Noua legislație privind impozitarea din domeniul jocurilor de noroc a intrat în vigoare

Noua legislație privind impozitarea veniturilor generate de jocurile de noroc a intrat în vigoare la 1 august. Astfel, cei care se distrează la jocuri de noroc sunt nevoiți să plătească taxe mai mari, ce vor fi reținute la sursă, după ce modificările Codului Fiscal au intrat în vigoare.

Schimbările se aplică atât celor care se distrează la jocuri de noroc online cât și în mediul terestru și au în spate dorința statului de a colecta bani mai mulți la bugetul de stat. Cum domeniul jocurilor de noroc era deja unul dintre marii contribuabili, autoritățile se așteaptă să crească și mai mult în următoarea perioadă.

De altfel, din 2016 încoace, de când piața a fost reglementată, domeniul a devenit mult mai sigur pentru jucători în primul rând, în timp ce statul a colectat sume impresionante. Numărul celor care aleg să se distreze la păcănele online, ruletă, pariuri sportive ori alte jocuri este în continuă creștere, iar taxele plătite de ei în momentul retragerilor sunt reținute la sursă. În aceste condiții, gradul de colectare din domeniul jocurilor de noroc este de peste 99%.

Impozitele au crescut de la 1 august

Iar autoritățile și-au propus să colecteze și mai mulți bani după introducerea noilor taxe din domeniul jocurilor de noroc. Astfel, pentru cei care câștigă până în 10.000 de lei, impozitul reținut la sursă este de 3%. Ca un exemplu, la un câștig de 1.000 de lei, jucătorul va rămâne cu 970 de lei, iar 30 de lei vor merge către bugetul de stat.

Al doilea prag de impozitare vizează câștigurile între 10.000 și 66.750 de lei. Impozitul ce va fi plătit este de 300 de lei plus 20% pentru tot ce depășește suma de 10.000 de lei. Al treilea prag este pentru câștigurile de peste 66.750 de lei. Impozitul plătit va fi de 11.650 de lei la care se adaugă 40% pentru tot ce depășește 66.750 de lei.

Sumele plătite până la 1 august erau considerabil mai mici, după următoarea grilă:

• 1% din suma câștigată pentru câștiguri de cel mult 66.750 RON
• 667.5 RON plus 16% pentru tot ce trece de 66.750 RON pentru câștiguri între 66.751 RON și 445.000 RON
• 61.876.5 RON plus 25% pentru tot ce trece de 445.000 pentru câștiguri de peste 445.000 RON

În plus, jucătorii care se distrau online plăteau deja o taxă de viciu din suma depusă ce era oprită automat.

Au crescut taxele și pentru companiile din domeniu

De la 1 august au crescut și taxele pentru companiile care activează în domeniul jocurilor de noroc. Conform Ordonanței 16/2022, modificările fiscale îi vizează și pe operatori și sunt multiple. În primul rând, companiile licențiate de Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN) plătesc și o taxă de 5% pentru reclama și publicitatea făcută la jocuri de noroc, indiferent că este realizată la TV ori prin panouri stradale. Taxa trebuie achitata până la data de 25 a lunii următoare celei în care contractul de publicitate a fost parafat.

În plus, autoritățile au mărit și taxa pentru eliberarea unei licențe de operare. Suma a crescut cu 1.000 de euro și a ajuns la 9.500 de euro. A crescut și taxa pentru analiza documentației cu 500 de euro și a ajuns la 3.000 de euro. Iar suma ce trebuie plătită pentru fiecare post de joc autorizat este în prezent de 500 de euro.

Modificările vizează și companiile care produc software ori distribuie jocuri de noroc la distanță. Suma pe care trebuie să o achite a ajuns la 9.500 de euro pe an, cu 3.500 de euro mai mult față de precedentele prevederi ale legislației.

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Avertizare de la Registrul Auto Român: Atenție la practici înșelătoare!

astăzi, 20:15

Aceste practici includ utilizarea unor denumiri, culori, sigle sau elemente vizuale similare cu brandul oficial R.A.R., în scopul de a induce în eroare cetățenii și de a vinde certifica...

Nu scăpăm de ceață și polei: Codul galben pentru județul Botoșani a fost prelungit până la ora 23:00!

astăzi, 19:53

În funcție și de condițiile locale, fenomenul va favoriza formarea ghețușului. „Pentru evitarea producerii unor evenimente nedorite, vă recomandăm: - conduceți prudent; - ...

Doi plutonieri din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani, medaliați prin decret semnat de Președintele României! (foto)

astăzi, 19:30

Prin Decretul nr.1539 din 28.11.2023, semnat de Președintele României, domnul Klaus-Werner Johannis, cu prilejul Zilei Naționale a României, plutonierului adjutant șef Macovei Daniel-Co...