Masura care ar putea zgudui bancile din Romania

Mii de romani au dat bancile in judecata si au castigat, iar de victoria lor ar putea beneficia incepand cu anul viitor toti romanii afectati de abuzurile din contractele de credit.

 Conform noului articol 13 din Legea nr.193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre comercianti si consumatori, care urmeaza sa fie modificat prin Legea nr.76/2012 de punere in aplicare a noului Cod de procedura civila, "instanta, in cazul in care constata existenta clauzelor abuzive in contract, obliga profesionistul (banca - n.red.) sa modifice toate contractele de adeziune in curs de executare, precum si sa elimine clauzele abuzive din contractele preformulate, destinate a fi utilizate in cadrul activitatii profesionale", relateaza ziare.com.

 Cu alte cuvinte, bancile sunt obligate sa elimine comisioanele abuzive constatate de instanta intr-un caz din toate contractele de acelasi tip ale institutiilor respective. Mai mult, acestea ar putea fi obligate sa ramburseze clientilor costurile percepute in acest mod in trecut.

 In articolul 4 din Legea 193/2000 se precizeaza ca "o clauza contractuala care nu a fost negociata direct cu consumatorul va fi considerata abuziva daca, prin ea insasi sau impreuna cu alte prevederi din contract, creeaza, in detrimentul consumatorului si contrar cerintelor bunei-credinte, un dezechilibru semnificativ intre drepturile si obligatiile partilor."

 Pot fi considerate clauze abuzive prevederile care dau bancii dreptul "de a modifica unilateral clauzele contractului, fara a avea un motiv intemeiat care sa fie precizat in contract".

 In acelasi timp, bancile pot introduce in contracte clauze care sa le permita modificarea ratei dobanzii fara o notificare prealabila, daca exista o motivatie intemeiata, "in conditiile in care profesionistul este obligat sa informeze cat mai curand posibil despre aceasta celelalte parti contractante si acestea din urma au libertatea de a rezilia imediat contractul".

 "Avand in vedere aceste circumstante, consider ca este corect sa fie deschis accesul la justitie pentru clientii bancilor care sunt afectati de modificarea unilaterala a clauzelor unui contract de credit.

Instanta va stabili natura abuziva sau non-abuziva a clauzei reclamate. In caz contrar, am fi in prezenta blocarii accesului la justitie, aspect ce ar reprezenta o incalcare a articolului 6 alineatul 1 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului", a precizat avocatul Cristian Dutescu pentru Ziare.com.

 Numarul proceselor intentate de clienti bancilor, individual sau organizati in grupuri de consumatori, a crescut puternic in Romania dupa adoptarea Ordonantei 50 in vara anului 2010, prin care au fost expuse probleme majore existente in contractele de credit.

Au fost constatate abuzive si declarate nule clauze care permiteau bancii sa ajusteze dobanda in functie de propria politica de creditare si in special clauze legate de comisionul de risc, dar si de alte comisioane. De asemenea, bancile au fost obligate sa restituie clientilor sumele care au fost achitate de in baza clauzelor considerate abuzive.

ARB a cerut ajutorul Bancii Nationale

 Impactul masurii din noul Cod de procedura civila asupra sistemului bancar ar fi naucitor, sustin reprezentantii industriei. Asociatia Romana a Bancilor (ARB) a solicitat Bancii Nationale, Ministerului Justitiei si comisiilor parlamentare modificarea articolului in cauza, estimand ca pierderile s-ar putea ridica la 600 de milioane de euro anual.

 "Bancile nu doar ca nu vor mai avea dreptul de a percepe pentru viitor costurile aferente clauzelor declarate ca fiind abuzive, dar se vor vedea obligate sa si ramburseze tuturor clientilor respectivele costuri percepute in trecut", se arata intr-o scrisoare transmisa Bancii Nationale, document care nu era destinat sa ajunga in presa.

 "Mie mi se pare echitabila norma juridca introdusa prin legea nr.76/2012, intrucat stabileste clar accesul la justitie a persoanelor vatamate de abuzul de drept savarsit de o parte contractanta. Modificarea sau eliminarea unor clauze de catre instanta de judecata nu reprezinta o ingerinta negativa in raporturile juridice dintre institutiile de credit si clienti, ci un instrument al respectarii egalitatii tuturor persoanelor in fata legii.

Evident ca scopul normei in cauza a fost acela de a acorda protectie persoanelor care se situeaza inevitabil pe o pozitie defavorizata, in speta clientilor bancilor, a adaugat avocatul, precizand ca e vorba in principiu de contracte de adeziune, clientii neavand dreptul de a negocia clauzele acestora", a mai spus avocatul Cristian Dutescu.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

PSD Botoșani: Angiograful ultraperformant ajunge săptămâna viitoare la Spitalul Județean Botoșani

astăzi, 08:46

Dotarea sistemului sanitar cu aparatură medicală ultraperformantă a fost prioritară pentru Administrația Federovici și echipa de parlamentari PSD. Cei patru parlamentari PSD de Botoșani &nda...

Astăzi: Curtea Constituţională dezbate solicitările de anulare a primului tur al alegerilor!

astăzi, 08:35

Curtea Constituţională a României urmează să discute astăzi, la ora 11.00, solicitările lui Cristian Terheş şi Sebastian Constantin Popescu, candidaţi la alegerile prezidenţiale, de an...

Tânărul din Botoșani care a trecut de la chitară clasică la medicină. ”Să creștem binele din noi și schimbarea va urma!”

astăzi, 08:12

Tudor-Ilie Lăzăruc este medic rezident pediatru la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” din Iași. Este şi asistent universitar la disciplina Pediatrie, la Universitate...