 1, ordonanță care urmărea reducerea cheltuielilor bugetare, stipula că instituțiile publice care au personal specializat în dome...

În Botoșani: Acțiune a polițiștilor de siguranță școlară în zonele din apropierea unităților de învățământ! (Foto)

astăzi, 14:10

Polițiștii Biroului Siguranță Școlară au organizat o acțiune împreună cu cei din cadrul structurilor de ordine publică, investigații criminale, investigarea criminalității economice,...