Noua Lege a Sănătăţii. Ce drepturi şi obligaţii au românii din 2012

Noua Lege a Sănătăţii. Ce drepturi şi obligaţii au românii din 2012
Din 2012, asigurările obligatorii şi voluntare de sănătate se vor încheia la privat. Este una dintre marile modificări aduse de Noua Lege a Sănătăţii, aflată în dezbatere publică.

Care sunt principalele modificări aduse de Legea Sănătăţii 2012, care va intra probabil în vigoare în acest an? Mai jos, am ales cele mai importante 10 măsuri din noua lege:

1. Casele de asigurări, gestionate de stat, vor fi înlocuite de unele private

2. Contribuţia rămâne neschimbată: 10,7% din venit pentru salariaţi, 5,5% pentru pensionari

3.Contribuţia aceasta acoperă pachetul serviciilor de bază. Pentru restul situaţiilor, pacientul va fi nevoit să încheie o asigurare privată de sănătate

4. Această asigurare privată în plus, numită asigurare voluntară, poate acoperi diverse afecţiuni. Cu cât sunt mai multe, cu atât asiguratul va plăti mai mult, evident. Preţurile pornesc de la 30 de lei pe lună şi nu pot depăşi valoarea de 50 de euro pe lună.

5. Mecanismul este asemănător cu cel de la autovehicule, unde şoferul plăteşte o asigurare obligatorie (RCA) şi una suplimentară (CASCO). În sănătate, CASCO va fi această asigurare voluntară.

6. Spitalele private vor fi obligate să accepte toate cazurile sosite la Camera de Gardă. Aici, pacientul, chiar dacă nu este client al spitalului, va primi îngrijirea de urgenţă. După stabilizare, va fi transferat la unul dintre spitalele cuc are are contract casa de asigurări de sănătate privată de care pacientul aparţine.

7. Dacă si nevoie de servicii medicale şi nu ai decât asigurarea obligatorie, vei fi obligat să scoţi bani din buzunar. Cei care nu sunt înscrişi la asigurator vor fi înscrişi automat după expirarea termenului. CUM? Destul de simplu. La prima prezentare la medic, asiguratorul care are contract cu spitalul va prelua respectiva persoană.

8. Sunt scutite de la plata asigurării de sănătate următoarele categorii: copiii sub 18 ani, studenţii până în 26 de ani care nu realizează venituri, soţul/ia şi părinţii aflaţi în întreţinerea unui asigurat, persoanele cu handicap care nu realizează venituri din muncă, pensie sau alte surse, bolnavii incluşi în programele naţionale (cancer, TBC, hemofilie, transplantaţi) şi femeile însărcinate.

9. Ministerul Sănătăţii va negocia cu companiile farmaceutice numărul pacienţilor ce pot fi trataţi din banii disponibili pentru programele naţionale. Programele naţionale consumă mai mult de o treime din bugetul de medicamente. Vorbim aici inclusiv de bolnavii de cancer, diabet, HIV/SIDA sau de oamenii care au nevoie de un transplant.

10. Spitalele pot deveni fundaţii sau societăţi comerciale pentru a atrage resurse, iar fondatorul sau acţionarul unic ar fi administratorul actual, care în majoritatea cazurilor este administraţia locală. Măsura a fost luată deoarece, cu statutul de fundaţie sau societate, este mult uşurată munca managerială pentru atragerea de fonduri şi investiţii. Ar fi posibilă şi o investiţie privată într-un spital, de pildă.

Termenul limită până la care se pot face propuneri la proiectul de lege este de zece zile, însă documentul va rămâne pe site până la 28 ianuarie 2012.
 

 

Realitatea.net

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 28 de ani din Darabani, prins de polițiști beat la volan!

Miercuri, 8 Mai 2024
101

În cursul zilei de miercuri, 8 mai 2024, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Darabani au oprit pentru control, pe drumul public din orașul Darabani, un autoturism condus de un tân...

Scad prețurile la gaze naturale și electricitate, anunțul ministrului Energiei!

Miercuri, 8 Mai 2024
104

„Au fost emise primele facturi pe luna aprilie la gaze şi energie electrică. Faţă de preţul maxim prevăzut de plafon, preţurile facturate la gaze naturale sunt cu până la 25% mai m...

Târgului Meșterilor Populari se va desfășura în perioada 10-12 mai 2024 la Botoșani

Miercuri, 8 Mai 2024
152

În acest an sunt așteptați la Botoșani 84 de meșteri populari din județele: Botoșani, Suceava, Iași, Vaslui, Neamț, Argeș, Mureș, Prahova, Covasna, Maramureș, Harghita și Republica M...