Manualele scolare, cel mai bun somnifer, spune ministrul Educatiei!

Manualele scolare, cel mai bun somnifer, spune ministrul Educatiei!

 DANIEL FUNERIU  

"Primul lucru pe care l-am făcut când am intrat în cabinetul de ministru a fost să cer să fie scoase din vitrină toate diplomele şi trofeele. În locul lor, am cerut să mi se aducă toate manualele care există pe piaţă. Şi, de atunci, citesc un manual pe zi. Multe sunt un foarte bun somnifer. (...) Sunt însă şi manuale funcţionale pentru anumite discipline", şi-a început pledoaria ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, în plenul Comisiei pentru Educaţie din Camera Deputaţilor, unde s-a dezbătut problema "curriculei dezastruoase".
 
Ministrul a subliniat apoi că subalternii săi lucrează la proiecte ce vizează reformarea curriculei şi a încheiat printr-o promisiune: de anul viitor, elevii vor învăţa de pe manuale noi-nouţe, adaptate vremurilor în care trăim.

În plus - a dat asigurări Funeriu - în noua lege a educaţiei va fi prevăzut ca 25% din programa şcolară să fie decisă de comunitatea locală, în care, o pondere considerabilă o vor avea părinţii.

Asigurările ministrului au venit după ce acesta a fost aspru dojenit de deputaţi pe tema conţinutului manualelor.

"Când învaţă noţiuni despre ţară, prieteni, demnitate, copiii au ca exemplu aceleaşi texte din 1974, adică "Ocaua lui Cuza" sau "Stejarul din Borzeşti". Aceste texte îşi au locul în cărţile de istorie. În plus, nu am citit mai multe texte triste ca în manualele elevilor din clasele I-IV în toată viaţa mea", a reproşat deputatul PNL Adriana Săftoiu, cea care a provocat dezbaterea de ieri.

Prezenţi şi ei la discuţii, editorii de carte şcolară au atras atenţia asupra lipsei unei strategii a Ministerului Educaţiei, care a făcut ca de 12-15 ani cărţile şcolare să fie doar reeditate.

Concluzia Comisiei pentru educaţie: nu trebuie şters praful doar de pe cărţile elevilor. Şi dascălii trebuie să se adapteze noilor metode de predare.

"Am ajuns într-un punct în care româna se "vanghelizează" şi pluralul de la «succese» devine "succesuri». Tind să le dau circumstanţe atenuate acestor personaje, dacă ne uităm la ce manuale avem", a conchis Săftoiu, citata de Evenimentul Zilei.
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

„Școala de Vară” de la Albești – O vacanță cu rost și pasiune pentru educație! (Foto)

astăzi, 16:01

Școala Gimnazială Nr. 1 Albești a transformat din nou vacanța de vară într-o experiență memorabilă pentru elevii săi, prin organizarea primei ediții a „Școlii de Vară”, d...

Plaja NATURALĂ din Botoșani care atrage mii de turiști. Are nisip fin, iar prețurile sunt mai mici decât la malul mării!

astăzi, 14:44

O plajă naturală, cu nisip fin, s-a format pe Prut, la barajul de la Stânca Costești, în județul Botoșani. Locul, numit de localnici și turiști „Marea Moldovei”, atrage ...

Risc de inundații pe râul Jijia și afluenții acestuia. Hidrologii au prelungit Codul Galben!

astăzi, 14:15

Hidrologii au actualizat prognoza și au anunțat că există, în continuare, risc de inundații pe râul Jijia și afluenții acestuia și au prelungit Codul galben, până mâin...