POFTA BUNA - Coronita de Craciun!

Un dulce de mare efect pe masa de Craciun! "Bijuteriile" din coroana sunt fructele uscate, la care adaugati si putina scortisoara, ca doar e Craciunul si trebuie sa miroasa frumos in casa ca sa anuntam colindatorii ca pot bate la usa noastra.

Ingrediente:

Aluat (puteti folosi si aluatul de cozonac):
150 ml lapte caldut
3 galbenusuri
25 ml ulei
1 lingura zahar
1/2 pliculet drojdie uscata
300 gr faina
1 varf cutit sare



Umplutura
50 gr unt la temperatura camerei
1 lingura zahar
150 gr fructe uscate (caise, stafide, macese etc.)
putina scortisoara

Sirop
50 ml lapte
2 linguri zahar
1 lingura fulgi de migdale



Preparare
1.Puneti ingredientele de aluat in masina de paine in ordinea din reteta si programati pe programul de framantat si dospit. Daca nu aveti masina, dizolvati drojdia si zaharul in lapte. Adaugati peste restul ingredientelor si framantati de mana pana aluatul e elastic si se desprinde de pe maini. Lasati la crescut minim 1 ora intr-un bol acoperit, asezat la loc caldut.
2.Frecati untul cu zaharul pana e cremos.
3.Fructele uscate le taiati bucatele mici daca e cazul (ex. caisele). Puteti folosi orice mix de fructe uscate, dar cu cat sunt mai colorate cu atat vor arata mai bine.
4.Pe o hartie de copt data cu faina, intindeti aluatul in foaie dreptunghiulara subtire. Ungeti foaia cu un strat subtire de unt. Presarati fructele uscate. Presarati putina scortisoara peste ele.
5.Rulati pe lungime foaia. Crestati aluatul cam la distanta de 4-5 cm folosind un cutit foarte ascutit (eventiual un cutter), taieturile trebuie sa fie frumoase.
6.Rasturnati usor ruloul crestat cu taieturile spre voi si intoarcei capetele ca sa obtineti un cerc. Bagati un capat in celalalt ca sa inchideti bine cercul si apasati aluatul in acea zona sa se sigileze cat mai bine.
7.Introduceti o tava sub coronita obtinuta (pe sub hartia de copt). Daca aveti tava cu pereti detasabili (de 26 cm diametru) puneti marginea. Decupati hartia de copt in jurul tavii. Asezati un borcan in mijlocul coronitei (ca sa ramana gaura in centru cand creste aluatul), acoperiti tava cu o punga si lasati la loc caldut sa mai creasca cam 30 minute. Puneti apa in borcan pana la jumatate.
8.Dati la cuptor la 180C pentru 30-35 minute (lasati borcanul cu apa in mijloc), pana deasupra e rumena coronita.
Important! Daca aveti tava cu pereti detasabili puneti o folie de aluminiu sub ea, fiindca atata timp cat e in cuptor va curge putin unt din ea si nu vrem sa afumam bucataria.
9.In acest timp preparati siropul: incalziti laptele cu zahar pana acesta se topeste. Scoateti borcanul din mijloc si ungeti coronita deasupra cu acest sirop, presarati fulgii de migdale si apoi mai lasati 5 minute la cuptor.
* in loc de sirop puteti unge coronita cu miere incalzita si diluata cu un strop de apa



 

Sursa: e-retete.ro

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Carte electronică de identitate pentru români. Anunțul MAI venit azi, 9 iunie. Oficial în toată România!

Monday, 9 June 2025

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunțat lansarea aplicației dedicate utilizatorilor de carte electronică de identitate (CEI), care poate fi descărcată și instalată pe laptopuri sau PC-uri...

Anunț Nova Apaserv: Unele străzi din Curtești rămân în continuare fără apă. Vezi până când!

Monday, 9 June 2025

În contextul defecțiunii tehnice majore apărute la grupul de pompare care alimentează rezervoarele din comuna Curtești, județul Botoșani, Nova Apaserv informează  consumatorii că, d...

Confirmare de la Cotroceni: Taxa pe tranzacția bancară este în discuții. „Nu are importanță cine a pus-o pe masă”!

Monday, 9 June 2025

Dragoș Anastasiu, consilier al președintelui Nicușor Dan, a confirmat că în grupul tehnic a fost adusă în discuție taxarea tranzacțiilor bancare. „Această idee a fost una ...