Profesori botoșăneni nemulțumiți de noul plan-cadru pentru gimnaziu

Cum era de așteptat, noul plan-cadru pentru gimnaziu nemulțumește o parte din cei care lucrează în sistemul de învățământ, fiind vorba în special de cadre didactice la ale căror discipline au fost operate modificări în ceea ce privește numărul de ore.
 
Liviu Axinte, președintele Ligii Sindicatelor din Învățământ Botoșani, spune că în urma discuțiilor purtate la nivel local, cei mai nemulțumiți sunt profesorii de Limba și literatura română și de istorie-geografie, unde numărul de ore a fost redus. Spre exemplu, la română noul plan-cadru prevede patru ore pe săptămână, în loc de cinci, câte au fost până acum.

“Varianta pe care a mers Ministerul Educației în adoptarea planului cadru la clasele V-VIII este o variantă care a nemulțumit o parte a profesorilor și mă refer la profesorii de română, de istorie-geografie. Așa cum este formulat planul există posibilitatea de alocare a orelor opționale și probabil se va găsi câte o soluție locală de a compensa pierderea orelor. Conducerile unităților de învățământ poate vor avea în vedere că la română se impune acordarea unui opțional, mai ales pentru a compensa pierderea celei de-a cincea ore. S-au introdus și discipline noi. Practic, în loc să se ajungă la o descongestionare a programului se face o mai mare aglomerare, cu până la 24 de ore pe săptămână și mi se pare imposibil de aplicat în multe școli. Mă refer la cele care au program în schimburi", a precizat liderul LSI Botoșani.

Noul plan-cadru va fi aplicabil pentru copiii care vor intra în clasa a V-a în septembrie 2017. Sindicaliștii din educație atrag însă atenția că în noua formă planul-cadru va genera cheltuieli suplimentare, prin creșterea numărului de ore.

“Vom vedea dacă acest plan se va aplica sau nu. E posibil să fie un alt ministru care să gândească altfel. Noi avem experiența că aproape fiecare ministru care a venit a gândit o revoluție în sistem, dacă ea s-a produs sau nu am observat cu toții", a mai spus Liviu Axinte.

Președintele LSI a mai precizat că în unele unități de învățământ există o practică a neaprobării de opționale,  pentru a se încadra în numărul de norme, ceea ce ar face imposibilă aplicarea acestui nou plan-cadru pentru gimnaziu.

Citește și Schimbări majore pentru elevi: Mai multe ore la gimnaziu, materii noi şi mai multe opţionale! 

 

Spune-ne opinia ta