Nu numai femeile fac cancer de san. Iar la barbati e si mai periculos!

Nu numai femeile fac cancer de san. Iar la barbati e si mai periculos!
Cancerul de san este din ce in ce mai raspandit. Chiar daca mai ales femeile sunt afectate de aceasta boala, si barbatii pot fi diagnosticati cu acest tip de cancer.

Fiind mai rar si nedureros in primele faze, cancerul mamar la barbati este diagnosticat foarte tarziu, iar riscul de deces este mult mai mare decat in cazul femeilor. Catalin Costovici, medic primar oncologie, Expert Doc.ro, a declarat, intr-un interviu acordat Ziare.com, ca aceasta forma de cancer este extrem de rara in cazul barbatilor.

-Care sunt principalele deosebiri intre cancerul de san in cazul barbatilor fata de cel in cazul femeilor?

-Cancerul mamar la barbati este extrem de rar - inseamna cam 1% din totalul cancerelor mamare. In general, se diagnosticheaza mai tarziu pentru ca, de obicei, barbatii sunt mai putin "reactivi" la modificarile sanului comparativ cu femeile.

-Care sunt factorii de risc?

-Factorii de risc sunt dati de: varsta inaintata, expunerea la un nivel crescut de estrogen terapeutic sau persoanele obeze care produc estrogeni in exces sau expuneri accidentale la pesticide gen DDT, afectiuni hepatice, istoric familial de cancer mamar sau modificari genetice (ex. BRCA1 si 2), expunere la radiatii (terapeutic; de exemplu - pentru o boala hematooncologica in copilarie).

-Care sunt primele simptome? Cand trebuie sa isi puna un barbat semne de intrebare?

-In principiu, tabloul clinic este similar cancerului mamar la femei - modificari de forma a sanului, retractie mamelonara, retractie tegumentara, formatiune palpabila si/sau vizibila, scurgeri mamelonare, leziuni cu aspect eczematiform la nivel mamelonar. Durerea apare, in general, tardiv in evolutie. Nu exista elemente specifice cancerului mamar la barbati.

-Exista anumite analize de sange care pot indica o problema in acest sens?

-Nu exista analize de sange care sa indice o eventuala problema mamara. Markerii tumorali, precum CA15-3, doar sporadic se modifica in boala incipienta si aproape intotdeauna in boala avansata sau metastatica.

-In ce consta tratamentul?

-Tratamentul depinde de stadiul bolii si este similar celui din cazul femeilor. Acesta include operatia, ca prim gest terapeutic in stadiile incipiente I si II, urmata sau nu de terapie adjuvanta citostatica, iradianta sau hormonala, in functie de profilul tumorii. In stadiile local avansate IIIa sau IIIB terapia preliminara este, in general, citostatica, urmata de operatie si/sau radioterapie.

-Am citit ca riscul de deces este mult mai mare fata de cazul femeilor. Este adevarat?

-Intr-adevar, spre deosebire de cancerul mamar "obisnuit" la femei, la barbati, in general, cancerul este mai agresiv si prognosticul este mai prost.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Povestea lui Felix, un motan jucăuș și iubitor, și a pompierilor eroi care l-au salvat!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
167

Când nu mai sperau să îl găsească în viață, pașii i-au condus spre fântâna vecinilor. Un mieunat stins era de fapt un strigăt de ajutor... Și cum fântâ...

Matematica are viitor! Elevi excepționali premiați la Concursul „Dimitrie Pompeiu” de la Botoșani (Foto, Video)

Sâmbătă, 18 Mai 2024
595

Competiția, care se adresează elevilor din clasele III-XI, s-a desfășurat sâmbătă, la Școala Gimnazială Nr. 17 din Botoșani.Președintele concursului este, la fel ca în anii t...

Sunați la 112 dacă ați văzut-o pe Petronela-Anca Drăguț, are 17 ani și a dispărut de acasă!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
233

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei tinere, de 17 de ani, din satul Călugăreni Noi, comuna Ungureni, care a părăsit domiciliul la data de 18 mai a.c.,  i...