Doar puțin peste jumătate dintre cei 9 milioane de consumatori din România au intrat în piaţa concurenţială, însă cei care nu au făcut deja acest lucru vor avea de suportat un preț mai mare cu aproximativ 13% de la 1 iulie.
Declarația a fost făcută de vicepreşedintele ANRE, Zoltan-Nagy-Bege, care a mai adăugat că din 2019, ţara noastră se confruntă cu un deficit de energie electrică şi am devenit importator net, ceea ce se manifestă din ce în ce mai acut în prețul energiei.
România a renunțat la preţurile reglementate de la data de 1 ianuarie 2021 au fost eliminate, dată la care circa 3 milioane erau aveau noi contracte semnate.
"În primele cinci luni ale acestui an, alţi 1,3 milioane consumatori au semnat un contract concurenţial, am ajuns la o pondere de 48%. Având în vedere că suntem la finalul lunii iunie şi avem o medie de 200-250.000 de noi contracte, deja putem spune că la finalul lunii iunie avem peste jumătate din consumatorii casnici din România cu un contract concurenţial semnat. Furnizorii aveau obligaţia ca în mai şi iunie să trimită noi informări şi să comunice preţul de la 1 iulie, pentru cei care până la acea dată nu trec în piaţa concurenţială. Preţurile sunt în creştere, atât pe pieţele angro, cât şi pe cele cu amănuntul. Pentru cei patru mari furnizori de ultimă instanţă, de la 1 iulie, va fi o creştere între 3 şi 13%, vorbim strict de preţul energiei", a explicat Negy-Bege, prezent la conferinţa "Energia postcoronavirus", organizată de Profit.ro.