O româncă, implicată în scandalul cutremurului din Italia

O româncă, implicată în scandalul cutremurului din Italia
Românca este acuzată  de uz de fals şi fraude comise la contracte pentru reconstrucţie postseismică! Tina Minuţa Z., de 39 de ani, este unul dintre cei şapte oameni de afa­ceri şi şase oficiali din Italia acuzaţi că au prejudiciat statul cu 450.000 de euro, bani pe care întreprinzătorii ar fi trebuit să-i folosească pentru contracte de reconstrucţie în pro­vincia L’Aquila, distrusă în mare par­te de un cutremur în 2009.

Potri­vit presei italiene, seismul a distrus par­ţial sau integral între 3.000 şi 11.000 de clădiri vechi din oraşul L’Aquila.

Procurorul tribunalului din Pescara, Gennaro Varone, a anunţat că a finalizat ancheta în cazul lucrărilor de reconstrucţie postseismică efectuate în zona Torre de’ Passeri (regiunea în care se află L’Aquila). Potrivit procurorului citat de site-ul de ştiri Abruzzoweb.it şi de Mediafax, în total, 13 persoane vor fi inculpate pentru uz de fals şi fraude privind contractele de reconstrucţie.

Femeia de afaceri originară din România, care locuieşte la Torre de’Passeri, în regiunea afectată în urmă cu doi ani de cutremurul de 6,3 grade pe scara Richter, este acuzată, împreună cu ceilalţi 12, că au falsificat facturile lucrărilor de reconstrucţie şi/sau au modificat sumele cheltuite.

Într-un alt dosar legat de efectele dezastruoase ale seismului în care şi-au pierdut viaţa 309 suflete, şase geofizicieni italieni şi un fost oficial guvernamental sunt judecaţi pentru omucidere. Acuzarea insistând că oamenii de ştiinţă nu au fost în stare să prezică un cutremur atât de puternic, deşi au existat, în lunile care l-au precedat, suficiente "semne" în acest sens. În acest dosar, procurorii susţin că acuzaţii au dat declaraţii prea liniştitoare înainte de producerea seismului, deşi studiaseră sute de mişcări telurice anteriore. Drept răspuns, avocaţii apărării au afirmat că nu este posibil să fie prezise cutremurele majore, nici măcar într-o zonă activă din punct de vedere seismic. Procurorii spun că, dacă geofizicienii ar fi afirmat clar că urmează un seism, populaţia ar fi fost pregătită să-şi părăsească locuinţele.

Jurnalul.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

La un pas de dezastru din cauza unei candele! Recomandările pompierilor botoșăneni (Foto)

Sâmbătă, 27 Aprilie 2024
354

Nu lăsați candelele aprinse lângă perdele, haine sau alte obiecte care pot lua foc uşor.Sâmbătă seara, într-o casă din localitatea Zăicești s-a produs un incendiu. Vecin...

Botoșăneanul care se dădea polițist număra ”mita” la vedere și îi garanta proxenetului: ”Procurorul îi șmecher! Clasare!”

Sâmbătă, 27 Aprilie 2024
375

Falsul polițist din Botoșani a pretins 23.000 de euro de la un proxenet ca să-i pună o vorbă bună la un așa-zis ”procuror” care ar fi instrumentat dosarul în care era acuzat d...

Campionat național cu 16 medalii obținute de sportivii din Botoșani!

Sâmbătă, 27 Aprilie 2024
230

În perioada 19-20 aprilie 2024, sportivii legitimați la secția de Taekwondo WT a Clubului Sportiv Botoșani, precum și cei ai Asociației Brilliant Taekwondo Sporting Club, au participat, &ic...