Măsurile dispuse de oamenii legii și salvatorii botoșăneni cu ocazia minivacanței de Rusalii

Măsurile dispuse de oamenii legii și salvatorii botoșăneni cu ocazia minivacanței de Rusalii

În aceste zile, polițiștii botoșăneni, jandarmii, polițiștii de frontieră și pompierii vor fi la datorie, pentru ca cetățenii să se bucure de zilele libere, prilejuite de minivacanța de Rusalii, în siguranță.

Peste 250 de polițiști vor acționa, împreună cu alte structuri, atât în stradă, pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică și pentru descurajarea oricăror fapte antisociale, cât și constituiți în echipe de cercetare penală, pentru a desfășura activitățile specifice în momentul în care se va impune acest lucru.

Scopul prezenței oamenilor legii în spațiul public este unul preventiv, făcând apel către cetățeni să respecte regulile de conviețuire socială, drepturile și libertățile celorlalți, pentru a evita astfel să fie implicați în evenimente nedorite. 

Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) din Botoșani, excesul de alcool a contribuit, de cele mai multe ori, la comiterea de fapte antisociale, motiv pentru care aceștia vă recomandă să fiți moderați și sub nicio formă, să nu vă urcați la volanul autovehiculelor dacă ați consumat orice cantitate de alcool.

„Vom avea o prezență activă în zonele în care s-au înregistrat evenimente antisociale, în principiu, cu violență, pentru a preveni astfel de fapte, iar în situația în care aceste evenimente nu vot putea fi prevenite, nu vom ezita să luăm, cele mai drastice măsuri prevăzute de lege, față de persoanele care se fac responsabile de comiterea acestora. Sunt vizate locurile în care se formează aglomerări de persoane, cluburile, discotecile, zonele de agrement. Polițiștii rutieri vor fi, de asemenea, prezenți pe arterele din județ, cu 11 autospeciale, dotate cu aparate radar, etilotest și DrugTest, pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere și pentru depistarea persoanelor care conduc sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive. Împreună cu polițiștii vor acționa și cei din cadrul Biroului de Combatere a Criminalității Organizate”, a precizat într-un comunicat de presă Delia Nenișcu, purtător de cuvânt IPJ Botoșani.

Dacă sunteți victima vreunei infracțiuni sau asistați la comiterea unei astfel de fapte, nu ezitați să apelați 112 sau să vă adresați celui mai apropiat polițist.

În minivacanța de Rusalii, Inspectoratul de Jandarmi Județean (IJJ) din Botoșani își va concentra efortul atât în vederea asigurării unui climat de ordine și siguranță la manifestările religioase cu participare numeroasă, cât și pentru menținerea liniștii publice, în cadrul misiunilor executate în cooperare cu efective de poliție.

Jandarmii botoșăneni vor fi prezenți la Mănăstirea Sfânta Treime din Știubieni, Mănăstirea Sfânta Treime din Balș și la Biserica Sfânta Treime din municipiul Botoșani, unde vor acționa pentru prevenirea faptelor de natură penală și contravențională la hramurile organizate în ziua de luni.

De asemenea, jandarmii vor monitoriza zonele de agrement și vor avea în atenție habitatele piscicole naturale din județ, controalele efectuate împreună cu Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) din Botoșani urmărind prevenirea și combaterea braconajului piscicol și cinegetic.

„Având în vedere încheierea anului școlar, le dorim copiilor să aibă o vară cât mai frumoasă și îi asigurăm că, la terminarea vacanței, ne vor găsi în apropierea școlilor din competență, pentru preîntâmpinarea unor posibile evenimente ce ar putea afecta siguranța elevilor și actul educațional. Recomandăm elevilor să nu se implice în incidente nedorite pe timpul concediilor petrecute împreună cu părinții sau în taberele școlare, să apeleze cu încredere la cea mai apropiată patrulă de ordine publică, în mod direct sau să solicite sprijinul autorităților prin apel la numărul unic de urgență 112 în cazul unor fapte antisociale care îi afectează pe ei sau pe cei din jur”, a precizat, de altfel, și Dan Izotov, purtător de cuvânt în cadrul IJJ Botoșani.

Pompierii și salvatorii SMURD vor fi la datorie, în județul Botoșani, în perioada 11 - 13 iunie. Aceștia vor fi pregătiți să acționeze pentru stingerea incendiilor, salvarea persoanelor sau a animalelor din medii ostile vieții, în situația în care se vor înregistra astfel de cazuri și pentru acordarea primului ajutor medical.

Profitând de zilele libere, multe persoane vor merge în zonele turistice. Acestora salvatorii botoșăneni le recomandă să respecte toate măsurile de siguranță, atât pe timpul deplasării către obiective, cât și pe durata sejurului.

„În această perioadă, o atenție deosebită trebuie acordată copiilor, care din dorința de a se bucura de vară și de vacanța care a început deja, merg la scăldat. Nu de puține ori aceștia aleg zonele neamenajate. Aceste locuri pot fi periculoase, în special pentru persoanele care nu știu să înoate foarte bine, deoarece curenții sunt puternici, malurile abrupte, iar nivelul apei se schimbă brusc”, a declarat Dorina Lupu, purtător de cuvânt IJSU.

