Se schimbă regulile pentru școlile de șoferi. Ce prevede noul proiect

Se schimbă regulile pentru școlile de șoferi. Ce prevede noul proiect

Noi modificări pentru școlile de șoferi. Instructorul auto ar trebui să participe, alături de polițist, la examen. Asta propune proiectul care ar modifica ordonanța de siguranță rutieră. Iar acest lucru se practică deja și în majoritatea țărilor din Uniunea Europeană, scrie Digi24.ro.

Mai mult decât atât, proiectul vine și cu propunerea ca timpul de așteptare dintre proba teoretică și cea practică să fie mai scurt.

Proiectul propune ca elevii școlii de șoferi să poată da examenele din orice județ, indiferent de domiciliu. Astfel, timpul de așteptare dintre examenul teoretic și cel practic s-ar diminua.

„Găsim județe unde dai examenul după ce te-ai înscris undeva la 6 luni. Cum reducem? Avem modelul pașapoartelor. Dacă în județul meu locurile sunt ocupate, mă duc într-un județ limitrof”, a precizat Cristian Ichim, inițiatorul proiectului.

Proiectul propune, în plus, ca instructorul să participe obligatoriu la examenul practic, alături de polițist.

„Avem modele care funcționează în Occident, la rândul lor, țările din UE și-au adaptat treptat modul de examinare. În același timp, instructorii auto își pot îmbunătăți pregătirea fiind parte a examinării”, a adăugat Cristian Ichim.

Instructorii spun că proiectul este binevenit.

„S-ar putea să le mai ia din emoții, doar atât. Ca să-i ajute, nu știu cu ce, doar sub aspectul ăsta emoțional. Examinatorul nu cunoaște candidatul, instructorul știe ce reacții are - mai întârziate, mai prompte - deci știe când să-i pună o frână eventual, dar nu că îl ajută. Riscul de accident... riscul scade mult”, a precizat un instructor auto.

Cei înscriși la școlile de șoferi au, însă, păreri împărțite.

„Eu am emoții și când sunt doar cu instructorul meu... acum depinde de la persoană la persoană. Probabil e mai ușor pentru alții, pentru mine... na”, a adăugat un elev.

Un alt elev a spus că „ar fi mai familiar pentru mine să am instructorul lângă mine în dreapta, în locul domnului polițist și în spate polițistul. Uniforma îți dă emoții, dar dacă este în spate măcar nu prea îl vezi.”

Datele arată că rata de promovare a examenului auto, în țara noastră, indiferent de categorie, este de numai 35%.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Mai puțini nervi și timp scutit pentru șoferi: Rută ocolitoare la Dumbrăveni! (video)

astăzi, 15:29
3

Șoferii care circulă de la Botoșani la Suceava sau de la Suceava la Botoșani și trec prin Dumbrăveni ar putea să fie scutiți de nervi, dar și să economisească timp.Asta după ce Ioan Pa...

Un corp al Spitalului „Mavromati” intră în reabilitare. Unde va fi mutată activitatea?

astăzi, 14:41
166

De săptămâna viitoare încep lucrările de reabilitare a corpului de clădire care găzduiește bucătăria, dar și spălătoria Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșan...

Posturi scoase la concurs într-o instituție din Botoșani!

astăzi, 14:22
296

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) din Botoșani anunță faptul că în luna martie s-au vacantat în cadrul instituției două locuri de muncă. Este vorba despre două posturi de c...