Pensia facultativa: Cand si cum se va putea cere plata sumei din cont?

Persoanele care platesc contributii la un fond de pensii facultative vor putea sa ceara plata sumei acumulate in cont la momentul implinirii varstei de 60 de ani sau in caz de invaliditate, conform unui act normativ publicat recent in Monitorul Oficial. Totodata, plata banilor se va face si daca participantul moare inainte sa-si ceara drepturile.

Au dreptul sa beneficieze de pensia facultativa, in urma depunerii unei cereri in acest sens, cei care indeplinesc, potrivit Legii nr. 204/2006, trei conditii cumulative, dupa cum urmeaza:

-participantul a implinit varsta de 60 de ani;
-au fost platite minimum 90 de contributii lunare;
-suma acumulata in contul participantului este cel putin egala cu suma necesara obtinerii pensiei facultative minime.

Totusi, exista anumite situatii in care participantii pot beneficia de banii din cont fara sa indeplineasca toate trei conditiile. In acest sens, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a publicat o norma prin care se stabileste cum poate fi folosita suma din cont daca participantul a implinit 60 de ani si nu indeplineste una sau ambele conditii de la punctul al doilea si al treilea de mai sus, beneficiaza de pensie de invaliditate sau moare inainte sa obtina pensia facultativa.

Norma ASF nr. 8/2015 privind utilizarea activului personal net al participantului la un fond de pensii facultative a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 267 din 21 aprilie 2015 si se va aplica din 21 mai. Acest act va inlocui, practic, Norma nr. 14/2009, care contine regulile aplicabile in prezent.

Nota: Pana la momentul adoptarii legii speciale referitoare la organizarea si functionarea sistemului de plata a pensiilor private, banii cuveniti in situatiile de mai sus vor fi primiti ca plata unica.

Banii din cont vor putea fi ceruti la implinirea varstei de 60 de ani

Atunci cand un participant va implini varsta de 60 de ani, dar nu va fi platit numarul minim de contributii lunare si/sau suma din cont nu va fi egala cu aceea necesara pentru obtinerea pensiei facultative minime, acesta va avea doua optiuni.

Potrivit Normei ASF nr. 8/2015, cele doua optiuni sunt: participantul sa ceara suma existenta in cont, ca plata unica, sau sa continue plata contributiilor (daca participantul continua sa desfasoare o activitate si dupa varsta de 60 de ani).

In situatia in care participantul va continua plata contributiilor, acesta va putea sa solicite oricand suma din cont.

Cum se va acorda pensia in caz de invaliditate?

Actul normativ mentionat stabileste ca, in caz de invaliditate, participantul va avea dreptul sa obtina banii din cont ca plata unica.

Totusi, acest lucru va fi posibil daca, in cazul invaliditatii de gradul I si de gradul II, acesta isi va pierde total capacitatea de munca.

In cazul invaliditatii de gradul III, participantul va putea sa aleaga intre suspendarea si continuarea platii contributiilor.

Daca participantul moare, atunci banii ajung la mostenitorul sau

Daca participantul moare inainte sa ceara deschiderea dreptului la pensie, atunci mostenitorul acestuia este cel care va primi suma acumulata in cont.

"In cazul decesului participantului inainte ca acesta sa solicite deschiderea dreptului la pensie, beneficiarul/beneficiarii acestuia are/au dreptul la plata contravalorii activului personal net sau a cotei-parti cuvenite din activul personal net al participantului, dupa caz", scrie in Norma ASF nr. 8/2015.

Astfel, mostenitorul va fi informat in cel mai scurt timp posibil despre drepturile care-i revin asupra sumei din contul participantului si despre cum va putea sa si le exercite.

Pensia se va plati intr-un cont bancar sau prin mandat postal

Suma acumulata in contul participantului va putea fi platita, conform Normei ASF nr. 8/2015, ori prin virament intr-un cont bancar, ori prin mandat postal.

Pentru a primi banii, participantul care a implinit 60 de ani va depune la administratorul fondului de pensii facultative o cerere scrisa prin care solicita plata drepturilor cuvenite si o copie semnata a actului de identitate.

Citeste material complet!

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Revoltă într-o comună din Bacău, din cauza unei firme din Botoșani!

astăzi, 09:57

Este revoltă în comuna Mărgineni, din judeţul Bacău, din cauza unor lucrări neterminate care i-a îngropat pe localnici, la propriu, în noroaie, informează Antena 3 CNN. De v...

Percheziții în toată țara, inclusiv la Botoșani, într-un dosar de nerespectarea regimului armelor și munițiilor! (video)

astăzi, 09:20

La data de 4 octombrie 2024, polițiștii structurilor arme, explozivi și substanțe periculoase, sprijiniți de alte structuri cu atribuții pe linia poliției judiciare, sub coordonarea Direcției ...

Starețul unei mănăstiri din Botoșani și-a aniversat ziua de naștere în mijlocul oamenilor nevoiași! (Foto)

astăzi, 08:03

Arhimandritul Calinic Chirvase, starețul Mănăstirii Coșula, și-a petrecut ziua de naștere în mijlocul nevoiașilor de la Casa Nicolae. ”La acest moment aniversar, ne aducem aminte...