Caşcavalul Rucăr a ajuns produs polonez. Nemţii de la Lidl l-au adus în România

În momentul de faţă, printre producătorii autohtoni de caşcaval Rucăr se numără LactoSolomonescu (din Botosani), Napolact, Five Continents (din Botosani) sau Lactag.

Retailerul german Lidl a introdus în sortimentaţie, sub marcă proprie, un caşcaval Rucăr pe care îl importă din Polonia. În spatele "Rucăr"  stă o reţetă românească  care a fost standardizată în România în perioada anilor 1960.
 
Retailerul german Lidl a decis să importe din Polonia până şi produse realizate pe baza unor reţete româneşti standardizate încă din anii 60. Este vorba despre caşcavalul Rucăr, pe care îl vinde în magazinele din România sub marca proprie Bluedino, potrivit brandprivat.ro, citat de economica.net.

"Cașcavalul Rucăr, marca Bluedino este un produs nou în sortimentul Lidl România, nefiind vorba despre o înlocuire de produs. Lidl vinde şi alte variante ale aceluiași tip de cașcaval Rucăr, dar în alte cantităţi şi forme, acestea provenind de la alți furnizori", au declarat pentru ECONOMICA.NET oficialii retailerului german. Potrivit acestora, motivul pentru care au decis să importe caşcaval Rucăr din Polonia este "calitatea". "Lidl doreşte să ofere întotdeauna clienților cele mai bune produse. Cașcavalul de tip Rucăr este un produs de calitate superioara şi bineînţeles că îl oferim sub diferite cantităţi şi forme clienţilor noştri. Atunci când alegem să colaborăm cu un furnizor anume, alegem calitatea pe care acesta o livrează şi nu ţara din care provine", au explicat oficialii companiei.
 
Rucăr, un produs tradiţional românesc

 
"Rucar ca şi "Dalia", sunt reţete româneşti care au fost standardizate în România în perioada anilor 1960. Ele nu pot fi înregistrate la OSIM . Ele aparţin Statului român, sunt "Standarde Naţionale" a explicat pentru ECONOMICA.NET Dorin Cojocaru, Director general Asociaţia Patronală Română din Industria Laptelui - APRIL. Fapt recunoscut şi de către reprezentanţii Lidl potrivit cărora "caşcavalul Rucăr este o denumire de produs foarte des întâlnită fiind folosită de diverse alte firme". "Din informaţiile noastre denumirea de "caşcaval Rucăr" nu este o marcă protejată şi poate fi folosită fără restricție. Avem această informaţie de la un institut independent precum şi de la mai mulţi experţi din industria brânzeturilor din România. De remarcat este faptul că şi alte mari firme comercializează acest tip caşcaval produs în alte ţări", ne-au mai declarat oficialii Lidl.
 
Cum este afectată industria

 
Din punct de vedere legal, companiei  Lidl nu i se poate imputa faptul că aduce din Polonia un produs standardizat în România. Reprezentantul industriei de lactate din România susţine însă că Lidl încalcă "legea morală". "Lidl încalcă “legea morală a produselor şi producătorilor din România. Consumatorii sunt singurii în măsură să decidă şi să sancţioneze acest “abuz moral pe care il face Lidl", este de părere directorul APRIL. La rândul său, secretarul de stat în cadrul Ministerului Agriculturii, Achim Irimescu ne-a declarat că în cazul în care Rucăr se află pe lista produse tradiţionale, practica Lidl nu este corectă. "Dacă acest produs nu este protejat, atunci este vina noastră că nu am făcut acest lucru până acum", a declarat pentru ECONOMICA.NET Achim Irimescu.
 
În momentul de faţă, printre producătorii autohtoni de caşcaval Rucăr se numără LactoSolomonescu (din Botosani), Napolact, Five Continents (din Botosani) sau Lactag.
 

Citeste mai mult pe economica.net

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Au început încrierile la Concursul Regional de creație literară și plastică „Dumnezeu, Biserica și eu"

astăzi, 20:18

„Acest concurs este o parte din sufletul meu! Vă invit pe toți să vă alăturați sufletului meu! Să adunăm copiii în numele credinței, să-i învățăm să se roage, să re...

Lansare de carte: Constantin Iftime, „Eseul carnivor”, la Galeriile de Artă din Botoșani!

astăzi, 19:30

Poet, prozator și publicist, Constantin Iftime prezintă în noua sa carte, apărută în 2025 la Editura Gri din București, o serie de 45 de eseuri care se deschid ca un evantai de lumin...

Sfârșit de săptămână cu două spectacole la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani! (foto)

astăzi, 18:40

Sâmbătă, 25 ianuarie de la ora 19:00, la Teatrul „Mihai Eminescu” din str. Teatrului nr. 5, va avea loc spectacolul „Ivan Turbincă” după Ion Creangă, în regia ...