Patru câștigători ai premiului Oscar care în realitate nu au existat

In decursul istoriei, premiul Oscar a fost acordat de patru ori unor artisti care, de fapt, nu au existat. Iată o listă a acestora, conform webcultura.ro.
 
1957: Robert Rich pentru filmul "The Brave One"
 
În anul 1957, Oscarul pentru cel mai bun scenariu a fost acordat lui Robert Rich, pentru filmul The Brave One. Problema este că domnul Robert Rich nu a existat niciodată, ci era un simplu pseudonim folosit de scenaristul Dalton Trumbo pentru a-și ascunde adevărata identitate. Trumbo, care activase vreme de 11 luni în rândurile Partidului Comunist din SUA, fusese trecut pe lista neagră a producătorilor de film de la Hollywood (din pricina "vânătorii de comuniști" care, în acea perioadă, era în plin avânt în SUA). Și cum i se interzise să se scrie, a folosit zeci de pseudonime pentru a-și semna scenariile. Abia în anul 1975, cu un an înainte de moartea sa, Dalton Trumbo și-a primit Oscarul.
 
Și chiar mai mult: Dalton Trumbo a mai câștigat un Oscar în 1954, pentru atât de cunoscutul film "Vacanță la Roma". Iar scenariul l-a semnat cu numele unui scenarist real: Ian McLellan Hunter (care, de altfel, apare și astăzi ca scenarist în unele locuri). Ani mai târziu Hunter a reunoscut că nu a avut nici cel mai mic amestec în scrierea scenariului, iar în 1993, la 17 ani de la moartea lui Dalton Trumbo, Academia de Film Americană i-a recunoscut meritul pentru scrierea scenariului.
 
1958: Pierre Boulle – Oscarul pentru filmul "The Bridge over the River Kwai"
 
Francezul Pierre Boulle nu doar că a câștigat Oscarul în 1958 pentru filmul "Podul de pe râul Kwai", dar i se atribuie și scrierea romanului cu același nume și este creditat și pentru scenariile altor filme foarte cunoscute ("Planeta maimuțelor", de pildă). Problema este că Pierre Boulle nu a existat niciodată, iar numele este doar un pseudonim folosit de o echipă formată din scenariștii Carl Foreman și Michael Wilson. Cei doi se aflau și ei pe lista neagră a producătorilor de la Hollywood și abia în anul 1985, la un an după moartea lui Carl Foreman, văduva acestuia și actrița Kim Novac au primit, în numele celor doi scenariști, Oscarul care de drept li se cuvenea.
 
1959: Nathan E. Douglas pentru "The Defiant Ones"

 
În mod asemănător, Nathan E. Douglas a câștigat, în 1959, Oscarul pentru scenariul filmului "The Defiant Ones" și a fost nominalizat la Oscar, în 1960, pentru "Inherit the Wind". Pseudonimul Nathan E. Douglas a fost inventat pentru a ascunde identitatea scenaristului Nedrick Young, aflat și el pe aceleași liste negre ale producătorilor de la Hollywood. Abia în 1993, la 25 de ani de la moartea sa, Academia de Film i-a recunoscut oficial premiul câștigat.
 
1984: P.H. Vazak pentru "Fargo"
 
P.H. Vazak, câștigător, în 1984, al Oscarului pentru "Fargo" și nominalizat la Oscar în 2008 pentru Nu există țară pentru bâtrâni, este, potrivit fraților Coen, un bătrânel simpatic, ajuns la 80 de ani. Doar că P.H. Vazak nu există în realitate, ci este doar un pseudonim sub care Joel și Ethan Coel au încercat să ascundă faptul că ei sunt cei care își scriu de fapt toate scenariile.
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Au început încrierile la Concursul Regional de creație literară și plastică „Dumnezeu, Biserica și eu"

astăzi, 20:18

„Acest concurs este o parte din sufletul meu! Vă invit pe toți să vă alăturați sufletului meu! Să adunăm copiii în numele credinței, să-i învățăm să se roage, să re...

Lansare de carte: Constantin Iftime, „Eseul carnivor”, la Galeriile de Artă din Botoșani!

astăzi, 19:30

Poet, prozator și publicist, Constantin Iftime prezintă în noua sa carte, apărută în 2025 la Editura Gri din București, o serie de 45 de eseuri care se deschid ca un evantai de lumin...

Sfârșit de săptămână cu două spectacole la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani! (foto)

astăzi, 18:40

Sâmbătă, 25 ianuarie de la ora 19:00, la Teatrul „Mihai Eminescu” din str. Teatrului nr. 5, va avea loc spectacolul „Ivan Turbincă” după Ion Creangă, în regia ...