O româncă refuză să devină torţionar în "Jocul cu moartea"

O româncă refuză să devină torţionar în "Jocul cu moartea"
O femeie din România, care a participat în Franţa la documentarul "Jocul cu moartea", în timpul căruia concurenţii sunt manipulaţi să devină torţionari, a refuzat să facă acest lucru invocând experienţa trăită sub regimul dictatorial al lui Nicolae Ceauşescu, scrie BBC News Online.

Realizatorii documentarului, difuzat miercuri de televiziunea franceză France 2, au încercat să demonstreze cum oamenii bine-intenţionaţi pot fi manipulaţi pentru a deveni torţionari sau autorii unor execuţii. Cu această ocazie, a transpus în domeniul televiziunii experimentul efectuat de Stanley Milgram, la Universitatea Yale, în anii 1960, care a avut scopul de a descifra mecanismele prin care populaţia germană a fost atât de supusă faţă de doctrina nazistă.

Cei 80 de concurenţi credeau că participă la o emisiune pilot. Deoarece era doar un test, li s-a spus că nu vor câştiga nimic, dar li s-a oferit o sumă nominală de 40 de euro.

Înaintea emisiunii, aceştia au semnat contracte ce stipulau că vor aplica şocuri electrice altor participanţi la emisiune. Concurenţii au fost duşi unul câte unul într-un platou asemănător celor pentru emisiunile de divertisment. Apoi li s-a cerut să electrocuteze un bărbat despre care credeau că este, la rândul său, un concurent, pe motiv că nu a răspuns corect la o întrebare.

La îndemnul prezentatorului emisiunii, ameninţările cu "pedeapsa" venite din partea publicului prezent în studio şi a muzicii care crează suspans, cei mai mulţi dintre participanţi au respectat ordinele, continuând să aplice şocuri electrice, în pofida ţipetelor de agonie ale bărbatului şi ale rugăminţilor lui de a se opri.

Concurenţii nu ştiau că bărbatul, care era legat de scaun pentru a nu-l vedea, era de fapt un actor. În realitate, nu fusese supus şocurilor electrice, totul fiind un experiment.

Numai 16 dintre cei 80 de participanţi s-au oprit înainte de ultimul şoc, potenţial letal. Unii dintre ei au zâmbit sau au râs nervos în timp ce administrau şocuri electrice, deşi cei mai mulţi erau în mod evident stresaţi şi tulburaţi de acţiune. Mulţi dintre participanţi au declarat că au vrut să se oprească dar au fost convinşi de prezentator să continue.

Documentarul confirmă ipoteza că majoritatea oamenilor sunt condiţionaţi încă din copilărie să se spună. El susţine că numai cei răzvrătiţi pot refuza să supună ordinelor date de o figură autoritară - în acest caz prezentatorul, susţinut de presiunea publicului.

Unul dintre participanţi a afirmat ulterior că bunicii lui au fost evrei, victime ale Holocaustului, şi a regretat că a ascultat ordinele de a aplica şocuri electrice. De asemenea, un concurent din România a mărturisit că a avut puterea să refuze din cauză experienţei trăite sub regimul lui Nicolae Ceauşescu.
 

 

Mediafax

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

DNSC avertizează: Neatenția și entuziasmul sărbătorilor vă pot lăsa pradă infractorilor cibernetici! Cum vă puteți proteja!

astăzi, 16:29
5

”Este esenţial să rămâneţi la curent cu cele mai recente ameninţări, deoarece sărbătorile vin împreună cu riscuri de fraudă online. Infractorii cibernetici folosesc frecven...

Bărbați condamnați pentru infracțiuni în Suceava, arestați și încarcerați în Penitenciarul Botoșani!

astăzi, 15:22
28

Un bărbat domiciliat în localitatea Hănțești, condamnat la pedeapsa de 1 an 6 luni închisoare, a fost identificat de către patrula Secției 8 Poliție Rurală Adâncata pe raza c...

Performanțe remarcabile pentru Colegiul Economic „Octav Onicescu” Botoșani la Olimpiada Națională Aria Curriculară Tehnologii (Foto)

astăzi, 14:15
134

În perioada 26-30 aprilie 2024, Slobozia a fost în centrul atenției printr-o competiție de excepție în cadrul Ariei Curriculare Tehnologii, găzduind Olimpiada Națională. Acest ...