Ministerul Muncii propune introducerea unui nou tip de concediu pentru salariati

Ministerul Muncii propune introducerea unui nou tip de concediu pentru salariati
Salariatii ar putea beneficia in viitor de un nou tip de concediu, durata acestuia urmand sa fie de pana la trei luni de zile, se arata intr-un proiect de act normativ lansat recent in dezbatere publica de catre Ministerul Muncii. Angajatorii vor fi obligati sa il acorde la cererea persoanelor indreptatite, iar acestea vor primi lunar si o indemnizatie. Pe deasupra, perioada in care angajatii se vor afla in noul concediu va fi considerata vechime in munca.

Salariatii ar putea sa beneficieze de un concediu de acomodare pe durata perioadei in care li se va incredinta un copil in vederea adoptiei, conform unui proiect de lege lansat marti in dezbatere publica de catre Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice (MMFPSPV).

Propunerea de act normativ -- prin care s-ar putea aduce modificari semnificative la Legea nr. 273/2004 privind procedura adoptiei -- prevede ca acest concediu ar urma sa aiba o durata de cel mult 90 de zile, timp in care salariatul va primi si o indemnizatie lunara.

Concediul de acomodare si indemnizatia vor fi acordate la cerere, pentru persoanele care vor sa adopte un copil, aceste drepturi urmand sa fie stabilite si acordate din ziua urmatoare celei in care este pusa in executare hotararea judecatoreasca de incredintare in vederea adoptiei.

"Pe perioada concediului (...), persoana indreptatita beneficiaza de plata contributi-ei individuale de asigurari sociale de sanatate. Cuantumul contributiei se calculeaza prin aplicarea cotei procentuale, prevazuta de lege, la valoarea indemnizatiei acordate. Fondurile necesare platii indemnizatiei (...), a contributiei (...), cheltuielile administrative, precum si cele de transmitere a drepturilor se asigura din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice", scrie in proiectul de lege.

Totodata, pentru drepturile persoanelor aflate in concediu de acomodare nu se vor datora impozit sau contributiile sociale obligatorii, exceptand CASS. Iar perioada respectiva va fi asimilata stagiului de cotizare la obtinerea indemnizatiilor pentru concediile medicale, pentru obtinerea pensiei si pentru obtinerea somajului.

"Pentru perioadele asimilate, la determinarea punctajului lunar al asiguratului, pentru stabilirea prestatiilor de asigurari sociale, din sistemul public de pensii, se utilizeaza 25% din castigul salarial mediu brut lunar din perioadele respective", dispune proiectul de act normativ.

In plus, perioada concediului de acomodare va fi considerata vechime in munca, in serviciu si in specialitate.

Cererea pentru acordarea concediului si a indemnizatiei, al carei model va fi aprobat ulterior, va trebui sa fie insotita de:

-certificatul de grefa in baza caruia se executa hotararea judecatoreasca de incredintare in vederea adoptiei;
-documentul care atesta mutarea copilului la adoptator/familia adoptatoare;
-dovada intrarii efective in concediu sau a suspendarii activitatii.

Conform prevederilor propuse, cererea si documentele doveditoare se vor depune si inregistra la directia judeteana si a Municipiului Bucuresti de munca si securitate sociala in a carei raza teritoriala isi are domiciliul/resedinta persoana indreptatita.

In alta ordine de idei, cei care vor beneficia de concediul de acomodare si de indemnizatie nu vor putea cere, pentru minorul incredintat pentru adoptie, concediu pentru cresterea copilului sau stimulent de insertie.

Important! Nu doar salariatii ar putea avea dreptul la concediul de acomodare si indemnizatia aferenta, ci si persoanele care obtin venituri din activitati independente sau activitati agricole.

Indemnizatia de concediu de acomodare va fi de 3400 de lei

Indemnizatia care va fi acordata salariatilor in concediul de acomodare, potrivit noului proiect de lege, va fi in cuantum de 6,8 ISR. Avand in vedere ca, in prezent, Indicatorul Social de Referinta are o valoare de 500 de lei, indemnizatia va fi de 3.400 de lei.

"Calculul si plata indemnizatiei, inclusiv a contributiei individuale de asigurari sociale de sanatate, se fac de catre directia judeteana si a Municipiului Bucuresti de munca si securitate sociala si se achita, in functie de optiunea persoanei indreptatite, in cont bancar sau la domiciliul acestuia, respectiv la casa de asigurari de sanatate in carei raza teritoriala domiciliaza sau isi are resedinta persoana indreptatita sau in a carei evidenta se afla aceasta", este prevazut in documentul mentionat.

Atat concediul de acomodare, cat si plata indemnizatiei vor inceta la cererea persoanei indreptatite sau in ziua urmatoare celei in care:

-se implinesc cele 90 de zile de concediu;
-copilul implineste 18 ani;
-copilul a murit;
-persoana indreptatita care urma sa adopte in calitate de persoana singura a murit;
-a ramas definitiva hotararea judecatoreasca de revocare a incredintarii in vederea adoptiei.

In acelasi timp, suspendarea drepturilor va avea loc in ziua urmatoare celei in care s-a dispus plasamentul copilului in regim de urgenta sau a fost pusa in executare hotararea judecatoreasca de revocare a incredintarii in vederea adoptiei.

Angajatorii care nu vor acorda concediul de acomodare vor fi amendati

Proiectul de lege publicat de MMFPSPV prevede ca angajatorii vor fi obligati sa acorde concediul de acomodare, in caz contrar urmand sa fie amendati.

