Usturoiul de Copălău, unic în țară: Producție record în acest an, dar face cu greu concurență usturoiului spaniol sau chinezesc

Avem o producție record de usturoi în acest an. Vremea care a afectat culturile de cereale a fost în schimb ideală pentru această plantă. 

Usturoiul de Copălău, unic în țară: Producție record în acest an, dar face cu greu concurență usturoiului spaniol sau chinezesc

   Foto: lumeasatului.ro

La piață, soiurile românești sunt printre cele mai căutate. Oamenii le preferă, pentru gust și aromă. Și nu țin seama de prețul mai mare decât cel al usturoiului de import.

Usturoiul de la Copălău, unic în țară

În Botoșani, comuna Copălău e cunoscută ca Patria Usturoiului, fiindcă acolo planta este cultivată de jumătate dintre localnici. Cultivă un soi unic în țară, al cărui gust este dulceag. Acum, recolta a ajuns deja în depozite.

Într-o hală sunt depozitate 16 tone de usturoi ecologic, care va sta la uscat timp de 6 luni.

Vasile Chiriac a cultivat peste trei hectare cu usturoi și a avut o recoltă record - cu 20% mai mare decât anul trecut. Omul spune că cea mai mare parte a producției ajunge în piețe și nu pe rafturile marilor magazine.

”Este mult mai gustos”

„Ăsta e usturoi cum s-ar zice de Copălău. Se cunoaște că e usturoi românesc. Supermarketul îmi dă prețul mai puțin față de ce îmi dă mie la piață și atunci nu-ți convine, că nu-ți apropie cheltuielile”, a declarat pentru ProTV Vasile Chiriac, legumicultor.

În localitate, usturoiul se vinde bine și la poartă.

„Două cununi de usturoi. Este mult mai gustos, da. Cel din China este foarte iute”, spune o localnică.

„Usturoiul ajunge în toate piețele Moldovei, cât și în restul țării. Concurența usturoiului spaniol și chinezesc, turcesc care vine la un preț de 3-4 lei”, spune și Ciprian Ivanov, primarul comunei.

Prețul usturoiului românesc ajunge la 20 de lei pe kilogram, în piețe.

„E mai așa, mai greu de curățat, sunt cățeii ăia mai micuți, dar aroma este intensă, este un usturoi care nu își schimbă proprietățile indiferent ce procedeu termic îi aplici și gustul e minunat”, a comentat Chef FOA.

Cultivatorii români spun că producția locală de usturoi din acest an ar putea acoperi jumătate din necesarul de pe piață, relatează Pro TV.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani angajează medici pentru Botoșani, Săveni și Darabani: Lista locurilor de muncă a AJOFM Botoșani

Monday, 30 September 2024

Pentru medici primari specializați în Medicină internă este scos la concurs un post. Candidații trebuie să aibă studii superioare. Salariul este de 17162 lei. Postul este pe perioadă n...

Anunț AJOFM Botoșani: În atenția agenților economici!

Monday, 30 September 2024

„Pentru accesarea contului dumneavoastră din PULS este necesară setarea unei parole folosind link-ul: puls.anofm.ro și adresa de e-mail la care aveți acces (dacă ați avut un cont in SEMM) ...

Proiect USR: Imobilele pentru care s-au folosit 30% materiale reciclate nu vor mai plăti impozite locale 3 ani!

Monday, 30 September 2024

Proiectul are ca scop îmbunătățirea semnificativă a gestionării, reciclării și valorificării acestor deșeuri în România. Inițiativa vine ca răspuns la nevoile urgente de a...