Medicii de Interne din Policlinica lucreaza, incepand de miercuri, doar in tura de dimineata!

Medicii de Interne din Policlinica lucreaza, incepand de miercuri, doar in tura de dimineata!
S-a redus salariul, dar li s-a inchis si calea catre alte surse de venit! In schimb, sunt obligati sa lucreze intr-o singura tura, numai de dimineata. Este vorba despre medicii din Policlinica Botosani, care spun ca cei mai afectati sunt in primul rand pacientii, care vor fi nevoiti sa se invoiasca de la serviciu pentru a putea beneficia de consultatii, dar si medicii, care nu vor mai putea desfasura activitate in cabinete private, fapt care ii lipseste de o sursa de venit, in conditiile in care salariile au fost serios diminuate.  

Reducerea programului Policlinicii din cadrul Spitalului Judetean Botosani Mavromati, masura luata de conducerea institutiei, prin scoaterea turei de dupa-amiaza, a fost adoptata inca de miercuri pentru medicii de la cabinetele de Interne. Aceeasi regula se va aplica in curand si la celelalte cabinete.

Asadar, in Ambulatoriul de Specialitate vor functiona doar doi medici cu norma intreaga, cu program numai de dimineata, si un al treilea cabinet, unde vor avea program mai multi medici internisti din spital, care vor acorda consultatii in Policlinica cate o ora sau doua, formand impreuna o norma intreaga. Motivul principal pentru care s-a facut aceasta schimbare pare sa fie economia la cheltuielile din Ambulatoriul de Specialiatate. Mai exact, functionarea in doua ture nu ar fi rentabila, intrucat medicii nu au cate 28 de consulatii pe zi si nu si-ar justifica salariul.

Desi aceasta masura, de reducere a programului Policlinicii, se zvonea de ceva vremea, medicii au fost anuntati abia marti dupa-amiaza ca, incepand de miercuri, vor avea program doar de dimineata, avand de ales daca vor sa ramana in Ambulatoriul de Specialitate sau pleaca in Spital.

"Nu-mi permit sa-mi bat joc de pacienti si sa-i port pe drumuri!"

De exemplu, medicul de interne Elena Cardas a fost anuntata destul de tarziu, in opinia sa, intrucat deja facuse programari la consulatii si pentru miercuri dupa-amiaza, pacientii deplasandu-se in zadar.

"Nu cred ca va rezista aceasta chestie prea mult timp, pentru ca primul nemultumit va fi pacientul care lucreaza de dimineata pana la ora 16.00 si nu poate veni in Policlinica pana atunci. Nu stiu de ce numai medicii internisti au fost pusi in tura de dimineata, au fost pusi opt-zece doctori de dimineata si niciunul dupa-amiaza. Eu, personal, daca as fi fost intrebata as fi spus ca prefer ca vin toate dupa-amiezele. Am fost anuntata ieri dupa-amiaza ca sa vin azi dimineata in Policlinica si intre timp eu deja chemasem pacienti pentru azi dupa-amiaza. Ma credeti ca eu voi ramane astazi pana la 16.00-17.00 sa-mi astept pacientii, pentru ca nu-mi permit sa-mi bat joc de pacienti si sa-i port pe drumuri", a precizat medicul Elena Cardas.

Cadrele medicale spun ca in aceasta perioada oricum nu este adresabilitate prea mare, numarul de pacienti marindu-se in sezonul rece. Aceasta masura de reducere a turei de dupa-amiaza ii va afecta atat pe pacienti, care lucreaza de dimineata, cat si pe medicii care mai ofereau consultatii si la cabinetele private, acolo unde activitatea este mai intensa dimineata, si astfel medicilor li se reduc din nou veniturile.

"Nu se tine cont ca in aceasta perioada nu este adresabilitate, nu cred ca pompierul este platit in functie de cate incendii stinge, este aberatie ceea ce se face. Oricum nu se va face nicio economie pentru ca putinii pacienti care veneau dupa-amiaza vor pupa usa si vor pleca acasa, noi vom pierde si acei pacienti. Eu am intre 15-25 de pacienti pe tura. Eu inainte ma duceam si la cabinetele private, unde adresabilitatea era mai mult de dimineata. Intrucat m-au pus numai de dimineata in Policlinica eu nu mai pot sa-mi desfasor activitatea in alta parte, deci mi-au taiat a doua sursa de venit", a adaugat medicul de Interne Elena Cardas.