Concret, cei care nu vor acorda salariatilor indreptatiti acest concediu vor fi sanctionati cu o amenda cuprinsa intre 1.000 si 2.500 de lei.

In acelasi timp, angajatorii nu vor putea sa concedieze angajatii aflati in concediul de acomodare decat daca acest lucru va fi facut pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a desfiintarii.

Referitor la salariatii care vor dori sa faca evaluarile pentru obtinerea atestatului si sa realizeze potrivirea practica cu copilul, angajatorii vor fi, de asemenea, obligati sa acorde timp liber, fara micsorarea drepturilor salariale, in limita a cel mult 40 de ore pe an. Timpul liber va fi acordat in baza unei cereri la care se va anexa calendarul intalnirilor cu copilul sau programul de vizite.

Cei care nu vor acorda timp liber vor putea fi amendati tot cu sume cuprinse intre 1.000 si 2.500 de lei.

Procedura adoptiei va fi usurata semnificativ
In afara de prevederile referitoare la drepturile pe care le vor avea salariatii in raport cu angajatorii, in cazul celor care vor vrea sa adopte copii, proiectul de act normativ va eficientiza procedura de adoptie aplicabila in prezent.

Printre cele mai semnificative modificari propuse, conform reprezentantilor MMFPSPV, se numara:

-reducerea de la un an la sase luni a perioadei de cautare a rudelor copilului care vor sa se ocupe de cresterea si ingrijirea acestuia;
-prelungirea valabilitatii atestatului pentru adoptie (necesar viitorilor parinti) de la un an la doi ani;
-eliminarea etapei de pregatire pentru persoanele carora le-a expirat atestatul si solicita obtinerea unuia nou;
-stabilirea compatibilitatii copilului cu adoptatorii la nivelul directiilor generale de asistenta sociala si protectia copilului, nu la nivelul Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie (ANPDCA), pentru a eficientiza procesul de identificare a celei mai potrivite familii pentru copilul adoptabil;
-eliminarea termenului de doi ani pentru valabilitatea statutului de copil adoptabil (statutul va fi pastrat pana la incuviintarea adoptiei sau pana la implinirea varstei de 14 ani, cand copilul isi va exprima opinia cu privire la aceasta posibilitate);
-introducerea unor termene pentru procedurile in instanta pentru cele trei etape ale procesului de adoptie (declararea adoptabilitatii, incredintarea in vederea adoptiei, incuviintarea adoptiei).

Schimbarile propuse ar ajuta nu numai la simplificarea procedurii de adoptie, ci ar oferi si solutii legislative prin care actualul sistem de adoptie sa functioneze mai bine, subliniaza initiatorii proiectului.

"Prin actualele modificari aduse legii, ne dorim sa flexibilizam procesul de adoptie. (...) Documentul reflecta credinta noastra ca vom putea oferi oricarui copil care nu are o familie o sansa mai buna de a avea parte de dragostea unor parinti", a declarat Gabriela Coman, presedinte ANPDCA, potrivit unui comunicat de presa de marti.

Ce persoane pot adopta un copil

In prezent, daca sunt indeplinite anumite conditii, copiii pot sa fie adoptati de catre orice persoana sau familie atestata in acest sens, a explicat anul trecut, pentru AvocatNet.ro, Roxana Lupu, Managing Partner Lupu&Partners.

Astfel, aceste persoane trebuie sa fie cu cel putin 18 ani mai in varsta decat adoptatul si sa indeplineasca garantii morale si conditii materiale necesare la cresterea, educarea si dezvoltarea armonioasa a copilului.

"Asupra suficientei veniturilor in vederea cresterii si educarii copilului se va pronunta responsabilul de caz in cadrul evaluarii sociale in vederea obtinerii atestatului de familie apta sa adopte", a mentionat Roxana Lupu, avand in vedere faptul ca legea nu stabileste un cuantum minim al veniturilor necesare.

In alta ordine de idei, persoanele care n-au capacitate deplina de exercitiu sau care au boli psihice nu pot sa adopte copii. Aceeasi regula este aplicabila si persoanelor condamnate definitiv pentru infractiuni contra persoanei/familiei, care au fost savarsite cu intentie, dar si pentru infractiunea de trafic de persoane sau trafic si consum ilicit de droguri.

Atentie! Proiectul de lege abia a fost lansat in dezbatere publica de catre MMFPSPV. Pentru ca prevederile propuse sa se aplice, acesta trebuie sa fie aprobat de Guvern, adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidential si, in fine, publicat in Monitorul Oficial.

AVOCATNET.RO

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un incendiu provenit de la un scurtcircuit a cuprins subsolul unui bloc din Botoșani!

astăzi, 18:17
42

Panică, în această după-amiază, pe scara unui bloc de pe Aleea Arcului din municipiul Botoșani, după ce la subsol a izbucnit un incendiu.Locatarii au simțit miros de fum și de plasti...

Cel mai mare program de investiții în educație în administrația lui Cosmin Andrei: 50 de milioane de euro în 3 ani și jumătate

astăzi, 17:49
25

„Am promis în 2020 programul EDUCAȚIE INTELIGENTĂ ÎN ȘCOLI MODERNE. M-am ținut de cuvânt și am alocat în ultimii trei ani și jumătate peste 50 de milioane de euro,...

Ce riscă botoșănenii care nu folosesc toți banii de pe cardurile de energie!

astăzi, 17:32
55

Teoretic, aceste carduri ar fi trebui să expire la finele lunii aprilie, dar Guvernul a anunțat prelungirea valabilității cardurilor de energie până la data de 31 mai.Prin intermediul u...