Noua carte electronică de identitate va putea conține și semnătura electronică

Noua carte electronică de identitate va putea conține și semnătura electronică

Cartea electronică de identitate (e-ID) va putea conține, pe lângă datele biometrice ale cetățeanului, și semnătura electronică. Acestea vor putea fi eliberate începând din luna august.

Anunțul a fost făcut de preşedintele interimar al Autorităţii pentru Digitalizarea României (ADR), Octavian Oprea.

Pentru cei care vor opta pentru folosirea ei, e-ID va oferi mai multe avantaje. Într-un limbaj de IT-ist, cartea electronică de identitate este o piesă hardware care va conţine un spaţiu de stocare cu două partiţii, asemenea memoriei unui computer: prima partiţie (…) va avea încărcate datele biometrice ale cetăţeanului, iar cea de-a doua partiţie (…) va putea integra semnătura electronică calificată, emisă de un furnizor de servicii de încredere din România, pe care cetăţeanul o va putea încărca opţional”, a scris Octavian Oprea, pe Facebook.

Prin intermediul cărţii electronice, identitatea unui cetăţean va putea fi verificată unitar la nivelul Uniunii Europene. Atât instituţiile publice din ţară cât şi din întreaga Uniune Europeană vor putea valida identitatea cetăţenilor europeni prin cartea de identitate electronică şi semnătura electronică calificată, pe baza nodului eIDAS.

Noul document electronic de identitate nu va fi însă obligatoriu. Românii vor putea opta în continuare pentru o carte de identitate simplă.

 

Spune-ne opinia ta