Noile radare fac ravagii pe şoselele din Botoşani!

Noile radare fac ravagii pe şoselele din Botoşani!

   Monitorul de Botosani

Repartizate pe structuri la finele săptămânii trecute, noile radare au început să facă victime în rândul şoferilor. Astfel, de la punerea lor în funcţiune şi până miercuri, peste 100 de şoferi au fost amendaţi pentru încălcarea regimului legal de viteză sau pentru alte abateri de la normele rutiere.

Numai în municipiul Botoşani, poliţiştii au aplicat peste 30 de sancţiuni contravenţionale.

"Situaţia diferă de la caz la caz pentru că o parte dintre cei atestaţi sunt încă în perioada de acomodare cu tehnica nouă", a declarat comisarul şef Ghiorghi Mihai, ofiţer în cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere (SPR). Cu toate acestea, niciunul dintre şoferii sancţionaţi în baza înregistrărilor nu a contestat sancţiunea.

Având posibilitatea să funcţioneze în stand-by, noile radare mizează mai mult pe elementul "surpriză". Dacă agentului i se pare că o maşină rulează cu viteză, porneşte radarul. În 0,5 secunde, unda radio pleacă, iar maşina este fotografiată. În acest moment radarul este detectabil, dar pentru şofer este prea târziu să mai frâneze.

Şefii mizează pe corectitudinea poliţiştilor

Noile radare au totuşi o hibă. Cât sunt în stand-by, ele nu pot depista viteza maşinilor care rulează în câmpul de acţiune. În schimb, dacă agentul apreciază că vreun şofer a depăşit regimul de viteză, acesta poate să-i facă semn să oprească şi, mizând pe faptul că s-a dus vestea că radarele sunt "invizibile", să încerce o "înţelegere" pentru a nu aplica sancţiunea. Cei care nu vor să intre în acest joc au o singură opţiune – să solicite fotografia pe care apare menţionată viteza.

Comisarul şef Dumitru Zmău, şeful SPR, crede însă că operatorii radar nu se vor înjosi la un astfel de comportament. "Dacă ne vom sesiza de o neregularitate de acest gen, măsurile vor fi drastice, până la trimiterea în judecată", a spus Dumitru Zmău.

Aduse în judeţ chiar de Ziua Poliţiei, cele 10 radare noi au fost repartizate la principalele subunităţi de poliţie. Jumătate dintre ele au rămas la dispoziţia SPR, două au ajuns la Biroul Poliţiei Rutiere Botoşani şi câte unul la Dorohoi, Darabani şi Flămânzi.

 
Monitorul de Botosani

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cu lumânări aprinse în mâini, la slujba Înmormântării lui Hristos. Bisericile din Botoșani au fost pline în Vinerea Mare! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
298

Cu lumânări în mâini, ”dar cu inima aprinsă de dragoste”, cu chip smerit și cu decența cuvenită, credincioșii au asistat la una dintre cele mai tulburătoare moment...

Incendiu violent pornit de la scânteia unui flex! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
440

Un incendiu violent s-a produs, vineri după-amiază, într-o gospodărie din localitatea Plopenii Mici.Proprietarul tăia, cu ajutorul unui flex, o bucată de tablă, iar scânteile au ...

Plouă de Paşte în jumătate de ţară, e cald în cealaltă jumătate. Prognoza meteo de la ANM

Vineri, 3 Mai 2024
572

"Este posibil ca în ziua de duminică, de Paşte, mai ales în jumătatea estică a țării, să avem o vreme frumoasă, exceptând partea de vest, acolo unde este posibil la nive...