Printre cei prezenți la evenimentul ce a avut loc în sala de ședințe a Consiliului Local s-au numărat prefectul Costică Macaleți, primarul Ovidiu Portariuc, conducerea Zonei Metropolitane, primari din județ, precum și reprezentanți ai administrațiilor publice locale din Ucraina și Republica Moldova.
Primarul Ovidiu Portariuc a catalogat momentul ca fiind unul istoric în relațiile dintre comunitățile noastre și dar și eveniment unic în România.
“Este pentru prima dată în sala de ședințe a Consiliului Local a Municipiului Botoșani când stau la aceeași masă reprezentanți de vârf ai administrațiilor publice din trei raioane și trei orașe din Ucraina, din patru raioane și un oraș din Republica Moldova, alături de nouă unități administrativ teritoriale care constituie Zona Metropolitană Botoșani. Această întâlnire are loc în organizarea ADI Zona Metropolitană Botoșani, a cărei strategie pune un accent deosebit pe cooperarea transfrontalieră. Privilegiul nostru comun de a avea geografic o vecinătate apropiată oferă perspectiva comunităților românești din Ucraina și Moldova de a colabora cu noi facil, fără opreliști la graniță și de a accesa finanțări românești sau europene. Oportunitățile colaborării în perspectiva celor două programe transfrontaliere România-Moldova și România-Ucraina, programe care vor începe curând, sunt practic foarte mari. Este din ce în ce mai evidentă tendința și dorința celor trei părți de a coopera împreună sub umbrela europeană. Cel mai important lucru care rămâne după semnarea acordurilor de astăzi este acela de apropiere a adminitrațiilor noastre, care dau tonul activităților comune în toate domeniile. Sperăm ca acțiunea de la Botoșani să fie baza unei relații temeinice pentru colaborările viitoare", a fost mesajul primarului Ovidiu Portariuc.
La rândul său, prefectul Costică Macaleți a vorbit despre importanța dezvoltării colaborării între cele trei țări.
“La Botoșani veți găsi oameni cu suflet deschis și oricând puteți veni ca la frații voștri acasă. Avem foarte multe de învățat unii de la alții și vremurile ne-au făcut să avem istorii comune. Și unii și alții avem probleme pe care trebuie să le depășim în procesul de demmocratizare și nu avem încotro pentru că acestea este singurul drum. Cu cât comunicăm mai mult între noi cu atât ne va fi mai ușor să înfruntăm și să depășim aceste probleme. Colaboarea județului Botoșani cu Ucraina și Republica Moldova are deja istorie, s-a făcut în multiple domenii însă oricând este loc de mai mult mai ales acolo unde se pune suflet și emoție", a afirmat reprezentantul Guvernului în teritoriu.
În cursul zilei de vineri a fost programat și un workshop cu tema "Parteneriatul academic - autorități locale în dezvoltarea proiectelor transfrontaliere".