Pedepsele pentru cei care isi abandoneaza familia au scazut de la 1 februarie

Abandonul de familie inseamna neindeplinirea obligatiei de intretinere, dar si neplata, timp de 3 luni, a pensiei de intretinere stabilite pe cale judecatoreasca, aceste prevederi fiind cuprinse de legislatia penala in vigoare. Conform noilor reguli aplicabile din 1 februarie, pedepsele pentru cei care nu respecta aceste obligatii vor fi mai mici.

Abandonul de familie nu este o noutate in legislatia penala, delictul fiind reglementat atat de vechiul Cod penal, cat si de cel nou, in vigoare din 1 februarie 2014.

Astfel, ca si pana acum, abandonul de familie este definit ca fiind fapta persoanei care, desi are obligatia legala de intretinere fata de o alta persoana, o paraseste, o alunga sau o lasa fara ajutor, expunand-o unor suferinte material sau morale.

In acelasi timp, se va considera abandon de familie si neindeplinirea, cu rea-credinta, a obligatiei de intretinere.

Mai mult decat atat, in categoria abandonului de familie intra si neplata, cu rea-credinta, timp de 3 luni, a pensiei de intretinere stabilite pe cale judecatoreasca (vechile reglementari stabileau ca se va considera abandon atunci cand pensia nu este platita timp de 2 luni, n.r.).

Abandonul de familie - Savarsirea de catre persoana care are obligatia legala de intretinere, fata de cel indreptatit la intretinere, a uneia dintre urmatoarele fapte:
a) parasirea, alungarea sau lasarea fara ajutor, expunandu-l la suferinte fizice sau morale;
b) neindeplinirea, cu rea-credinta, a obligatiei de intretinere prevazute de lege;
c) neplata, cu rea-credinta, timp de 3 luni, a pensiei de intretinere stabilite pe cale judecatoreasca.

Desi noile reglementari aplicabile din aceasta primavara nu modifica substantial dispozitiile de mai sus, o noutate in materie este aceea ca cei care isi abandoneaza familia vor primi o pedeapsa usor mai mica ca in trecut.

Mai precis, toate faptele se vor pedepsi cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda, dupa cum se arata in noul Cod penal. Aceasta in conditiile in care vechiul Cod stabilea, pentru acestia, o pedeapsa cu inchisoare stricta de la un an la 3 ani sau cu zile-amenda.

Potrivit dispozitiilor, cu aceeasi pedeapsa se va sanctiona si neexecutarea, cu rea-credinta, de catre cel condamnat, a prestatiilor periodice stabilite prin hotarare judecatoreasca, in favoarea persoanelor indreptatite la intretinere din partea victimei infractiunii.

Actiunea penala se va pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.

Citeste material complet pe avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani angajează medici pentru Botoșani, Săveni și Darabani: Lista locurilor de muncă a AJOFM Botoșani

Monday, 30 September 2024

Pentru medici primari specializați în Medicină internă este scos la concurs un post. Candidații trebuie să aibă studii superioare. Salariul este de 17162 lei. Postul este pe perioadă n...

Anunț AJOFM Botoșani: În atenția agenților economici!

Monday, 30 September 2024

„Pentru accesarea contului dumneavoastră din PULS este necesară setarea unei parole folosind link-ul: puls.anofm.ro și adresa de e-mail la care aveți acces (dacă ați avut un cont in SEMM) ...

Proiect USR: Imobilele pentru care s-au folosit 30% materiale reciclate nu vor mai plăti impozite locale 3 ani!

Monday, 30 September 2024

Proiectul are ca scop îmbunătățirea semnificativă a gestionării, reciclării și valorificării acestor deșeuri în România. Inițiativa vine ca răspuns la nevoile urgente de a...