O instituție „foarte mică” din Botoșani caută specialiști pentru a face față adresabilității în creștere (video)

Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Semințelor și Materialului Săditor (ITCSMS) din Botoșani organizează concurs pentru ocuparea a două posturi vacante, instituția având personalul subdimensionat în raport cu adresabilitatea, a declarat directorul Cristina Bahrin.

„Este o instituție foarte mică. Avem în structură opt posturi aprobate și lucrăm cu cinci persoane, dintre care două cu studii superioare și două cu studii medii. Avem o problemă mare în ceea ce privește personalul, această problemă este cunoscută de mult timp. A fost o perioadă lungă de interimat, astfel încât lucrurile astea au persistat în timp, cred că sunt cinci ani de când persistă acest lucru”, a afirmat Cristina Bahrin.

Potrivit acesteia, ITCSMS Botoșani are nevoie de doi ingineri cu studii de lungă durată în agricultură, iar condițiile de participare la concurs ar putea descuraja candidații.

„Datorită faptului că avem personal insuficient și datorită faptului că avem în structură trei posturi disponibile unice, am făcut toate demersurile la ANFP și am publicat un anunț de concurs pentru două posturi de specialiști în domeniul agricol: inginer agronom și inginer horticol. Sunt posturi de consilier superior pentru că așa erau în structură și există o condiție legală de șapte ani de vechime. Sper din tot sufletul să reușim să ocupăm aceste posturi pentru că fără acești specialiști practic activitatea acestui inspectorat este extrem de grea. Noi ne ocupăm de partea de câmp și de partea de laborator, care înseamnă puritate, germinație, stare fitosanitară. Toate aceste lucruri se pot face cu specialiști”, a adăugat Bahrin.

Oficialul a precizat că numărul solicitărilor adresate instituției crește considerabil, agenții economici manifestând un interes ridicat față de industria semințelor.

„Avem un număr de 259 de autorizații pentru agenții economici care fac producere, prelucrare, comercializare. Dintre aceștia avem 169 pentru producere, 92 pentru prelucrare și 177 pentru comercializare, dar unele sunt dublate, nu sunt însumate, pentru că unii au mai multe autorizații. 214 din acești 259 sunt persoane juridice, restul sunt persoane fizice autorizate. În anul de piață 2022, am avut un număr de 92 de solicitări de multiplicare de semințe. În acest moment avem 106. Când am venit eu erau înregistrate 58. Deci avem un aflux foarte mare de înregistrări, mai ales în prima parte a lunii iulie”, a explicat directorul ITCSMS Botoșani.

 

 

 

Spune-ne opinia ta