Persoanele interceptate, informate despre investigatie si pot cere despagubiri - Senat

Proiectul de lege privind punerea in aplicare a Codului de Procedura Penala a fost amendat de senatorii din Comisia juridica in sensul introducerii prevederii potrivit careia, in situatia in care "amenintarile" pe motive de securitate nationala nu se confirma, persoanele supuse actiunii de interceptare a comunicatiilor vor fi informate cu privire la investigatia desfasurata de catre organele competente.

Presedintele Comisiei juridice a Senatului, Tudor Chiuariu (PNL), a precizat marti ca legea va permite oricarei persoane supuse investigatiei si interceptarilor telefonice, care se considera `vatamata`, sa se adreseze instantelor de judecata pentru a primi despagubiri, informeaza ziare.com.

"Am avansat astazi cu discutiile privind modificarile aduse de legea referitoare la punerea in aplicare a Codului de Procedura Penala si am clarificat si amendamentele aduse de Inalta Curte, precum si cele aduse de Comisia pentru drepturile omului privind procedura in cazurile in care exista interceptari ale comunicatiilor pe motive de securitate nationala. Avem astfel o procedura clara, detaliata, atat in privinta situatiilor care pot genera o astfel de procedura, cat si in privinta atributiilor tuturor institutiilor implicate.

 Vorbim despre consacrarea principiului ca, daca aceste amenintari la adresa securitatii nationale nu se confirma, persoana care a fost supusa unor astfel de mijloace de investigare va fi anuntata asupra acestui fapt si vor fi comunicate aceste chestiuni. Am introdus in lege prevederea expresa potrivit careia orice persoana care se considera vatamata de o astfel de actiune are posibilitatea sa se adreseze instantei de judecata pentru despagubiri", a spus Chiuariu la finalul sedintei Comisiei juridice a Senatului.

Senatorul liberal a precizat ca le-a propus colegilor sai din comisie sa admita si un amendament care sa instituie o `garantie` impotriva trimiterii abuzive in judecata.

"Le-am propus colegilor senatori amendamente care vizeaza instituirea unei garantii impotriva trimiterii abuzive in judecata, astfel incat judecatorul de Camera Preliminara, institutie introdusa prin noul Cod, sa nu controleze numai legalitatea administrarii probelor, ci sa verifice si daca exista suficiente probe pentru trimiterea unei peroane in judecata, astfel incat sa eliminam orice abuz care ar putea interveni, dat fiind faptul ca trimiterea in judecata nu e controlata in niciun mod printr-o alta modalitate procedurala", a mai spus Tudor Chiuariu.

Presedintele Comisiei juridice a Senatului a adaugat ca a propus si un alt amendament prin care sa inceteze "tergiversarea" dosarelor aflate in faza de urmarire penala. "De asemenea, le-am propus colegilor, si o sa discutam data viitoare, tot o chestiune care tine de respectarea drepturilor fundamentale ale omului si anume o procedura prin care sa incetam tergiversarea dosarelor aflate in faza de urmarire penala si acestea sa fie termenul rezonabil, respectarea termenului rezonabil in solutionarea dosarelor, sa fie controlate la cererea persoanei interesate, dupa inceperea urmaririi penale si trecerii unui timp de la acest moment, sa fie verificate de catre un judecator daca se respecta termenul rezonabil", a sustinut acesta.

Chiuariu si-a exprimat speranta ca, in cursul saptamanii viitoare, senatorii juristi vor finaliza toate dezbaterile pe articolele proiectului de lege si pe amendamentele care ar trebui, in opinia acestora, aduse legii, astfel incat comisia sa intocmeasca raportul ce urmeaza a fi transmis plenului pentru exprimarea votului.

"Mi-am propus, in calitate de presedintele al Comisiei juridice a Senatului sa nu fie nevoie sa modificam legile asa de des, fiindca aceasta afecteaza grav aplicarea lor de catre autoritati si de catre judecatori si din aceasta cauza discutam temeinic si indelung toate solutiile legislative cu care suntem sesizati. (...) Am avansat pe majoritatea chestiunilor in divergenta si le-am clarificat. Dupa parerea mea, saptamana viitoare vom fi in pozitia de a adopta raportul final. Si azi am discutat mai mult de trei ore, trei ore si jumatate", a conchis Chiuariu.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Deputatul Marius Budăi a explicat la DC News cum a eliminat pragul la pensii, de 9,4% din PIB, pus în PNRR de către PNL și USR. Au fost implicate și sindicatele europene

astăzi, 20:10

Social-democratul le-a arătat oficialilor europeni că nicio altă țară europeană nu a scris în Planul său pentru Redresare și Reziliență un prag raportat la PIB care să limiteze creșt...

Locuință dintr-o localitate din Botoșani, cuprinsă de flăcări: Proprietarul a suferit arsuri!

astăzi, 19:30

Un incendiu s-a produs, în această după-amiază, într-o casă din localitatea Draxini. Bunurile aflate într-o încăpere au luat foc de la jarul căzut din sobă pe materiale ...

Cosmin Andrei: „Am atins pragul de 10.000 de botoșăneni care au răspuns la consultarea publică privind evacuarea chiriașilor agresivi din Centrul Vechi!”

astăzi, 18:40

„Le mulțumesc tuturor botoșănenilor care au răspuns consultării privind evacuarea chiriașilor scandalagii din Centrul Istoric. În urma susținerii pe care am primit-o de la dumneavoa...