Pensionarii ar putea să ceară compensarea în bani a călătoriilor reduse la care au dreptul

Pensionarii ar putea să ceară Ministerului Transporturilor să le compenseze în bani călătoriile reduse la care au dreptul în fiecare an, se arată într-un proiect de act normativ adoptat marţi de Senat.

Propunerea legislativă pentru completarea art. 1 din Legea nr. 147/2000 privind reducerile acordate pensionarilor pentru transportul intern a trecut astăzi de votul Senatului (prima Cameră), astfel că, pentru a se aplica, mai are nevoie şi de votul Camerei Deputaţilor (Camera decizională).

Potrivit documentului, pensionarii din sistemul public şi pensionarii din celelalte sisteme proprii de asigurări sociale ar putea să ceară Ministerului Transporturilor să le compenseze în bani călătoriile reduse la care au dreptul anual. Această posibilitate nu există în momentul de faţă.

Iniţiatorul proiectului de lege a afirmat că introducerea acestei posibilităţi ar ajuta la evitarea speculei. "În realitate, se constată existenţa unor situaţii în care pensionarii, din cauza vârstei înaintate, a sărăciei, nu mai folosesc această facilitate a statului, ajungând să vândă aceste tichete speculanţilor pe nişte sume de bani derizorii. Pentru a remedia această situaţie, trebuie să se creeze cadrul legal ca aceste tichete de călătorie să poată fi compensate în bani de către Ministerul Transporturilor, în semn de respect pentru pensionari", este explicat în expunerea de motive a propunerii de act normativ.

Votul de adoptare al senatorilor a venit în contradicţie cu raportul de respingere înaintat plenului de Comisia de muncă şi Comisia de transporturi, membrii acestora motivând că reducerile au drept scop facilitarea deplasării, nu acordarea de ajutoare sociale. Plus că o eventuală compensare în bani ar genera costuri suplimentare de la bugetul de stat, pentru care nu sunt prevăzute surse de finanţare.

În prezent, Legea nr. 147/2000 prevede că pensionarii au dreptul în fiecare an la şase călătorii simple cu reducere de 50% pentru transportul intern în comun, între localităţi. Mai exact, călătoriile sunt valabile la trenurile regio şi interregio (fără regim de rezervare la clasa a II-a), mijloacele auto sau navele de călători (clasa a II-a). Facilitatea nu este valabilă pentru pensionarii care se bucură de călătorii gratuite în baza altor legi.

Pentru a beneficia de călătoriile cu preţ redus, fiecărui pensionar i se eliberează o legitimaţie de transport de tip card, cu valabilitate de un an. Cardul stochează în memorie numărul de călătorii la care are dreptul beneficiarul, numărul de călătorii efectuate şi contravaloarea acestora, fiind reînnoit anual.

Atenţie! Proiectul de lege NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie să fie adoptat de Camera Deputaţilor, promulgat prin decret prezidenţial şi publicat în Monitorul Oficial. Avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Au rămas fără acoperiș deasupra capului: Două case vecine au luat foc, o femeie a ajuns la spital! (Foto)

astăzi, 15:45

S-a întâmplat în această dimineață, în municipiul Dorohoi. Locuințele celor două femei sunt lipite una de cealaltă, iar flăcările au fost observate târziu, de una...

Colegiul Medicilor: În ţară sunt activi 304 chirurgi pediatri, care este situația la Botoșani!

astăzi, 14:40

Numărul total al chirurgilor pediatri cu status activ este 304, a transmis Colegiul Medicilor, după o solicitare făcută în contextul cazului adolescentului de 16 ani care a murit la Spitalul...

Ciprian Manolache: „PSD e singurul partid care are programe pentru pregătirea forței de muncă înalt calificată pentru industriile competitive”

astăzi, 14:02

Ciprian Manolache, inspector scolar general adjunct și profesor de limba și literatura română la Liceul Pedagogic "Nicolae Iorga" din Botoșani, candidat PSD pentru Camera Deputați...