Ne reîntoarcem la pensiile "nesimiţite"?

Până în 2016, Guvernul vrea să reintroducă sistemul de pensii speciale, destinate lucrătorilor din domenii cu grad mai mare de uzură, dar şi un nou sistem de pensii pentru agricultori. Armată, Poliţia şi mineritul sunt astfel de domenii
, afirmă Mariana Câmpeanu, ministrul Muncii.

Guvernul vrea să aducă noi modificări sistemului de pensii, printre beneficiari urmând să se numere agricultorii dar şi cei proveniţi din domenii considerate de Guvern a fi caracterizate prin grad mare de uzură, potrivit declaraţiilor făcute de ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu la postul RTV.

Sistemul vizat de Guvern, un aşa-numit pilon 4, de pensii speciale, va fi reintrodus pentru sectoarele care implică un un grad mai mare de uzură, cum ar fi Armata, Poliţia sau mineritul. Numărul domeniilor în care vor fi introduse aşa-zisele pensii ocupaţionale riscă însă să crească arbitrar, în urma presiunilor sociale făcute de anumite clase socio-profesionale.

Mariana Câmpeanu nu a dat detalii suplimentare asupra modificărilor dorite menţionând doar că va fi respectat principiul contributivităţii. Acest principiu a fost introdus şi la calcularea pensiilor militare în 2010 de fostul premier Emil Boc, prin legea 263. Aceasta a impus calcularea pensiei pe baza contribuţiilor (şi nu în funcţie de solda/salariul lunar brut din ultima lună de activitate care includea sporurile şi primele) şi în cazul militarilor, nu numai a civililor, după cum se întâmpla până la acel moment.

Potrivit unui calcul făcut la finele anului trecut de către Consiliul Fiscal, pensia medie platită celor 159.000 de foşti militari, politişti şi angajaţi ai serviciilor de informaţii a crescut totuşi după recalcularea făcută de Emil Boc cu peste 30%, de la 1.755 de lei la 2.289 de lei pe lună. Doar 10% din aceşti pensionari au pierdut bani în urma recalculării. Reamintim că pensia medie în restul sistemului de asigurări sociale de stat a fost în trimestrul III 2012 de 771 lei, deci de trei ori mai mică.

Prevederi discriminatorii

Propuneri în urma cărora militarii sau alte categorii socio-profesionale ar urma să fie scoşi în afara sistemului public, pentru a fi introduşi într-un alt sistem propriu, doar al lor, sunt de natură a crea discriminare şi a pune presiune pe buget declara în vara acestui fostul ministru al Muncii, Mihai Şeitan. Declaraţiile au fost făcute după ce fostul Guvern, condus tot de Victor Ponta, începuse discuţii privitoare la modificarea legii 263. "Sunt dezamăgit. Dar, aşa facem noi - schimbăm regulile odată cu guvernele. Legislaţia noastră este un perpetuum mobile".

 Legea va avea două efecte, spune Şeitan. În primul rând, reintroduce discriminarea între diferite categorii ale societăţii. În al doilea rând, va crea o presiune asupra bugetului de pensii: statul îi plăteşte pe militari cât timp lucrează, apoi, tot statul le va plăti şi pensiile, deşi ei nu vor contribui la sistem, ca toţi ceilalţi. De cealaltă parte, omul obişnuit plăteşte contribuţii toată viaţa şi încasează la pensie în funcţie de cât a cotizat.

Pensii pentru agricultori

Propunerile pentru implementarea pensiilor pentru agricultori au în vedere un model care a funcţionat în Franţa, spune Mariana Câmpeanu. "Exista o propunere de o lege specială pentru oamenii care lucrează la sate, un sistem care se practică în Franţa şi care acolo a dat rezultate. Este cel legat de o combinaţie între contribuţia plătită de cel din agricultură şi un stimulent venit din partea statului. Dacă o persoană care lucrează în agricultură se asigură cu 10 lei la sistemul de pensii, statul mai adaugă 10 sau 20 de lei. Dar, dacă introducem acele sisteme de pensii pe conturi personale, şi cel care lucrează în agricultură să înceapă să contribuie, dacă îşi va vedea bănuţul lui pe contul lui", afirmă ea.

Sursa: romanialibera.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un europarlamentar cere suspendarea alegerilor prezidențiale. Ce motive au fost invocate la BEC și la CCR!

astăzi, 15:05

Europarlamentara Diana Șoșoacă a depus la BEC și la CCR solicitări privind suspendarea alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie. Diana Șoșoacă, a cărei candidatură a fost respinsă de C...

Elevii de la „A.T. Laurian” Botoșani, alături de pompieri și paramedicii Smurd! (Foto)

astăzi, 13:50

Elevii au petrecut câteva ore alături de pompierii și paramedicii SMURD, dornici să învețe cum pot face diferența în momente critice. Aceștia au fost interesați să descopere ...

Marius Budăi îl întreabă pe Iftime cum poate să ceară votul cetățenilor la parlamentare după ce le-a vândut repartitoare la suprapreț! (Video)

astăzi, 12:45

Deputatul PSD Marius Budăi a revenit cu o nouă întrebare adresată președintelui PNL Botoșani, Valeriu Iftime, care a refuzat până acum să răspundă la întrebările PSD privin...