Pacientul trebuie sa-si colectioneze toate tichetele pentru sanatate!

Un leu pentru fiecare analiză de laborator şi 25 de lei consultaţia la domiciliu de la salvare, în cazul în care pacientul nu reprezintă o urgenţă. Acestea sunt alte coplăţi pentru servicii medicale care ar putea fi aplicate din toamnă.

Medicii din urgentele din spitale si cei de pe ambulanta nu vor mai putea elibera concedii medicale!

Printre propunerile din nota privind pachetul de servicii medicale şi tichetul pentru sănătate se numără şi aceea că medicii din serviciile de urgenţă din spitale şi cei de pe ambulanţă nu vor mai putea elibera concedii medicale.

De asemenea, în ambulatoriu, tichetul de servicii de recuperare medicală va fi de 50 de lei, preţ care include maximum patru proceduri pe zi şi maximum 10 zile de cură.

Contribuţia la aceste servicii este plafonată la două cure anual. O radiografie sau o ecografie va fi taxată cu 5 lei pe fiecare investigaţie.

Tichetul pentru o tomografie computerizată fără substanţă de contrast ar putea fi 25 de lei, iar cea cu substanţă de contrast, 50 de lei.

Tichetul pentru angiografie ar putea fi 150 de lei, pentru rezonanţă magnetică (RMN), 100 sau 200 de lei. În notă se mai precizează că, în afară de valoarea acestei contribuţii pentru respectivele investigaţii, furnizorul nu mai poate impune nici o altă plată din partea pacientului.

Cu alte cuvinte, există varianta ca spitalele să iasă în pierdere după efectuarea unei RMN, de exemplu, deoarece în unele unităţi pacientul trebuie să-şi cumpere singur substanţa de contrast, care poate costa şi 250 de lei.

De asemenea, la laborator, pentru fiecare analiză, există propunerea ca valoarea tichetului să fie de un leu.

Dacă un pacient cheamă salvarea acasă, dar nu este un caz de urgenţă şi nu necesită spitalizare, ar trebui să achite contravaloarea de 25 de lei. În aceeaşi notă se precizează că plafonul anual al acestor tichete pentru fiecare asigurat nu poate depăşi 600 de lei.

Numai că, în lipsa unei informatizări integrate a sistemului medical, justificarea atingerii plafonului rămâne în grija pacientului, care trebuie să-şi adune şi să păstreze toate tichetele primite de la furnizorii de servicii medicale.

Tichetele pentru sănătate se vor afla la furnizorii de servicii medicale, adică la medicul de familie, medicul specialist din ambulatoriu, la laborator, la spital etc.

De asemenea, se precizează că "pe aceste tichete vor fi completate datele şi semnătura pacientului, element ce conduce la decontarea numai a serviciilor reale şi efectiv prestate".

Sursa: Cotidianul

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Programul de licență Psihologie din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava a obținut acreditarea!

Tuesday, 21 January 2025

Această acreditare, cu o creștere a numărului de locuri, răspunde nevoilor de formare de specialiști în domeniul psihologiei din Regiunea Nord – Est, subliniind preocuparea permanent...

Valoarea tichetelor de creșă a fost majorată: Cine beneficiază de acest ajutor!

Tuesday, 21 January 2025

Părinții care au copii mici și care sunt înscriși la creșă pot să primească 660 de lei de la stat. Guvernul a luat decizia de a majora această sumă cu 20 de lei. Având în v...

Botoșănenii s-au mobilizat pentru mama care își îngrijește singură copilul grav bolnav: De câți bani mai are nevoie familia!

Tuesday, 21 January 2025

De vineri până astăzi, oameni de bine s-au unit și au dăruit acestei familii suma de 10.500 lei, iar astăzi această mamă disperată, ajunsă la capătul puterilor, a achitat 9.488 de lei ...