Medicii botosaneni trag un semnal de ALARMA: "Este ingrijorator de mare numarul de cazuri de imbolnaviri cu HIV"! Vezi cati botosaneni si-au pierdut viata pana acum!

Medicii botosaneni trag un semnal de ALARMA: "Este ingrijorator de mare numarul de cazuri de imbolnaviri cu HIV"! Vezi cati botosaneni si-au pierdut viata pana acum!
Virusul Imunodeficientei Umane (virusul HIV) este cel care, in urma infectiei, declanseaza Sindromul Imunodeficientei Umane (SIDA) . Este important de retinut ca nu toate persoanele infectate cu virusul HIV manifesta si SIDA.

Aceasta afectiune apare in cazul persoanelor infectate cu HIV si conduce la o expunere marita catre infectii sau catre anumite forme de cancer. Aparitia acestor infectii si a vulerabilitatii organismului in fata agentilor nocivi de orice tip este determinata de actiunea virusului HIV in organism, care distruge sistemul imunitar al bolnavului, slabind astfel capacitatea organismului de a lupta impotriva bolilor si a infectiilor.

Medicii botosaneni trag un semnal de alarma asupra faptului ca in ultimul timp numarul persoanelor bolnave cu HIV a crescut, mai ales la grupa de varsta 20-40 de ani. 

"In judetul Botosani in momentul de fata sunt 234 de persoane in viata, care sunt diagnosticate cu infectii HIV si maladie SIDA. In tratament sunt 165 de persoane, iar in intraga tara sunt 9.597 de persoane. Din 1991, de cand monitorizam infectia HIV, au murit 291 de persoane. Cel mai repede virusul HIV-ul poate fi detectat la 3 luni de la infectare, dar pot sa treaca si ani pana cand se confirma. Un nou-nascut poate fi contaminat de mama sa in timpul sarcinii, in timpul nasterii sau dupa nastere prin alaptare. Este ingrijorator de mare numarul de cazuri de imbolnaviri la populatia din grupele de varsta 20 - 40 de ani, heterosexuali, iar asta inseamna ca masurile de prevenire, de educatie si informare, trebuie sa fie intensificate. In momentul de fata avem in ancheta o femeie si trei barbati si este posibil sa se confirme cazuri noi de imbolnavire, la care calea de transmitere este cea sexuala.", a declarat dr. Ecaterina Chihaia - medic primar epidemiolog.

Cele mai multe cazuri, cu excepatia celor de transmitere de la mama la copil, au fost prin transmitere sexuala, astfel ca botosanenii sunt sfatuiti sa foloseasca prezervativele in timpul actului sexual, pentru a evita astfel infectarea cu virusul HIV.

Multe persoane ascund faptul ca au HIV, desi legislatia din Romanie il pedepseste pe cel care contamineaza alta persoana cu buna stiinta.

"In momentul in care se confirma el face o declaratie si i se aduc la cunostinta ca legisatia in Romania pedepseste pe cel care cu buna stiinta contamineaza pe cineva. Astea inseamna ca atunci cand are relatii ocazionale trebuie sa-si anunte partenera si sa ia masurile care se impun. Cand se prezinta la serviciul de urgenta sau la medicul de familie trebuie sa-si declare statusul. Este dureros ca multi dintre pacienti ascund ca au HIV-SIDA, poate si pentru ca s-a intamplat ca atunci cand este constiincios si cand este corect, sa se intample ceva.", a adaugat dr. Ecaterina Chihaia.



Ce simptome ale HIV pot fi identificate de pacient?


Unul dintre cele mai importante aspect de retinut in cazul infectiilor cu HIV este fapul ca boala este de cele mai multe ori asimptomatica si ajunge sa se manifeste dupa cateva luni, in unele cazuri, sau chiar dupa cativa ani, in anumite situatii, prin complicatiile pe care le da.

Persoanele care au motive sa suspecteze o infectie cu virusul HIV trebuie sa urmareasca simptomele ce apar la cateva zile sau saptamani de la contractarea virusului si sa consulte medicul in cel mai scurt timp:

-Febra asociata cu dureri de cap
-Stare generala de slabiciune
-Ganglioni mariti
-Transpiratii nocturne
-Diaree
-Infectii cutanate
-Dureri musculare
-Aparitia iritatiilor si a ulceratiilor bucale sau genitale


Pe masura ce virusul se multiplica si degradeaza sistemul imunitar al organismului, pot aparea frecvent simptome si manifestari ale HIV precum:

-Senzatie de oboseala cronica
-Inflamarea nodulilor limfatici
-Probleme de respiratie
-Febra si frisoane
-Scadere in greutate
-Tuse uscata


In stadii avansate ale infectiei, apare si SIDA, manifestata prin simptome precum:

-Diaree cronica
-Aparitia de limfoame si infectii recurente
-Iritatii ale pielii
-Aparitia herpesurilor genital
-Dureri de cap constant
-Lipsa energiei asociata cu aparitia oboselii la cel mai mic efort
-Paloare
-Transpiratii nocturne

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Festivalul Luminilor aduce veselia și fantezia la Botoșani și Săveni! (Foto)

astăzi, 16:06
30

Pentru toți botoșănenii și săvinenii acest festival este ca o gură de aer proaspăt în agitația cotidiană. Cu activități variate, spectacole captivante și o atmosferă plină de energ...

Activități de prevenție organizate de polițiștii din Botoșani în „Săptămâna prevenirii criminalității”!

astăzi, 15:14
19

Prin activitățile desfășurate, organizatorii își propun ca mesajul lor să ajungă la cât mai mulți cetățeni, în scopul de a conștientiza atât necesitatea adoptării u...

Ce presupune programul pentru dotarea fiecărei școli din municipiul Botoșani, proiect european câștigat de administrația Cosmin Andrei (Video)

astăzi, 14:01
66

Primarul Municipiului Botoșani, Cosmin Andrei a anunțat că în urma câștigării proiectului cu fonduri europene în domeniul educației prin Planul Național de Redresare și Rezil...