Au apărut noi detalii în cazul decesului unuia dintre medicii de la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași.
Emanuel Mirel Luca, 28 de ani, din Darabani, județul Botoșani, urma un tratament preventiv pentru tuberculoză din luna ianuarie. El a decedat pe data de 13 aprilie 2025. Medicii de la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași sunt șocați după ce doi medici rezidenți la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie, în vârstă de 28 și, respectiv, 31 de ani, au murit la interval de aproximativ două săptămâni, conform ziaruldeiasi.ro
„Duminică am fost apelați prin serviciul 112, a fost echipaj de Terapie Intensivă Mobilă SMURD, care a găsit tânărul coleg de 28 de ani cu semne de moarte deja instalată. Nu avea indicații de resuscitare. Cauzele morții vor fi stabilite de Medicina Legală și Poliție. Ceea ce știm de la colegii de la Spitalul de Pneumoftiziologie este că urma o profilaxie cu medicație pentru tuberculostatice, pentru că fusese contact cu o persoană cu tuberculoză. Se afla în evidența acelui spital de la începutul anului. Dacă există o legătură de cauzalitate va stabili medicina legală și ancheta poliției”, a declarat, pentru agerpres prof.univ.dr Diana Cimpoeșu, purtătorul de cuvânt al Spitalului „Sf Spiridon” Iași.
„Ziarul de Iași” a scris marți despre decesele a doi medici de la unitatea medicală amintită mai sus într-o perioadă de doar două săptămâni. Alături de Luca, vineri, 28 martie 2025, George Ștefan Tilă, 31 de ani, originar din Bârlad, județul Vaslui, aflat în ultimul an al rezidențiatului, s-a stins din viață în timp ce se afla acasă.
Prof.univ.dr Anca Trifan, șef de clinică la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie, a declarat pentru agerpres că va face o analiză pentru a vedea ce poate face pentru îmbunătățirea condițiilor de lucru în cazul medicilor rezidenți. Potrivit acesteia, în cadrul Institutului de Gastroenterologie și Hepatologie activează 40 de medici primari și specialiști și 100 de medici rezidenți.
„Înlănțuirea de evenimente (decese – n.r.) este uimitoare, incredibilă. O să facem o analiză, nu știu dacă se poate spune anchetă, o analiză efectivă a ce se poate îmbunătăți în cazul în care cineva se simte suprasolicitat. E o clinică cu vreo 100 de (medici – n.r.) rezidenți la 125 de paturi. Sunt cam un rezident la un pat. Este un volum imens de muncă nu doar pentru rezident ci și pentru un medic specialist sau medic primar, pentru cadrele universitare care pe lângă pacienți au și studenți. Este îngrozitor serviciul la Gastroenterologie. La noi pleacă din specialitate, la sfârșitul anului I sau II. Sunt unul sau doi pe fiecare generație. Când nu poți să faci un lucru, când nu ți se potrivește, când presiunea e prea mare trebuie să pleci din specialitate. Aici e mortalitatea enorm de mare. Sunt cazuri terminale, unele ajung la deces. Nu este absolut deloc ușor”, a explicat dr. Anca Trifan.