Poliţia Animalelor a devenit complet operaţională. Sesizările se fac tot la 112

Poliţia Animalelor a devenit complet operaţională. Sesizările se fac tot la 112

   Sursa foto ilustrativ: ZiarulUnirea.ro

Poliţia Animalelor, organismul menit să aplice ferm legea faţă de cei care abuzează, maltratează sau omoară animale cu cruzime, a devenit complet operațională.

Pentru prima dată în istoria legislativă a României cruzimea asupra animalelor va fi pedepsită cu închisoarea. Legea obligă MAI şi DSV să aplice prevederile în colaborare cu instituţiile de specialitate, iar Poliţia Animalelor va aplica ferm legea faţă de cei care abuzează, maltratează sau omoară animale cu cruzime.

Iată modul în care cetăţenii pot sesiza Poliţia Animalelor:

Dacă animalul este într-o situaţie de urgenţă, în care este imediat necesară înştiinţarea Poliţiei, apelarea se face la 112, aplicabil pentru toate urgenţele de la nivel naţional.

Dacă este vorba despre o situaţie cu animale aflate în dificultate, dar care nu este o urgenţă, oamenii pot depune sesizări direct la sediile Poliţiei, prin e-mail sau contactare directă a poliţiştilor din teren.

Rolul Poliţiei Animalelor nu este doar să scoată în afara societăţii persoanele care comit fapte ilegale, ci să ofere protecţie animalului cu probleme. Ordinul de plasare este noutatea adusă de legislaţia nou adoptată, instrument mult aşteptat atât de societatea civilă, cât şi de Poliţie.

Mai precis, poliţistul care constată că un animal se află în pericol, poate legal să îl extragă din situaţia, locul şi starea respective şi să îl încredinţeze unui serviciu specializat constituit la nivelul consiliilor judeţene, unde poate primi îngrijire.

Poliţia Animalelor se va ocupa cu „depistarea şi sancţionarea persoanelor care săvârşesc cruzimi asupra animalelor, prevenirea şi sancţionarea exemplară a celor care nu sterilizează şi abandonează animale; sancţionarea autorităţilor, consilii judeţene şi municipale, care nu au înfiinţate adăposturi; sancţionarea dură a traficanţilor de animale şi a braconierilor; înfiinţarea registrului unic de evidenţă a celor care au comis cruzimi asupra animalelor”.

 

Spune-ne opinia ta