Nou-născuţi externaţi din Maternitatea Botoşani fără a li se administra vaccinul împotriva hepatitei B!

De aproximativ trei săptămâni, copiii care se nasc în Maternitatea Botoşani sunt externaţi fără a li se administra vaccinul împotriva hepatitei B, care se face, de regulă, în prima zi de viaţă.

Potrivit medicului Ecaterina Chihaia, epidemiologul şef al Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani, această situaţie privind lipsa vaccinului antihepatic este în toată ţara.

Vaccinul care lipseşte face parte din schema naţională de vaccinare.

“De aproximativ trei săptămâni se externează din Maternitate copii nevaccinaţi antihepatită B. Nu este vaccin nicăieri în ţară, nu este finalizat procesul de achiziţie.Este un program în derulare. România şi-a propus ca fiecare nou-născut să fie vaccinat împotriva hepatitei B, indiferent de situaţia de sănătate a mamei, prima doză fiind administrată în prima zi de viaţă. Cu cât administrarea primei doze este mai aproape de momentul naşterii, cu atât riscul de transmitere verticală de la mamă la copil a hepatitei B este mai mic. Au mai fost situaţii, în judeţul nostru cred că o singură dată pentru o perioadă de o lună, o lună şi jumătate nu a fost vaccin", a declarat medicul Ecaterina Chihaia.

Până la aprovizionarea cu vaccinul antihepatic, copiii nou-născuţi sunt luaţi în evidenţă de către medicii de familie, urmând a fi vaccinaţi ulterior.

Medicii de familie au fost avertizaţi, ţin evidenţa acestor copii şi în momentul în care Ministerul Sănătăţii va achiziţiona vaccinul le vom da vaccin şi prin cabinetele medicilor de familie vor fi vaccinaţi împotriva hepatitei B", a precizat epidemiologul şef al Direcţiei de Sănătate Publică.

Părinţii  au posibilitatea de a achiziţiona acest vaccin şi din farmacii, dar pe comandă.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bani pentru zilele orașului! (Foto, Video)

astăzi, 07:15

Căutând sponsorizări pentru Ziua Oraşului, un primar se decide să solicite o donaţie celui mai bogat patron din zonă. - Dumneavoastră ştiţi că mama mea e bolnavă şi că pensia ei nu...

Calendar ortodox, 9 octombrie: Sfântul Apostol Iacov al lui Alfeu; Sfântul Cuvios Andronic şi Atanasia

astăzi, 07:00

Sfântul Iacov al lui Alfeu a fost unul dintre cei 12 Apostoli ai Mântuitorului Iisus Hristos. El nu trebuie confundat cu Iacov, „fratele Domnului”, Episcopul Ierusalimului şi ...

PSD Botoșani, Marius Constantin Budăi: „Oprim toată România pentru că domnul Ciucă nu stă bine în sondaje?”

Tuesday, 8 October 2024

„Liberalii au  greșit enorm când au anunțat că rup coaliția, dar rămân la guvernare. În fața unei asemenea contorsiuni logice, omul obișnuit are o singură explica...