Potrivit medicilor de la Spitalul de Obstetrica si Ginecologie, metoda este accesibila gravidelor care pot naste pe cale naturala. Fata de nasterea naturala, in cazul nasterii sub apa durerile sunt mult mai scazute, iat travaliul dureaza o perioada mai scurta de timp. In momentul nasterii, in functie de parametrii care se modifica la mama sau la fat, nasterea poate avea loc pe masa ginegologica, pe cale naturala, sau daca se impune, prin cezariana.
O prima nastere sub apa ar fi trebuit sa aiba loc vineri la Maternitatea Botosani. Cea care a ales sa aduca primul copil sub apa este o tanara de 22 de ani, din Botosani. Dupa un travaliu de cateva ore, perioada in care mamica a stat si in bazinul cu apa, copilul s-a nascut prin cezariana, dat fiind faptul ca anumiti parametri ai copilului s-au modificat, iar medicii au decis sa intervina chirurgical.
"Nasterea sub apa este o procedura noua pentru zona Moldovei, dar este destul de cunoscuta in Occident. Nasterea sub apa presupune o nastere pe cale naturala, intr-un mediu acvatic, respectiv cada, in care exista apa la temperatura de 36 de grade, temperatura coprului. In general, nasterea sub apa nu necesita niste conditii speciale din partea gravidei. Orice gravida care poate naste pe cale naturala ar putea opta pentru aceasta alternativa de nastere. Nasterea sub apa practic ar fi mai usoara, durata mai scurta, durerile mai scazute. Partea cea mai dureroasa a travaliului este mult scurtata, practic, avem etapa initiala de instalare a contractiilor in care mama va sta in cada si va atenua si aceste dureri, a caror intensitate este mai mica, pacienta este mult mai relaxata, fiind in mediul acvatic pacienta se poate misca mult mai usor decat in mediul liber, si atunci are si o stare de confort. Expulzia fatului poate fi sub apa sau pe masa ginecologica. Functie de parametrii materni sau fetali, deciziile apar pe parcurs, ca la orice alta monitorizare a unei gravide in travaliu", a spus medicul Dorin Scladan, de la Spitalul de Obstetrica si Ginecologie, si coordonatorul primei nasteri sub apa de la Botosani.
Medicul Dorin Scladan sustine ca nasterea sub apa este o nastre mai pretentioasa, in sensul ca necesita personal specializat, atat medic ginecolog, pediatru, cat si asistenta care monitorizeaza in permanenta gravida care alege sa nasca in acest mod.
Potrivit conducerii Spitalului de Obstetrica si Ginecologie, primele cinci nasteri sub apa vor fi gratuite. Deocamdata nu s-a stabilit un tarif pentru acest tip de nastere, insa acesta ar putea varia intre 500 si 1.000 de euro.