Pentru a preveni evenimentele, se recomandă tuturor cetățenilor să respecte următoarele măsuri de siguranță atunci când merg la scăldat:

-         frecventați doar locurile special amenajate pentru înot şi scăldat;

-         evitaţi scăldatul în lacuri, canale sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii foarte puternici, albiile nămoloase sau acoperite cu plante, pietre, crengi sau trunchiuri de copaci;

-         evitaţi să intrați singuri în apă, fără a avea alte persoane prin apropiere, mai ales dacă nu ştiţi să înotaţi;

-         nu intrați în apă după ce ați consumat alcool sau pe timp de noapte;

-         nu intrați în apa rece după expunerea prelungită la soare;

-         nu săriți de pe platforme, poduri sau alte construcţii;

-         nu lăsați niciodată copiii nesupravegheați în apă sau în apropierea acesteia, nici măcar în piscinele achiziționate pentru cei mici;

-         echipamentele speciale pentru siguranța înotului (colac de salvare, aripioare sau tuburi gonflabile etc.) trebuie utilizate de către copii, sub atenta supraveghere a unui adult.

Persoanelor care aleg să petreacă timpul la iarbă verde, pompierii le reamintesc faptul că trebuie să respecte măsurile de prevenire a incendiilor și să aibă mare grijă la modul în care pregătesc grătarul.

„Precizăm faptul că este interzisă folosirea focului deschis la mai puțin de 10 metri faţă de locurile în care există materiale combustibile (lemn, hârtie etc.) sau la mai puțin de 40 de metri faţă de zonele cu pericol de explozie (gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili etc.) Astfel, sfătuim cetățenii să aprindă focul la distanțe de siguranță, doar în locurile special amenajate și fără să folosească substanţe inflamabile. Nu trebuie aprinse focare direct pe sol pentru că flăcările se pot extinde la vegetație, într-o clipă de neatenție. Arderea trebuie supravegheată continuu, deoarece vântul ar putea schimba direcţia flăcărilor și chiar duce scânteile la distanţe mai mari, către zone împădurite sau cu vegetaţie uscată”, a adăugat Dorina Lupu.

Mai mult decât atât, este recomandat ca cetățenii să aibă la dispoziţie mijloace de primă intervenţie pentru stingerea rapidă a focului: un stingător de incendiu sau o rezervă de apă. Înainte de a pleca spre casă, locul pregătirii grătarului va fi verificat cu mare atenţie. Jarul trebuie stins, iar cenușa acoperită cu pământ.

Nu în ultimul rând, copiii trebuie supravegheați permanent pentru a nu se juca cu focul sau în apropierea acestuia.

Orice început de incendiu observat trebuie să fie anunţat la numărul unic de urgenţă 112, pentru a fi lichidat de către pompieri înainte de a produce pagube materiale sau pierderi de vieţi omeneşti.

Având în vedere că, în acest sfârşit de săptămână, se celebrează sărbătoarea Rusaliilor şi, totodată, debutează vacanţa de vară pentru copii,  Poliţia de Frontieră Română şi-a adaptat misiunile în scopul fluidizării traficului în punctele de trecere a frontierei, precum şi pentru întărirea dispozitivului de supraveghere şi control la frontiera de stat.

Polițiștii de frontieră acționează alături de celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI), în vederea asigurării unui climat de ordine şi siguranță publică în zona de competență.

Poliţiştii de frontieră vor desfășura, zilnic, activități de supraveghere şi control la frontiera de stat, precum şi pentru prevenirea şi combaterea infracţionalităţii transfrontaliere.

Din experienţa anilor anteriori, este preconizată o creştere a valorilor de trafic în punctele importante de trecere a frontierei, sens in care, în funcţie de dinamica traficului, au fost dispuse măsuri pentru suplimentarea arterelor de control până la capacitatea maximă permisă de infrastructura fiecărui punct de trecere, respectiv suplimentarea personalului.

„Pentru evitarea aglomerărilor, recomandăm participanţilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de trecere a frontierei. O situație aparte se înregistrează în ceea ce privește traficul de mărfuri, deoarece în această perioadă se constată o creştere a numărului mijloacelor de transport marfă, in mod special la graniţa cu Republica Moldova si Ucraina. Menţionăm că, timpul pentru efectuarea controlului documentelor de către polițiștii de frontieră asupra camioanelor se păstrează în media de 5 minute/camion, iar în această perioadă, este folosită la maxim capacitatea punctelor de trecere ale frontierei deschise pentru astfel de mijloace de transport”, a adăugat Minodora Răcnea, purtător de cuvânt Poliția de Frontieră din Botoșani.

Având în vedere că graniţa cu Republica Moldova si Ucraina reprezintă frontiera externă a Uniunii Europene, la acești timpi, se mai adaugă și cei necesari efectuării controlului celorlalte autorități.

În acest context, se recomandă consultarea aplicaţiei Trafic on-line, disponibilă pe pagina de internet a instituţiei politiadefrontiera.ro, care prezintă o medie a timpului de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Ocrotitorul municipiului Botoșani cinstit în prezența a sute de oameni și a unui sobor de preoți în frunte cu ÎPS Teofan! (foto, video)

Marţi, 23 Aprilie 2024
445

Sute de botoșăneni au participat, marți dimineață, la slujba închinată ocrotitorului municipiului reședință de județ. De la ora 09:00 a avut loc primirea Înaltpreasfințitul Teof...

Activistul civic Bogdan Cărăușu a intrat oficial în cursa electorală. „Am înțeles că eu făceam de fapt politică” (foto, video)

Duminică, 21 Aprilie 2024
571

Duminică după-amiază, Bogdan Cărăușu și-a anunțat, oficial, candidatura pentru Consiliul Local al Primăriei municipiului Botoșani, în mod independent.Bogdan Cărăușu activează &...

Pași importanți pentru realizarea Șoselei de Centură a Botoșaniului! (foto, video)

Vineri, 19 Aprilie 2024
1736

Proiectul pentru realizarea Șoselei de Centură Ocolitoare a municipiului Botoșani a fost scos la licitație. Tronsonul de 10 kilometri va avea continuitate în Drumul Expres Botoșani – ...