Impozitul pe salarii pentru microintreprinderi si activitati independente, pe trim. II 2009

Pana la 27 iulie, persoanele juridice platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor, asocierile fara personalitate juridica constituite intre persoane fizice si persoanele fizice care desfasoara activitati independente trebuie sa calculeze, sa vireze si sa declare impozitele si contributiile aferente veniturilor din salarii, pentru trimestrul II al anului 2009.

Codul de procedura fiscala stabileste un regim trimestrial pentru plata impozitelor si contributiilor aferente veniturilor din salarii, precum si a impozitului retinut la sursa potrivit art. 52 alin. (1) lit. d) din Codul Fiscal , in cazul persoanelor juridice platitoare de impozitul pe veniturile microintreprinderilor, al asocierilor fara personalitate juridica constituite intre persoane fizice, precum si in cazul persoanele fizice care desfasoara activitati independente.

Astfel, aceste categorii de contribuabili trebuie sa calculeze, sa vireze si sa declare obligatiile fiscale pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului. Avand in vedere ca 25 iulie este o zi nelucratoare, termenul de indeplinire a acestor obligatii fiscale, pentru trimestrul II 2009, este 27 iulie.

Persoanele juridice platitoare de impozitul pe veniturile microintreprinderilor, asocierile fara personalitate juridica constituite intre persoane fizice si persoanele fizice care desfasoara activitati independente vor depune doua formulare: Declaratia privind obligatiile de plata la bugetul de stat (Declaratia 100) si Declaratia privind obligatiile de plata la bugetele asigurarilor sociale si fondurilor speciale (Declaratia 102).

Impozitul pe veniturile din salarii va fi declarat folosind formularul 100, in timp ce, formularul 102 va fi utilizat, in principal pentru declararea urmatoarelor obligatii fiscale :
a) contributii sociale datorate de angajator;
b) contributii sociale retinute de la asigurati;
c) contributia angajatorilor la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale;
d) contributia pentru finantarea unor cheltuieli de sanatate pentru produsele din tutun si pentru bauturi alcoolice;
e) contributia pentru finantarea unor cheltuieli de sanatate din activitati publicitare la produsele din tutun si bauturi alcoolice.

Optiunea de a plati impozit pe veniturile microintreprinderilor

Conform articolului 103 din Codul fiscal, o microintreprindere este o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:
a) realizeaza venituri, altele decat cele din consultanta si management, in proportie de peste 50% din veniturile totale;
b) are de la 1 pana la 9 salariati inclusiv;
c) a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 100.000 euro;
d) capitalul social al persoanei juridice este detinut de persoane, altele decat statul, autoritatile locale si institutiile publice.

Microintroprinderile platitoare de impozit pe profit pot opta pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor. Cota de impozitare pentru anul 2009 este de 3%, aplicata asupra veniturilor din orice sursa, cu exceptia:
a) veniturilor din variatia stocurilor;
b) veniturilor din productia de imobilizari corporale si necorporale;
c) veniturilor din exploatare, reprezentand cota-parte a subventiilor guvernamentale si a altor resurse pentru finantarea investitiilor;
d) veniturilor din provizioane;
e) veniturilor rezultate din anularea datoriilor si a majorarilor datorate bugetului statului, care nu au fost cheltuieli deductibile la calculul profitului impozabil, conform reglementarilor legale;
f) veniturilor realizate din despagubiri, de la societatile de asigurare, pentru pagubele produse la activele corporale proprii.

De asemenea, in cazul in care o microintreprindere achizitioneaza case de marcat, valoarea de achizitie a acestora se va deduce din baza impozabila, in conformitate cu documentul justificativ, in trimestrul in care au fost puse in functiune.

Definirea veniturilor din activitati independente

Potrivit articolului 46 din Codul Fiscal, veniturile din activitati independente cuprind veniturile comerciale, veniturile din profesii libere si veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, inclusiv din activitati adiacente.

Veniturile din profesii libere reprezinta veniturile obtinute din exercitarea profesiilor medicale, de avocat, notar, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, contabil autorizat, consultant de plasament in valori mobiliare, arhitect sau a altor profesii reglementate, desfasurate in mod independent, in conditiile legii.

In schimb, veniturile comerciale sunt considerate veniturile din fapte de comert, de prestari servicii (altele decat cele care vizeaza profesiile libere), precum si veniturile din practicarea unor meserii.

In plus, veniturile din valorificarea sub orice forma a drepturilor de proprietate intelectuala provin din brevete de inventie, desene si modele, mostre, marci de fabrica si de comert, procedee tehnice, know-how, din drepturi de autor si drepturi conexe dreptului de autor si altele asemenea.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Răsturnare de situație: Georgescu trece pe locul întâi, Ciolacu pe doi. Ciucă a demisionat

Sunday, 24 November 2024

Conform rezultatelor oficiale de la Autoritatea Electorală Permanentă, după numărarea a 81% din totalul voturilor exprimate pe teritoriul României, Marcel Ciolacu și Călin Georgescu sunt d...

S-au numărat 50% din totalul voturilor: Dispare Lasconi, urcă Georgescu!

Sunday, 24 November 2024

Conform rezultatelor oficiale de la Autoritatea Electorală Permanentă, după numărarea a 50% din totalul voturilor exprimate pe teritoriul României, Marcel Ciolacu și Călin Georgescu sunt a...

Atmosfera de la sediul PNL Botoșani: Șeful de partid a tras chiulul, aplauze pentru Nicolae Ciucă! (Foto, Video)

Sunday, 24 November 2024

La sediul Partidului Național Liberal (PNL) – Filiala Botoșani din clădirea Vegastel s-au adunat membrii formațiunii politice la nivel de municipiu în așteptarea rezultatelor. Atmo...