Manualele scolare, cel mai bun somnifer, spune ministrul Educatiei!

Manualele scolare, cel mai bun somnifer, spune ministrul Educatiei!

 DANIEL FUNERIU  

"Primul lucru pe care l-am făcut când am intrat în cabinetul de ministru a fost să cer să fie scoase din vitrină toate diplomele şi trofeele. În locul lor, am cerut să mi se aducă toate manualele care există pe piaţă. Şi, de atunci, citesc un manual pe zi. Multe sunt un foarte bun somnifer. (...) Sunt însă şi manuale funcţionale pentru anumite discipline", şi-a început pledoaria ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, în plenul Comisiei pentru Educaţie din Camera Deputaţilor, unde s-a dezbătut problema "curriculei dezastruoase".
 
Ministrul a subliniat apoi că subalternii săi lucrează la proiecte ce vizează reformarea curriculei şi a încheiat printr-o promisiune: de anul viitor, elevii vor învăţa de pe manuale noi-nouţe, adaptate vremurilor în care trăim.

În plus - a dat asigurări Funeriu - în noua lege a educaţiei va fi prevăzut ca 25% din programa şcolară să fie decisă de comunitatea locală, în care, o pondere considerabilă o vor avea părinţii.

Asigurările ministrului au venit după ce acesta a fost aspru dojenit de deputaţi pe tema conţinutului manualelor.

"Când învaţă noţiuni despre ţară, prieteni, demnitate, copiii au ca exemplu aceleaşi texte din 1974, adică "Ocaua lui Cuza" sau "Stejarul din Borzeşti". Aceste texte îşi au locul în cărţile de istorie. În plus, nu am citit mai multe texte triste ca în manualele elevilor din clasele I-IV în toată viaţa mea", a reproşat deputatul PNL Adriana Săftoiu, cea care a provocat dezbaterea de ieri.

Prezenţi şi ei la discuţii, editorii de carte şcolară au atras atenţia asupra lipsei unei strategii a Ministerului Educaţiei, care a făcut ca de 12-15 ani cărţile şcolare să fie doar reeditate.

Concluzia Comisiei pentru educaţie: nu trebuie şters praful doar de pe cărţile elevilor. Şi dascălii trebuie să se adapteze noilor metode de predare.

"Am ajuns într-un punct în care româna se "vanghelizează" şi pluralul de la «succese» devine "succesuri». Tind să le dau circumstanţe atenuate acestor personaje, dacă ne uităm la ce manuale avem", a conchis Săftoiu, citata de Evenimentul Zilei.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

HRISTOS A ÎNVIAT! Botoșănenii au primit Lumina în noaptea sfântă a Învierii (Foto, Video)

astăzi, 01:59
108

Creștinii din Botoșani au mers la biserică, în această noapte a Învierii Domnului, pentru a primi Lumina. Clopotele au răsunat în biserici și în mănăstiri, credincioși...

Violeta a plecat de acasă, sunați la 112 dacă ați văzut-o!

Sâmbătă, 4 Mai 2024
877

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei de 46 de ani, din comuna Vlădeni, sat Brehuiești, care astăzi a părăsit domiciliul fără a anunța familia și nic...

Reacția lui Bogdan Andone, după remiza din play-out cu FC Voluntari: „Am jucat cu sabia deasupra capului”

Sâmbătă, 4 Mai 2024
410

FC Botoșani a remizat cu FC Voluntari, scor 0-0, în etapa a 8-a a play-out-ului SuperLigii.Ce a spus Bogdan Andone, după meciul cu FC VoluntariLa finalul meciului cu FC Voluntari, Bogd...