Nasteri sub apa la Maternitatea Botosani!

Nasteri sub apa la Maternitatea Botosani!
Viitoarele mamici vor putea naste de acum inainte si sub apa. Maternitatea Botosani a introdus deja aceasta noua modalitate de a naste, dupa ce in urma cu cateva saptamani a achizitionat un bazin de apa din Germania, fiind obtinute intre timp si aprobarile de la Ministerul Sanatatii.

Potrivit medicilor de la Spitalul de Obstetrica si Ginecologie, metoda este accesibila gravidelor care pot naste pe cale naturala. Fata de nasterea naturala, in cazul nasterii sub apa durerile sunt mult mai scazute, iat travaliul dureaza o perioada mai scurta de timp. In momentul nasterii, in functie de parametrii care se modifica la mama sau la fat, nasterea poate avea loc pe masa ginegologica, pe cale naturala, sau daca se impune, prin cezariana.

O prima nastere sub apa ar fi trebuit sa aiba loc vineri la Maternitatea Botosani. Cea care a ales sa aduca primul copil sub apa este o tanara de 22 de ani, din Botosani. Dupa un travaliu de cateva ore, perioada in care mamica a stat si in bazinul cu apa, copilul s-a nascut prin cezariana, dat fiind faptul ca anumiti parametri ai copilului s-au modificat, iar medicii au decis sa intervina chirurgical.



"Nasterea sub apa este o procedura noua pentru zona Moldovei, dar este destul de cunoscuta in Occident. Nasterea sub apa presupune o nastere pe cale naturala, intr-un mediu acvatic, respectiv cada, in care exista apa la temperatura de 36 de grade, temperatura coprului. In general, nasterea sub apa nu necesita niste conditii speciale din partea gravidei. Orice gravida care poate naste pe cale naturala ar putea opta pentru aceasta alternativa de nastere. Nasterea sub apa practic ar fi mai usoara, durata mai scurta, durerile mai scazute. Partea cea mai dureroasa a travaliului este mult scurtata, practic, avem etapa initiala de instalare a contractiilor in care mama va sta in cada si va atenua si aceste dureri, a caror intensitate este mai mica, pacienta este mult mai relaxata, fiind in mediul acvatic pacienta se poate misca mult mai usor decat in mediul liber, si atunci are si o stare de confort. Expulzia fatului poate fi sub apa sau pe masa ginecologica. Functie de parametrii materni sau fetali, deciziile apar pe parcurs, ca la orice alta monitorizare a unei gravide in travaliu", a spus medicul Dorin Scladan, de la Spitalul de Obstetrica si Ginecologie, si coordonatorul primei nasteri sub apa de la Botosani.



Medicul Dorin Scladan sustine ca nasterea sub apa este o nastre mai pretentioasa, in sensul ca necesita personal specializat, atat medic ginecolog, pediatru, cat si asistenta care monitorizeaza in permanenta gravida care alege sa nasca in acest mod.

Potrivit conducerii Spitalului de Obstetrica si Ginecologie, primele cinci nasteri sub apa vor fi gratuite. Deocamdata nu s-a stabilit un tarif pentru acest tip de nastere, insa acesta ar putea varia intre 500 si 1.000 de euro.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Fată de 14 ani, din Botoșani, căutată de Poliție. Are păr roșcat și poartă o geacă neagră!

astăzi, 13:43
78

Claudia a părăsit domiciliul joi, 9 mai 2024, în jurul orei 14:00, iar până în prezent nu a revenit și nici nu și-a contactat familia.Guriuc Claudia Elena are 1,60 m î...

(A) Primăria și Consiliul Local al comunei Mihai Eminescu anunță cea de-a XV – a ediție a Festivalului Floare Albastră

astăzi, 13:24
69

Primăria și Consiliul Local al comunei Mihai Eminescu organizează în zilele de 25 și 26 mai 2024 cea de-a XV – a ediție a Festivalului Floare Albastră.Evenimentul se organizează d...

La mulți ani, Loredana Toma! Sportiva de AUR din Botoșani care va lupta la JO de la Paris (Foto)

astăzi, 13:14
37

Născută pe 10 mai 1995, în Ibănești, județul Botoșani, Loredana Toma are în palmares patru titluri europene și două mondiale la haltere și este una dintre piesele de bază ale lot...