Consultatii pe banda rulanta.. in farmacii!

Un alt aspect sesizat de doctorul Cardas la o farmacie din municipiul Botosani este ca foarte multi botosaneni prefera sa apeleze la sfatul farmacistului sau al asistentului farmacist pentru diferitele afectiuni pe care le au, primind medicamente doar pe baza presupunerilor, si nu pe baza unor consultatii medicale realizate de medici specialisti.

"Am observat la o farmacie din oras ca au ajuns asistentii de farmacie sa acorde consultatii si tratamente pe banda rulanta, farmacistul nu are nicio responsabilitate, el isi vinde cu drag medicamentele necompensate si are tot interesul, dar omul poate avea si reactii adverse la medicamentele prescrise de asistentul de farmacie, in 10-15 minute s-au facut in acea farmacie zece consultatii, inclusiv la sugari. Bolnavii astia nu sunt la usa cabinetului meu, ci se duc direct in farmacie, pentru ca e birocratia foarte mare, le trebuie bilet de trimitere, programare la cabinet, si nu mai vor sa piarda timpul prin Policlinica. Nu este nicio economie prin reducerea programului, pentru ca nu s-a redus personalul, nu s-a inchis Policlinica dupa-amiaza, ca sa zici ca sa sting luminile si se face totusi o economie", a spus Elena Cardas.

"Din moment ce mi s-a redus salariul cu 25%, era normal sa mi se reduca si programul cu 25%!"

Nu sunt prea multumiti de reducerea programului in Policlinica nici medicii de la celelalte cabinete, in afara de Interne, unde deja s-a operat reducerea unei ture.

"Nu mi se pare normal sa se reduca programul cu o tura, ca sa faca acest lucu trebuie sa mai trimita medici in spital, unde fondurile sunt terminate de mult si aici noi de bine, de rau avem consultatii. Acum intr-adevar este perioada de vara si avem mai putini pacienti, dar acusi incep sa vina in numar mare. Dar totusi acordam niste servicii, si banii vin, putini sau multi, dar vin. In Policlinica este adresabilitate mai mare decat in spital, eu pe tura am intre 20-25 de pacienti. Cei de la conducere nici macar nu ne-au intrebat de aceste masuri pe care vor sa le ia in Policlinica", a mentionat doctorul Andrei Taran, de la cabinetul de Gastroenterologie din cadrul Ambulatoriului de Specialitate.

Aceleasi probleme reclama si doctorul Andrei Taran, in urma reducerii programului Policlinicii, considerand ca cei care vor avea de suferit in primul rand vor fi pacientii, care nu-si vor permite sa-si ia liber de la munca pentru a veni dimineata la consultatii.

"In afara de pensionari si someri mai sunt si oameni in campul muncii, care nu pot sa vina de dimineata la prima ora in Policlinca si vin dupa-amiaza la consultatii. Omul trebuie sa se invoiasca de la serviciu, ceea ce nu este normal pentru pacient. Din punctul meu de vedere, din moment ce mi s-a redus salariul cu 25%, era normal sa mi se reduca si programul cu 25%", a precizat doctorul Andrei Taran. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un duhovnic din Botoșani va fi următorul sfânt al României (Video)

Miercuri, 1 Mai 2024
591

Părintele Paisie Olaru de la Sihăstria este unul dintre acei oameni ai bisericii care a schimbat destinul multora. Cei care au bătut drumul Sihăstriei au găsit întotdeauna la Părintele Pai...

In memoriam Prof. Ilarion Mandachi. ”Regret că nu i-am spus tot ce aș fi vrut să-i spun!”

Miercuri, 1 Mai 2024
172

În trecerea inexorabilă a timpului, anii par clipe ce licăresc fugar în existența omenească. Ne naștem sub aureola unei stele în care stă ascuns și sfârșitul ca o dator...

Care este starea lui Florin Piersic, după operația chirurgicală suferită!

Miercuri, 1 Mai 2024
447

Florin Piersic a ajuns la Terapie Intensivă, la Institutul Inimii din Cluj, pentru a fi supravegheat de medici, având în vedere vârsta înaintată şi faptul că are montat un ...