Cinci dosare penale, dintre care patru sub aspectul comiterii infracțiunii de zădărnicire a combaterii bolilor, au fost preluate de Parchetul de pe lângă Tribunalul (PT) din Botoșani, în cursul zilei de miercuri, 1 aprilie a.c. Unul dintre dosare se referă la infracțiunea de „omisiune a declarării unor informații”. O serie de fapte cercetate ar fi fost comise de către medici din cadrul Spitalului Județean „Mavromati” și funcționari ai Direcției de Sănătate Publică.
„În contextul declarării stării de urgenţă prin Decretul Preşedintelui României nr. 195/2020 şi al măsurilor unitare şi urgente care se impun a fi luate în vederea cercetării cu celeritate a infracţiunilor având ca obiect fapte de nerespectare a obligaţiilor specifice impuse în vederea prevenirii şi/sau limitării răspândirii sindromului respirator acut cu COVID-19, s-a decis preluarea de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani a dosarelor penale înregistrate ca urmare a unor astfel de sesizări”, precizează procurorii PT.
Două dosare privind infracţiunea de „zădărnicirea combaterii bolilor”, care vizează două persoane care au revenit în ţară din zone nominalizate cu risc epidemiologic, fără a declara acest lucru.
Un dosar privind infracţiunea de „zădărnicirea combaterii bolilor” este deschis pe numele unui medic care, după ce a intrat în contact cu o pacientă confirmată ca fiind infectată cu virusul COVID-19 şi care a fost informat că se impune izolarea sa la domiciliu, a continuat să se prezinte la locul de muncă, fără a respecta măsurile impuse, ulterior fiind şi el confirmat ca infectat cu acest virus.
Este vorba despre medicul diabetolog diagnosticat cu Covid sâmbăta trecută, acesta fiind informat de DSP să rămână în izolare la domiciliu, măsură pe care a încălcat-o, prezentându-se la cabinet și consultând ulterior zeci de pacienți. Secția pe care activa, respectiv cea de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, s-a închis complet până pe 10 aprilie, toate cadrele medicale intrând în autoizolare. Alți doi medici au fost confirmați cu coronavirus pe secția respectivă, iar dacă se dovedește că infectarea a venit ca urmare a contactului cu medicul cercetat penal, cel din urmă riscă ani grei de închisoare.
Un dosar privind infracţiunea de „zădărnicirea combaterii bolilor” s-a deschis cu referire la funcţionari din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) din Botoşani, care au dispus izolarea la domiciliu pe timp de 14 zile a unei persoane în privinţa căreia se impunea carantinarea instituţionalizată, mai arată procurorii.
Totodată, un dosar privind infracţiunea de „omisiunea declarării unor informaţii” s-a deschis pe numele unui medic şef de secţie din cadrul unei unităţi medicale din Botoşani, care nu a semnalat conducerii spitalului şi nici Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani faptul că un cadru medical din subordinea sa revenise în ţară dintr-o zonă unde fuseseră semnalate peste 500 de cazuri de infectare cu virusul COVID-19.