Ceapa şi usturoiul fac minuni pentru imunitate şi previn cancerul. Cât ar trebui să consumi
Stiri Botosani Wednesday, 27 February 2013 ActualitateCeapa, usturoiul şi prazul ajută la detoxifiere şi acţionează ca antioxidanţi puternici, stimulând sistemul imunitar şi reducând inflamaţiile. Nu în ultimul rând, pot fi de ajutor în curele de slăbire.
Ce este aşa special la aceste legume?
"Conţinutul ridicat de minerale, potasiu, calciu, fier, sulf, cât şi vitaminele A şi E, fac din usturoi şi ceapă nişte legume importante pentru o alimentaţie sănătoasă", spune nutriţionistul Luiza Pârvu.
"Recomand usturoi şi ceapă în cantităţi moderate şi celor care ţin cure de slăbire, tocmai pentru conţinutul de minerale. Au şi proprietăţi antimicrobiene. Ideal este să fie consumate crude, însă celor care nu le pot mânca crude le recomand şi ca ingrediente în mâncare. Ceapa nu trebuie prăjită, ci mai degrabă înăbuşită", mai susţine nutriţionistul.
Unii oameni de ştiinţă sunt de părere că anumite componente din ceapă şi usturoi, precum bioflavonoidele, ar putea fi cheia cercetărilor în boli precum cancerul sau afecţiuni ale inimii. Se pare că persoanele care consumă cantităţi mai mari de usturoi şi ceapă au un sistem imunitar care le oferă o protecţie mai mare împotriva unor astfel de afecţiuni.
Cum să introducem usturoi şi ceapă în regimul alimentar
Cantitatea minimă recomandată de medici este, în general, două linguriţe de usturoi proaspăt pe zi şi două linguri mari de ceapă sau praz. Când faci cumpărături, caută cei mai proaspeţi bulbi de ceapă. La exterior, ceapa trebuie să fie tare iar învelişul să fie intact. Frunzele prazului trebuie să aibă o culoare intensă iar cele uscate trebuie îndepărtate.
"În cantităţi prea mari, consumul de usturoi şi ceapă poate irita stomacul. Fiecare persoană trebuie să consume atât cât ştie că nu îi face rău", susţine medicul nutriţionist Luiza Pârvu.
În bucătărie, ceapa tocată sau usturoiul pot fi punctul de plecare pentru prepararea multor feluri de mâncare. Aceste legume dau o aromă puternică, iar gătitul lor nu diminuează efectele protectoare pentru corp.
Suport nutriţional pentru prevenirea cancerului
Un studiu al Institutului Naţional al Cancerului din Marea Britanie arată că pentru persoanele care mănâncă cel puţin 10 grame (aproximativ două linguriţe) de usturoi, ceapă sau praz pe zi, riscul de a suferi de cancer de prostată scade semnificativ. Alt studiu, efectuat de cercetătorii de la Universitatea Case Western Reserve, relevă că usturoiul poate ajuta la reducerea apariţiei de tumori pre-canceroase (polipi) în intestinul gros.
Detoxifiere cu usturoi şi ceapă
Multe forme de cancer sunt cauzate de modificări ale ADN-ului, de multe ori induse de toxinele din mediul înconjurător. Un studiu efectuat de institutul britanic Fred Hutchinson Cancer Research Center a constatat că o doză echivalentă cu o linguriţă pentru usturoi şi o jumătate de cană pentru ceapă, consumate zilnic, cresc nivelul unei enzime-cheie pentru eliminarea toxinelor din celulele sanguine. Aceste doze sunt valabile doar în cazul femeilor, pentru bărbaţi cercetătorii consideră că este nevoie de o cantitate mai mare.
doctorulzilei.ro
Spune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
ATENȚIE la înșelăciuni! Pățania unui botoșănean după ce a fost înșelat de un ,,reprezentant" al unei bănci!
Polițiștii din Botoșani atrag atenția asupra creșterii cazurilor de fraude comise în mediul virtual și lansează un apel la vigilență și prevenție. În contextul dezvoltării r...
Spaima care vine dinspre UE! Guvernul României ar putea primi ordin să mărească toate salariile actuale!
Angajatorii din România trebuie să se alinieze noilor dispoziţii europene, care se referă la salariul minim. Încă din luna februarie, Guvernul a aprobat procedura de aplicare a mecanis...
Comunicat de presă la finalizarea proiectului “ Îmbunătățirea infrastructurii educaționale a unităților de învățământ special și conexe din subordinea Consiliului Județean Botoșani ”
Comunicat de presă finalizare proiect - mai 2025 „PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!” UAT Județul Botoșani - Consiliul Județean, &i...
Newsletter
Abonează-te la Newsletter-ul Stiri Botoșani pentru a fi la curent cu cele mai noi știri și reportaje!
© 2025 WEB EMOTION SRL | Toate drepturile rezervate.
Web Emotion, Live.Botosani.ro, Botosani.ro Stiri.Botosani.ro si logo-urile acestora sunt marci inregistrate ale Web Emotion. Toate celelalte marci sunt proprietatea companiilor detinatoare. Reproducerea continutului din acest site este permisa numai cu acordul Web Emotion.
Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Despre Cookie-uri
Pagină generată în 1.11 secunde
Acest website foloseşte cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Apăsând Accept sau navigând pe acest website, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Mai multe detalii despre cookie-uri aici