O noua SINUCIDERE in judetul Botosani: Si-a incheiat socotelile cu viata in streang, de dorul nepotilor! Psihologii trag un semnal de alarma pentru a stopa fenomenul!

O noua SINUCIDERE in judetul Botosani: Si-a incheiat socotelile cu viata in streang, de dorul nepotilor! Psihologii trag un semnal de alarma pentru a stopa fenomenul!
Judetul Botosani continua sa fie in topul national al numarului de sinucideri, iar un ultimul timp din ce in ce mai multe persoane recurg la acest gest.

Nu mai putin de 13 persoane si-au pus capat zilelor de la inceputul anului 2015 si pana in prezent, cele mai multe alegand sa-si incheie socotelile cu viata in streang.

Ultima sinucidere a avut loc in noaptea de sambata spre duminica, atunci cand un barbat in varsta de 76 de ani, din localitatea Braesti, s-a spanzurat intr-o anexa a casei. Batranul a fost gasit de sotia sa, insa mult prea tarziu pentru a putea fi salvat.

Potrivit rudelor, batranul se plangea in ultima perioada ca nu mai este vizitat de nepoti si din aceasta cauza s-ar fi apucat si de baut.

Judetul Botosani nu este in afara fenomenului, care are o raspandire din ce in ce mai larga la nivel international si national. Din pacate boala cea mai frecvent intalnita este SINGURATATEA. Foarte multe persoane se instraineaza de rude, de prieteni, iar aceasta singuratate este traita la o intensitate atat de mare, incat poate duce la depresie, ca un sentiment de autodevalorizare. Acesta este motivul care duce la sinucideri in cele mai multe dintre cazuri, a declarat psihoterapeutul Anca Mihaela Larionesei.

In urma cu doar patru zile, un barbat in varsta de 37 de ani, din localitatea Corjăuţi, comuna Hilişeu Horia, s-a spânzurat  în podul casei. Trupul fără viaţă al acestuia a fost găsit de un vecin. Din câte se pare, bărbatul obişnuia să consume băuturi alcoolice şi cu o seară înainte a avut divergenţe în familie.

Streangul, metoda de sinucidere aleasa de barbati



Din cele 13 persoane care si-au pus capat zilelelor in 2015, 10 persoane s-au spanzurat, 9 dintre ele fiind barbati. Psihologii spun ca streangul este o metoda de sinucidere specifica barbatilor, iar amenintarile trebuie luate in considerare de catre rude.

Fiecare amenintare trebuie luata in considerare, pentru ca poate fi un semnal de alarma pentru rude, un strigat de ajutor fata de cei din jur. De cele mai multe ori sunt mai multe tentative inainte, pornind de la cele esuate, atunci cand inghit niste pastile, dar anunta pe cineva pentru a putea fi salvati, pana la situatiile cele mai dure , cum ar fi spanzurarea, care este o metoda specifica barbatilor, mai spune psihoterapeutul botosanean.

Anca Mihaela Larionesei crede ca sinuciderile in randul persoanelor de varsta a treia se pot preveni prin activitati sociale organizate in sate. Ea este de parere ca daca batranii s-ar intalni intr-un camin cultural si ar discuta despre ofurile si bucuriile lor, nu i-ar mai face sa se simta atat de singuri.

Persoanele au nevoie de activitati sociale, mai ales persoanele in varsta. Acele activitati care pe vremuri se desfasurau la sate si presupuneau munca in comun. Oamenii nu numai ca munceau impreuna, dar ajungeau sa-si povesteasca ofurile, sa-si impartaseasca bucuriile. Practic, ce-ar putea preveni tentativele de suicid ar fi o deschidere a omului catre celalalt. S-a putea organiza intalniri intre sateni la Caminul Cultural, dar nu sub forma combaterii tentativelor de suicid pentru ca lumea ar fugi, ci pur si simplu pentru comunicare, pentru a valorifica traditiile care le pastreaza unii dintre ei. Pur si simplu sa li se recunoasca valoarea, a incheiat Anca Mihaela Larionesei.

 

Spune-ne opinia ta