Om de afaceri obligat să plătească statului o datorie imensă
BOTOSANI

Om de afaceri obligat să plătească statului o datorie imensă
Peste două miliarde şi jumătate de lei vechi trebuie să plătească un om de afaceri botoşănean statului, reprezentând obligaţii fiscale după desfiinţarea unui club sportiv. Şi asta după ce Curtea de Apel Suceava a casat sentinţa iniţială, a Tribunalului Botoşani, care reducea la mai puţin de jumătate cuantumul datoriei.

În februarie anul acesta, omul de afaceri Victor Mihalachi cerea Tribunalului Botoşani să oblige Direcţia Regională a Finanţelor Publice şi Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Botoşani să anuleze Decizia de angajare a răspunderii solidare prin care s-a stabilit îndeplinirea condițiilor de angajare a răspunderii solidare la plată cu Clubul Sportiv FCM Dorohoi pentru suma de 250.643 lei.

Victor Mihalachi a deţinut calitatea de președinte al Asociației Sportive Clubul Sportiv FCM Dorohoi, dar în iulie anul trecut, solicitase Judecătoriei Botoşani să constate dizolvarea acestei asociații sportive, din cauza datoriilor. O lună mai târziu, afaceristul a primit decizia de instituire a măsurilor asigurătorii și procesul verbal de sechestru asigurător motivat de faptul că CS FCM Dorohoi înregistra la ANAF debite restante în valoare totală de 240.254 lei.

Şi asta deoarece, spuneau finanţiştii, "cu rea credință, nu și-a îndeplinit obligația de a cere instanței competente deschiderea procedurii de insolvență și cu rea credința nu a declarat/achitat la scadență obligațiile fiscale declarate, impuse și stabilite de codul fiscal".


În replică, omul de afaceri a susţinut că asociația sportivă a fost finanțată doar din sponsorizări, fiind constituită pentru ca sportivii și copiii să poată desfășura o activitate sportivă. Lucru care de altfel s-a şi întâmplat, FCM Dorohoi reuşind la finalul sezonului 2014- 2015 să acceadă în Liga a doua. Ba mai mult, Victor Mihalachi a susţinut că nu ar fi putut obține o eșalonare la plată sau înlesniri din partea organului fiscal întrucât "singurul bun din patrimoniul asociației este un sportiv cu o valoare de inventar de 2.000 lei".

Instanţa a reţinut că CS FCM Dorohoi a înregistrat venituri de 849.475 de lei, de la înființare, din anul 2010 și până la desființare. Cu toate acestea, deși a înregistrat venituri consistente, Clubul, prin președintele său, nu a plătit cele două contribuții de asigurări de sănătate și de asigurări sociale, care, în optica legiuitorului fiscal, au fost reținute la sursă. Cu alte cuvinte, deși Clubul, prin președintele său, a reținut aceste sume de la jucători (fiind sumele pe care le datorau jucătorii și pe care Clubul doar le-a reținut la sursă în vederea virării către stat), nu le-a mai virat mai departe la bugetul de stat.

Ca atare, judecătorii au anulat Decizia de Răspundere solidară pentru suma de 141.861 lei, ce reprezenta impozit pe venit proprietate intelectuală și impozit pe venit din convenții civile, menținând-o în schimb pentru suma de 108.782 lei- contribuţiile pentru convențiile civile.

Nici Victor Mihalachi şi nici Fiscul nu s-au mulţumit cu decizia Tribunalului, astfel că au declarat recurs. Judecătorii de la Curtea de Apel Suceava, însărcinaţi cu dezbaterea cazului, au casat însă sentinţa Tribunalului şi au considerat că Fiscul trebuie să recupereze întreaga sumă, de 250.643 lei, decizia lor fiind definitivă.

Omul de afaceri Victor Mihalachi a refuzat să comenteze în vreun fel hotărârea instanţei sucevene.

Într-un alt dosar, însă, în care este judecat pentru loviri şi alte violenţe, judecătorii de la Judecătoria Botoşani au respins excepţiile privind legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală precum şi de excludere a tuturor probelor administrate în cursul urmăririi penale, invocate de către omul de afaceri, dispunând începerea judecăţii cauzei.

Amănunte despre acest dosar, aici:
Om de afaceri botoşănean, în faţa judecătorilor pentru o agresiune în trafic! 

 

Spune-ne opinia ta