Poliţiştii locali vor câini pentru patrulare! "Am putea lua şi ponei", a spus un consilier local. Ce angajări se fac în 2016!

Poliţiştii locali vor câini pentru patrulare! "Am putea lua şi ponei", a spus un consilier local. Ce angajări se fac în 2016!
Modificarea organigramei şi a statului de funcţii la Poliţia Locală, în anul 2016, prin angajarea unui director adjunct, dar şi a mai multor poliţişti locali, precum şi cumpărarea de câini,  a stârnit critici în Consiliul Local din partea unor aleşi municipali.

Executivul Primăriei Botoşani a venit cu un proiect de hotărâre prin care se propunea reorganizarea Serviciului Ordine şi linişte publică şi Pază bunuri, prin înfiinţarea unui compartiment “intervenţii câini de misiune", cu un total de cinci posturi, propunându-se ca patrulele pedestre să fie însoţite şi de câini.

“Având în vedere starea de nesiguranţă cauzată de prezenţa în număr mare a cetăţenilor de etnie romă care se manifestă zgomotos şi uneori agresiv, în zona Centrului Istoric al Municipiului Botoşani, considerăm util ca pentru întărirea climatului de ordine şi siguranţă publică patrula pedestră să fie însoţită de un câine de serviciu", se arată în raportul de specialitate al proiectului de hotărâre.

Consilierul local Eugen Ţurcanu a catalogat proiectul de hotărâre ca fiind “ridicol", afirmând că ceea ce se doreşte în realitate este angajarea pe postul de director adjunct a unei anumite persoane.

“În afară că trebuie să cumpărăm vreo patru câini cu 20.000 de lei, ar trebui să angajăm şi poliţişti pentru aceşti câini, un dresor, un medic veterinar, padoc pentru acei câini, servicii de asistenţă medicală şi atunci ajungem la vreo zece persoane care să umble numai cu câini. Am închiriat şi anul acesta câini şi s-a mers prin Centrul Vechi şi parcă nu e nimic acolo. Dacă tot facem ferma Primăriei am putea ca la Poliţia Locală să luăm şi cai, ar fi frumos, să fie ca în Londra. Sau ponei, că Botoşaniul e mai mic. Ajungem în ridicol de acum. Ei (n.red. poliţiştii locali) nu sunt în stare să îşi facă treaba cu maşini, pistoale şi bastoane, de acuma luăm şi câini. E hilar, scrie la un moment dat că aceşti câini pot să facă lucruri mult mai interesante şi mai de calitate decât poliţiştii", a spus Eugen Ţurcanu.

Primarul Ovidiu Portariuc a argumentat de ce este necesar ca Poliţia Locală să cumpere câini, apreciind că nu vor fi majorate considerabil cheltuielile.

“Acest proiect a apărut ca urmare a discuţiei pe care am avut-o cu domnul Onuţu  pe parcursul acestui an în care i-am cerut în nenumărate rânduri măsuri pentru întărirea climatului de siguranţă şi ordine publică. Dacă consideraţi că aceste măsuri nu sunt cele mai potrivite va trebui să veniţi cu propuneri pentru a întări acest climat de ordine şi siguranţă. Dincolo de partea mai hazlie a acestui subiect, aşa cum am observat, dacă mergeţi la 1.500 de km spre Vest veţi vedea cam toate oraşele că orice poliţie locală nu are cinci sau şase câini, ci este un câine la fiecare poliţist. Atunci când am intervenit şi în Centrul Vechi aţi văzut cum s-a schimbat imediat percepţia asupra acelei zone, cum s-au modificat comportamente. Dacă vreţi ca Botoşaniul să intre în rândul oraşelor civilizate, cu un grad de siguranţă pentru cetăţeni, veţi susţine acest proiect. Dacă consideraţi că măsura propusă de noi nu este cea mai potrivită vom aştepta atunci când va exista acea majoritate în Consiliu pentru care siguranţa cetăţenilor este pe primul loc", a fost poziţia primarului Ovidiu Portariuc.

Consilierul local Cătălina Lupaşcu a cerut ca poliţiştii locali să fie mai vizibili pe stradă, mai ales în apropierea unităţilor de învăţământ.Lupaşcu a susţinut că la Poliţia Locală la ora actuală sunt probleme de sistem, şi că pentru acestea ar trebui să se găsească rezolvare.

“Nu i-am văzut niciodată pe cei de la Poliţia Locală la Liceul Pedagogic acolo unde noaptea ies elevii de la şcoală. În schimb, am văzut acea maşină în Centrul Vechi. Nu ştiu a cui a fost ideea dar este hilară şi de foarte prost gust să punem o maşină gândindu-ne că cineva se sperie de o maşină goală. Acum înţeleg că se doreşte să se aducă căţei pentru a întări ce? Imaginea Poliţiei Locale? Credeţi că se vor speria acei răufăcători atunci când îi vor vedea pe cei de la Poliţia Locală patrulând alături de câini.  Problemele de sistem trebuie rezolvate, să meargă la cursuri de formare, să aibă atitudine corespunzătoare, să acţioneze cu fermitate", a afirmat Cătălina Lupaşcu.

“Dacă dvs. consideraţi că nu e potrivit puteţi vota împotrivă şi situaţia va continua ca până în prezent pentru că alte tipuri de soluţii nu au fost identificate până acum pe legislaţia existentă. Eu nu aş lovi atât de tare în Poliţia Locală şi imaginea acesteia că poate şi asta este o greşeală că vrem să fie respectată, să acţioneze cu fermitate, dar noi nu îi susţinem, cerem rezultate dar nu le oferim mijloace să obţină aceste rezultate", a replicat imediat primarul Ovidiu Portariuc.

La rândul său, viceprimarul Cosmin Andrei a făcut un apel la consilierii locali să voteze proiectul de hotărâre.

Ovidiu Luca a venit cu un amendament, prin care a propus să se angajeze la anul doar cinci poliţişti locali şi să se renunţe la câini şi la angajarea unui director adjunct. Proiectul de hotărâre de Consiliu Local, supus la vot în forma propusă de Executivul Primăriei, a fost respins, dar a fost în schimb aprobat amendamentul propus de Ovidiu Luca.

 

Spune-ne opinia ta