Peste 60% din puii sacrificati în Romania, contaminati

Peste 60% din puii sacrificati în Romania, contaminati
Peste 75% din totalul puilor sacrificati si procesati în Uniunea Europeana sunt contaminati cu Campylobacter, una din bacteriile care produc cele mai frecvente boli alimentare la om.

Mai cunoscuta Salmonella, o alta bacterie toxica, este si ea prezenta în peste 15% din puii de aceeasi origine. Acestea sunt rezultatele unui studiu comandat de Autoritatea Europeana pentru Securitate Alimentara.

Romania iese destul de bine din evaluare. Studiul se bazeaza pe analize efectuate în 2008, la sute de abatoare din tarile Uniunii Europene, ca si din Elvetia si Norvegia.

In toate aceste tari s-a constatat prezenta bacteriei Campylobacter în carcasele de pui. Procentajul variaza pe o scara larga: de la 5 % în Estonia, Norvegia si Finlanda la suta la suta în Luxemburg.

In Romania, procentul mediu este de 64 %, sub media europeana de 75,8 procente. Studiul confirma evaluarile anterioare, potrivit carora carnea de pui este o sursa majora de infectie cu aceasta bacterie - daca nu chiar sursa cea mai importanta. Salmonella a fost întalnita doar în 22 din statele membre.

Romania figureaza cu un nivel de 4,9 %, fata de media europeana de 15,6 procente. In schimb, Ungaria iese din scara cu o contaminare de peste 85 %, care ar trebui sa dea de gandit autoritatilor din tara vecina.

Intr-o analiza mai detaliata, cele doua tipuri de Salmonella care provoaca majoritatea infectiilor la om au fost observate doar în 17 tari, inclusiv Romania, cu o incidenta sub 1%.

Sursa: Antena3.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Polițiștii botoșăneni au adus bucurie unor familii în preajma sărbătorilor pascale! (Foto, video)

astăzi, 09:11
23

Înaintea sărbătorilor pascale, poliÈ›iÈ™tii botoșăneni au avut o întâlnire specială cu o parte dintre copiii pe care i-au cunoscut în cadrul activităților profesionale È...

Calendar ortodox: Astăzi, în Sfânta şi Marea Vineri (Zi aliturgică. Denia Prohodului Domnului), îl cinstim pe Sf. Cuv. Irodion de la Lainici (Slujba lui se va săvârși marți, a treia zi de Paști)

astăzi, 08:11
32

 Cu multă dorire în suflet pentru viaÅ£a monahală, la vârsta de 22 de ani a intrat în monahism la Mănăstirea Cernica, o adevărată ÅŸcoală isihastă. Aici, tânărul ...

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

Joi, 2 Mai 2024
287

Proiectul de lege care propune eliminarea obligaÈ›iei părinÈ›ilor singuri de a lucra în ture de noapte È™i precizează că aceÈ™tia pot lucra doar dacă îÈ™i doresc a fost votat favorabil...