Ovidiu Portariuc a fost prezent la reuniunea Comitetului Regiunilor de la Bruxelles! Vezi ce a declarat -FOTO

Primarul municipiului BOTOŞANI, Ovidiu PORTARIUC, a participat ieri, 11 februarie 2014, la Conferința primarilor privind impactul la nivel local al mobilității cetățenilor europeni pe teritoriul Uniunii Europene ( reuniunea Comitetului Regiunilor), la Bruxelles.

Obiectivul conferinței a fost acela de a defini politica ideală de primire și de incluziune socială, la nivelul comunităților locale, a cetățenilor europeni din alte state membre. Cu această ocazie a fost prezentat studiul privind impactul liberei circulații a persoanelor în 6 orașe ale UE, respectiv: Barcelona, Dublin, Hamburg, Lille, Praga și Torino, elaborat de Comisia Europeană cu sprijinul Ernest&Young.

"Plecarea forței de muncă generează dezechilibre atât în orașele de destinație așa cum se prezintă aici, cât și în orașele pe care le părăsesc. Forța de muncă activă, cu vârste între 20-45 de ani, calificată, educată, constituie majoritatea care părăsește orașele din România, creând astfel un cerc vicios; lipsa acesteia duce la imposibilitatea atragerii de investiții pentru crearea de noi locuri de muncă și implicit posibilitatea oferirii unui mediu stabil propice întemeierii unei familii și a dezvoltării locale. Solicit Comisiei UE o abordare separată a regiunii NE din România, cea cu PIB-ul cel mai scăzut din Europa, în vederea găsirii de soluții pentru a micșora decalajele enorme existente în prezent. E mai ușor să intervenim asupra cauzelor decât a efectelor. Discursul legat de problema venirii românilor și bulgarilor în orașele din Vest este cel puțin incorect pentru că accentuează doar dezavantajele, nu și avantajele certe de care beneficiază economiile acestor state. Abordarea problemei comunității rome necesită o atenție maximă și colaborare între orașele europene, destinații sau punct de plecare, pentru a găsi soluții comune, a declarat primarul Ovidiu PORTARIUC.



La reuniunea Comitetului Regiunilor au participat peste o sută de reprezentanți ai autorităților locale din țările membre ale Uniunii Europene, pe lângă primarul Ovidiu Portariuc, reprezentant al Asociației Municipiilor din România, participând și Mariana Gâju, președintele Asociației Comunelor din România.

Conferința a fost organizată și prezidată de Viviane Reding, vicepreședintele Comisiei Europene. Ovidiu Portariuc a avut intervenții și a răspuns întrebărilor din public, în cadrul unui panel, alături de viceprimarul Londrei și primarul orașului Lille.



Comunicat de presa

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Dinamo București - FC Botoșani, astăzi de la ora 21:00

astăzi, 16:26

Dinamo primește astăzi vizita celor de la FC Botoșani, în etapa cu numărul 11 a Superligii. Vezi oferta Superbet pentru meciul cu Dinamo! După trei înfrângeri consecutiv...

(P) Descoperă noile modele de garduri RUFSTER !

astăzi, 15:43

La RUFSTER fabricăm mai mult decât sisteme de învelitori pentru acoperișuri și fațade. Utilizând oțelul prevopsit ca materie primă, putem crea diverse produse pentru înch...

Evenimente sportive, culturale și religioase în atenția jandarmilor botoșăneni! (foto)

astăzi, 15:14

În acest sfârșit de săptămână, Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani a suplimentat efectivele operative angrenate în misiunile de asigurare a ordinii și siguranțe...