Necazul romilor din Botoşani: Vor să muncească, dar piaţa muncii "nu este pregătită pentru ei"

Lipsa unui loc de muncă, care să le asigure un venit, este una dintre principalele probleme cu care se confruntă cetăţenii de etnie romă din Botoşani, după cum susţine Semiramida Balan, consilierul prefectului pe problemele romilor.

În cadrul unei întâlniri ce a avut loc la Prefectură a fost adusă în discuţie şi această componentă a forţei de muncă.

Chiar dacă nu sunt calificaţi profesional, şi nu au prea multă şcoală, o parte dintre romii din Botoşani sunt dornici de muncă, după cum reiese de spusele celor care îi reprezintă.

“Statutul de pe piaţa muncii influenţează puternic tipul de locuinţă în care trăieşte populaţia romă. Membrii comunităţii de romi nu sunt calificaţi profesional şi nu au niciun nivel educaţional care să permită efectuarea unui curs de calificare. Piaţa muncii din Botoşani nu este prea bine pregătită pentru a oferi locuri de muncă acestor persoane, migraţia sezonieră în Europa sau în fermele din sudul ţării, munca cu ziua şi ajutorul social, foarte greu de accesat de altfel, sunt singurele surse de venit ale romilor. Serviciile sociale din Botoşani acoperă în mică măsură problemele mari existente în zonele locuite de grupuri vulnerabile. Problema fundamentală a comunităţii rome din Botoşani este excluziunea socială şi acces redus la servicii publice. Există un cerc vicios care cuprinde abandon şcolar, în special la clasele de gimnaziu, lipsa de pregătire profesională, precaritatea poziţiei pe piaţa muncii, condiţii improrii de locuire", a precizat Semiramida Balan.

Afirmaţiile consilierei l-au luat prin suprindere pe directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Teodor Dimitriu, prezent la întâlnire. Acesta a specificat că la cursurile gratuite organizate până acum în vederea integrării cetăţenilor de etnie romă pe piaţa muncii prea puţini s-au arătat interesaţi.

“Aveţi pregătire sub cea generală. În momentul în care au fost programele SCoR din învăţământ pentru a completa nivelul de studii foarte puţini s-au înscris. Eu pot să fac cursuri gratuite câte vreţi, dar nu poţi să înscrii dacă nu au o anumită şcoală iar piaţa muncii este pregătită pentru a-i primi, dar probabil că nu sunt ei pregătiţi pentru a intra pe această piaţă. Vă stăm la dispozţie cu toate măsurile de ocupare a forţei de muncă dar eu mă rog la Dumnezeu să aveţi oameni pe care să îi integrăm pe piaţa muncii", a afirmat Teodor Dimitriu.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Au rămas fără acoperiș deasupra capului: Două case vecine au luat foc, o femeie a ajuns la spital! (Foto)

astăzi, 15:45

S-a întâmplat în această dimineață, în municipiul Dorohoi. Locuințele celor două femei sunt lipite una de cealaltă, iar flăcările au fost observate târziu, de una...

Colegiul Medicilor: În ţară sunt activi 304 chirurgi pediatri, care este situația la Botoșani!

astăzi, 14:40

Numărul total al chirurgilor pediatri cu status activ este 304, a transmis Colegiul Medicilor, după o solicitare făcută în contextul cazului adolescentului de 16 ani care a murit la Spitalul...

Ciprian Manolache: „PSD e singurul partid care are programe pentru pregătirea forței de muncă înalt calificată pentru industriile competitive”

astăzi, 14:02

Ciprian Manolache, inspector scolar general adjunct și profesor de limba și literatura română la Liceul Pedagogic "Nicolae Iorga" din Botoșani, candidat PSD pentru Camera Deputați...