Originile si traditiile martisorului

Traditile de 1 martie s-au schimbat foarte mult de la originele lor. In vechime, martisorul se daruia, pe 1 martie, inainte de rasaritul soarelui.

Darul era primit de catre copii si tineri, indiferent de sexul acestora. "Banalul" snur alb-rosu, care este ignorat acum, reprezenta adevaratul martisor. Cele doua culori reprezentau unirea extremelor: vara-iarna, cald-frig, fertilitate-sterilitate sau lumina-intuneric.

Snurul se lega la mana, sau se purta in piept si se purta de la 1 martie pana la primele semne care vesteau venirea primaverii: cantecul cucului, inflorirea ciresilor sau venirea berzelor si a randunelelor.

Atunci, martisorul era legat de un pom inflorit, pentru a aduce noroc, sau era aruncat in directia de sosire a pasarilor caltoare si se striga: "Ia-mi negretele si da-mi albetele".

Legendele spun ca martisorul a fost tors de Baba Dochia. In timp, traditia s-a schimbat si snurului i-a fost adaugata o moneda de argint, care era asociata soarelui.

Cu banul de la snur se cumpara vin rosu, paine si cas proaspat pentru ca purtatorii simbolului de primavara sa aiba fata alba precum casul si rumena precum vinul rosul.

In zilele noastre, martisorul are o valoare mai mult artistica, fiind confectionat din aproape orice material.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Leo Grozavu, după eșecul usturător de la Iași: ”Fotbalul e pe goluri, nu pe spectacol!”

astăzi, 19:33

Golurile acestei partide au fost marcate de Mihai Bordeianu (minutul 13, penalty), Xhuliano Skuka (20) și Sekou Camara (74). În urma acestui rezultat, Botoșani a ajuns la trei înfr&ac...

Poli Iași – FC Botoșani 3-0, derby-ul Moldovei cu ouă de Paști și arbitru accidentat!

astăzi, 18:59

Cu o înfrângere categorică a elevilor lui Leo Grozavu, derby-ul Moldovei a oferit un moment mai puțin obișnuit înainte de partida din etapa a 5-a play-out-ului din SuperLiga. &...

Slujiri arhierești în Săptămâna Luminată, cu IPS Teofan și PS Nichifor Botoșăneanul

astăzi, 18:06

Marţi, 22 aprilie, Protopopiatul Botoșani organizează, începând cu ora 18:30, procesiunea cu Sfintele Moaște ale Sfântului Gheorghe Pelerinul, ce va fi condusă de Înaltpre...