Marmureanu si Radulian, despre marele cutremur ce va lovi Romania - Care sunt anii "fatidici"

In Romania "va fi un cutremur mare, la un moment dat", a declarat, duminica, Mircea Radulian, directorul stiintific al INFP. Referindu-se la momentul temut, Gheorghe Marmureanu, director onorific al Institutului National de Cercetare si Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, a declarat ca in acest moment este cert faptul ca "viitorul mare cutremur va fi adanc".

Intrebat, la Pro TV, daca va avea loc un mare cutremur si cand, Mircea Radulian a replicat ca, in acest moment, se poate raspunde doar partial. "Va fi un cutremur mare, la un moment dat. Zona Vrancea generaza astfel de cutremure, dar e imposibil de spus cand. Avand in vedere complexitatea, nimeni nu poate spune cu exactitate cand. Magnitudinea si adancimea sunt si ele o problema".

Gheorghe Marmureanu se arata mai optimist, acesta sustinand ca "nu poate fi acum", insa recunoscand ca "nimeni nu poate spune precis ca va fi maine, poimaine".

"Privind simplu, statistic, cutremurele mari, cu magnitudini peste 7, sunt in medie 2 pe secol. Din datele pe care le avem noi, aceste cutremure nu apar regulat in timp, ci mai degraba grupate. Daca am un cutremur mare la un moment dat, in 20, 30, 40 de ani mai am inca 2-3 cutremure mari. S-a repetat acest scenariu in ultimele secole", a explicat Mircea Radulian.

Urmeaza un seism de adancime

Pe de alta parte, Gheorghe Marmureanu a declarat ca atunci "cand e un cutremur de suprafata, distanta dintre un cutremur foarte puternic si cel de dinaintea lui e de 36-37 ani. La cutremurele foarte adanci, distanta in timp variaza insa foarte mult - 65, chiar 100 de ani.

Aici e problema noastra acum. Din ce stim pana acum, viitorul mare cutremur va fi adanc. Daca era de suprafata, avea loc pana acum. Problema noastra este, va avea loc la 65 sau la 100 de ani dupa cel din '77? Asta e marea problema".

In opinia lui Radulian, caracteristicile zonei Vrancea, principala unde apar seismele in Romania, sunt unele clare: "Vrancea, din datele noastre, se pare ca are niste segmente. E un corp rigid, are o anumita geometrie, dar se pare ca are aceasta caracteristica de a produce cutremure pe anumite segmente destul de bine definite. Sunt cutremure gen '77, care apar pe la 100 de kilometri, mai de suprafata, sunt cutremure mai adanci, precum cel din 1940.

Acumularea asta de energie in Vrancea are loc permanent, iar cand se elibereaza energia nu se elibereaza printr-un singur soc, un singur cutremur. Se pare ca se produce mai intai in segmentul cel mai adanc - 140-150 km. Apoi urmeaza un cuplaj, se poate inarca energia in segmentele mai de sus si astfel se declanseaza cutremure in lant".

Acesta a mai spus ca pot trece, pana la urmatorul seism major, "50, 60 sau chiar 100 de ani de la cutremurul din 1986".

2036, 2038 sau 2070-2080

Potrivit lui Marmureanu, am putea sa ne asteptam la seisme majore "mai degraba in 2036, 2038". Daca nu se va inregistra un seism major in acesti ani, atunci ani de referinta ar mai fi "2070-2080".

"Rezistenta zonei Vrancea, dupa anumite modele, consta din niste nuclee, care nu au configuratia identica de la un ciclu seismic la altul. Daca am niste nuclee de rezistenta mari si situate intr-o anumita configuratie, zona ar putea rezista foarte bine, pana in 2070-2080, fara sa se rupa.

Dar cand se va declansa cutremurul, acesta va fi mare, foarte mare, pentru ca si rezistenta a fost mare. Pot fi rezistente ceva mai mici, care sa se rupa mai repede", a explicat Mircea Radulian.

Importanta, in cazul unui cutremur, este si adancimea, a explicat Mircea Radulian: "Adancimea conteaza: daca e mai sus, ca in 1977, atunci, datorita geometriei particulare a zonei Vrancea, care are o inclinare, nu se poate propaga spre Moldova, fiindca acolo e o zona mai putin rigida. Ca urmare, se propaga catre sud-vest, catre Bucuresti. Asta inseamna si o emisie preferentiala de energie, deci si efecte mai mari in acea zona.

Daca e mai putin adanc sunt probleme mari in sud-estul tarii. Daca e mai adanc e exact pe dos: ruperea se propaga catre Moldova si atunci efectele se distribuie diferit".

Cum ne dam seama ca este vorba despre un seism major? "In momentul cand cineva e in casa si simte aceasta miscare pe verticala, trebuie sa se astepte la un cutremur important", a declarat Marmureanu. (Ziare.com)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșăneanul care trăiește între cer și ape: ”A fost o responsabilitate enormă!”

astăzi, 11:29

Aviația navală românească a revenit în forță, iar Grupul 256 Elicoptere din subordinea Comandamentului Flotei ”Viceamiral Vasile Urseanu” este un exemplu clar al...

Se caută medici psihiatri pentru bolnavii din Botoșani, vacante sunt și posturi de asistenți medicali!

astăzi, 11:13

Spitalul Județean „Mavromati” din Botoșani anunță scoaterea la concurs a unor posturi vacante de medici. Este vorba despre un medic specialist cu normă întreagă pe specialit...

Giannis Anestis este noul portar al FC Botoșani!

astăzi, 10:48

Născut pe 9 martie 1991, având 1.98 m și 90 Kg, Giannis Anestis este noul jucător al FC Botoșani, acesta semnând un contract valabil pe un an cu drept de prelungire pentru încă ...