Ce spune Politia Rutiera despre cresterea limitei de viteza in localitati

Mai multe comisii din Senat au aprobat, in luna februarie, o serie de amendamente care prevedeau cresterea limitei de viteza in localitati si pe anumite drumuri cu 10 kilometri pe ora, insa Politia Rutiera nu considera ca o astfel de masura ar fi necesara.

Amendamentele la proiectul de modificare a Codului Rutier ii apartin senatorului PSD Darius Valcov, presedintele Comisiei pentru Administratie Publica din Senat, care a propus ca limita de 50 de kilometri pe ora in localitati sa creasca la 60 de kilometri pe ora, iar limita de 100 sa ajunga la 110 kilometri pe ora in cazul drumurilor expres.

Prevederile, care se adreseaza soferilor cu permis pentru categoria B, au fost adoptate, pe 10 februarie, de Comisiile Juridica, pentru Aparare si pentru Administratie Publica.

Contactati de Ziare.com, reprezentantii Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR) au precizat ca limitele maxime admise in localitati si in afara acestora prevazute in actuala legislatie au fost stabilite tinand cont de reglementarile internationale.

Politistii rutieri sustin ca limitele de viteza existente sunt cele potrivite pentru tara noastra, deoarece ele au fost fixate "in functie de dotarile si caracteristicile tehnice ale drumurilor publice din Romania, astfel incat sa se asigure desfasurarea fluenta si in siguranta a circulatiei, precum si ocrotirea vietii, integritatii corporale si a sanatatii persoanelor participante la traficul rutier".

IGPR le-a amintit soferilor ca limita maxima permisa in localitati este de 50 de kilometri pe ora, dar ca pe anumite sectoare de drum din interiorul acestora, administratia locala poate stabili, pentru autovehiculele din categoriile A si B, si limite de viteza superioare, dar numai cu avizul Politiei Rutiere si fara a se depasi 80 de kilometri pe ora.

"Amintim ca, in anul 2010, la initiativa Directiei Rutiere, 88 dintre administratiile publice locale, care au si calitatea de administrator al drumului public, au marit limita maxima de viteza pe anumite sectoare de drum din interiorul localitatilor", au mentionat reprezentantii Politiei.

Acestia au mai spus ca amendamentele senatorului au ramas la stadiul de propunere, intrucat comisiile au adoptat ulterior un raport de respingere a proiectului de lege pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 195/2002, mai exact noul Cod Rutier. Raportul a fost propus spre dezbatere si adoptare plenului Senatului, care a dat vot negativ noului Cod Rutier, la inceputul lunii martie.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ministrul Dezvoltării, Attila Cseke, susține construirea unui pod nou la Mateieni! (Foto)

astăzi, 15:49

Proiectul de reabilitare a podului de la Mateieni a fost depus încă de anul trecut la Compania Națională de Investiții, fiind propus pentru includerea pe Lista Sinteză a proiectelor î...

Abaterile pietonilor în vizorul polițiștilor botoșăneni, ce nereguli au fost constatate!

astăzi, 15:30

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani - Biroul Rutier au desfășurat activități pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere care au drept cauze generatoare abateri ale ...

”Stejarii” joacă ultimul meci din grupă la Botoşani!

astăzi, 15:15

Deja calificaţi la Cupa Mondială 2027 din Australia, ”Stejarii” mai au un singur meci în Grupa B a Campionatului European. Naţionala României întâlneşte sâ...