O dorohoianca se lupta pentru drepturile romancelor din Italia

O dorohoianca se lupta pentru drepturile romancelor din Italia
Iuliana Zahariuc are 27 de ani, este din Dorohoi şi de doar un an locuieşte la Roma. Tânăra este absolventă a Facultăţii de Teologie de la Iaşi şi a venit în Italia pentru soţul ei, care de 12 ani a ales să muncească în Italia.

Din luna iunie, sindicatul Cisl Fisascat Roma a deschis un ghişeu pentru străini în via Cavour, 57, în special pentru femei. Cele mai multe persoane înregistrate sunt de naţionalitate română. La toate secţiile sindicatului Cisl Fisascat - comerţ, turism, servicii de asistenţă şi îngrijire - sunt înregistraţi 11.500 de înscrişi, dintre care 30% sunt români. Numai la sectorul de îngrijitori şi colaboratori familiali, 50% dintre femeile înregistrate sunt românce, cu precădere din zona Moldovei, scrie gazetaromaneasca.com.

Sindicatul poate acorda solicitantelor asistenţă legală în probleme familiale, asistenţă fiscală, asistenţă şi consultanţă pentru muncitorii care au drept de pensie, poate ajuta la calculul orelor lucrate şi a drepturilor care li se cuvin muncitorilor după închiderea contractului de muncă şi asistenţă pentru contractele de casă.

"Atunci când angajatorul nu dă muncitorului toate drepturile, angajatul vine la noi să-şi calculeze care sunt drepturile sale, cât ar trebui să ia la oră, de cele mai multe ori ia doar jumătate din suma pe care ar trebui să o ia", explică Iuliana Zahariuc, responsabil al ghişeului pentru străini de la Cisl Fisascat Roma.

"Multe femei sunt înşelate de către angajatori"

Iuliana Zahariuc a observat că în rândul româncelor predomină problemele familiale, problemele juridice şi o serie de nelămuriri faţă de contractele de închiriere.

Asistenţa este integral în limba română, venind astfel în ajutorul româncelor care sunt de puţin timp în Peninsulă şi nu cunosc anumite  lucruri sau termeni specifici.

"Multe femei sunt înşelate de către angajatori, nu-şi cunosc drepturile şi nu ştiu la cine să se adreseze. Toate cazurile sunt aparte. Toate sunt speciale în felul lor. Toate vin cu diferite probleme de acasă", a observat responsabilul ghişeului, care recunoaşte pe de altă parte, că din păcate însoţitoarele de bătrâni, "badantele", nu ştiu de existenţa unui sindicat sau de utilităţile pe care le pot obţine printr-un sindicat.

Iuliana Zahariuc, responsabilul ghişeului, are 27 de ani, este din Dorohoi şi de doar un an locuieşte la Roma. Tânăra este absolventă a Facultăţii de Teologie de la Iaşi şi a venit în Italia pentru soţul ei, care de 12 ani a ales să muncească în Italia.

"Eram pe pasul de a pleca acasă, dar de când am început să lucrez în sindicat, cu românii, am decis să rămân aici să dau o mână de ajutor badantelor românce", mărturiseşte pentru Gazeta Romaneasca Iuliana Zahariuc, care cu greu a reuşit să se acomodeze în Peninuslă.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

La un pas de dezastru din cauza unei candele! Recomandările pompierilor botoșăneni (Foto)

Sâmbătă, 27 Aprilie 2024
345

Nu lăsați candelele aprinse lângă perdele, haine sau alte obiecte care pot lua foc uşor.Sâmbătă seara, într-o casă din localitatea Zăicești s-a produs un incendiu. Vecin...

Botoșăneanul care se dădea polițist număra ”mita” la vedere și îi garanta proxenetului: ”Procurorul îi șmecher! Clasare!”

Sâmbătă, 27 Aprilie 2024
366

Falsul polițist din Botoșani a pretins 23.000 de euro de la un proxenet ca să-i pună o vorbă bună la un așa-zis ”procuror” care ar fi instrumentat dosarul în care era acuzat d...

Campionat național cu 16 medalii obținute de sportivii din Botoșani!

Sâmbătă, 27 Aprilie 2024
220

În perioada 19-20 aprilie 2024, sportivii legitimați la secția de Taekwondo WT a Clubului Sportiv Botoșani, precum și cei ai Asociației Brilliant Taekwondo Sporting Club, au participat, &ic...