Mai apucam pensia? Daca da, cine va mai cotiza la sistem pentru noi

Comisia Europeana recomanda tarilor membre sa aduca la acelasi nivel varsta de pensionare a femeilor si barbatilor, astfel incat ambele categorii sa iasa din activitate atunci cand implinesc 65 de ani. Pornind de la aceasta solicitare a Uniunii Europene, Ministerul Muncii din Romania a propus un grafic de crestere graduala a varstei de pensionare. In acest moment, aceasta este de 58,9 ani pentru femei si de 63,9 ani pentru barbati, dar in 2035 va ajunge la 65 de ani in cazul ambelor categorii. Astfel, angajatii care acum au pana in 45 de ani vor putea sa se bucure de pensie ( asta doar in cazul in care vor mai exista salariati activi care sa cotizeze la sistem), abia dupa ce implinesc 65 de ani, informeaza Finantistii.ro.  

"Legea prevede ca, pana in 2030, varsta de pensionare a femeii este de 63 de ani. Acum varsta este de 59 de ani la femei si de 64 de ani la barbati, care pana in 2015 va urca la 65. Europa ne-a cerut sa ajungem la egalizarea varstelor. Am negociat ca acest lucru sa nu-l facem pana in 2030, ci pana in 2035. Varsta reala de pensionare este acum sub 58 de ani. Mai mult de jumatate din cei care se pensioneaza nu au stagiul complet de cotizare", a explicat ministrul Muncii, Mariana Campeanu.  

Chiar daca aceasta masura nu produce niciun efect in urmatorii 20 de ani, femeile care acum au pana in 45 de ani vor avea de suferit ca urmare a egalizarii varstei de pensionare. Trecand insa peste discursurile populiste pe care politicientii le practica in momentul in care vorbesc despre varsta de pensionare, cred ca este mult mai sanatos sa vedem de ce impune UE o astfel de masura? Iar explicatia este cat se poate de simpla si tine de deficitul fondului de pensii care nu se poate reduce decat prin majorarea varstei de pensionare. Ne place sau nu sa recunoastem, adevarul este ca nu prea mai sunt bani pentru achitarea pensiilor.  

Ban pe ban, pana la pensie  

Studiul "Cine va plati pensiile decreteilor?", lansat de Expert Forum la sfarsitul anului trecut arata ca majorarea varstei de pensionare "este singurul scenariu in care fondul ajunge sa nu mai aiba deficite, in timp ce pensia viitorilor pensionari nu ar fi afectata negativ. Celelalte scenarii care ar duce la o scadere a deficitului sunt trecerea mai rapida la indexarea valorii pensiei cu inflatia si nationalizarea sau plafonarea contributiilor la Pilonul II (pensiile private obligatorii), insa in niciunul din aceste scenarii fondul nu ajunge in echilibru, fiind in continuare nevoie de subventii de la bugetul de stat".   

Pe termen lung, sistemul de pensii din Romania este sub presiune din multe directii. In primul rand, tendintele demografice de imbatranire sunt foarte accentuate."Desi in momentul de fata, Romania are o populatie mai tanara fata marea majoritate a statelor europene, in urmatorii 50 de ani va ajunge in grupul tarilor cu cea mai imbatranita populatie", se mentioneaza in studiu.Conform prognozei Comisiei Europene, proportia tinerilor (0-14 ani) va scadea in perioada 2010 - 2060 cu circa 38%, iar proportia persoanelor active (15 – 64 ani) se reduce in aceeasi perioada tot cu aproape 38%. In schimb, populatia de 65 ani si peste aceasta varsta va avea o pondere din ce in ce mai mare, ajungand in anul 2060 sa reprezinte aproape 35% din populatie.Cresterea cea mai spectaculoasa va fi pe segmentul de peste 80 ani de ani care va fi mai numeros (13,3% din total populatie). In schimb copiii intre 0-14 ani vor reprezenta doar 11,8% din total populatie. 

Toate aceste date statistice arata foarte clar ca pericolul ca sistemul de pensii, dar si cel de sanatate sa intre in colaps este major. Ce putem face noi pentru a nu ne trezi ca la batranete nu avem din ce trai? Analistii recomanda o singura solutie: economisirea individuala. Este bine sa punem ban pe ban si pentru pensie, dar si pentru a ne asigura sanatatea. O sa fie foarte greu pentru o persoana care se apropie de 65 de ani sa fie la fel de productiva ca una cu mult mai tanara. Mai ales in cazul sectoarelor de activitate care impun munca fizica pastrarea unui angajat cu o asemenea varsta este aproape imposibila. Iar daca oamenii nu vor putea munci, nu vor avea alta solutie decat pensionarea anticipata ce presupune o diminuare drastica a veniturilor, incheie Finantistii.ro. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Transportator de lemne sucevean, amendat la Botoșani și cu marfa confiscată de polițiști!

astăzi, 20:45

Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Darabani au oprit pentru control, pe drumul public din comuna Păltiniș, o autoutilitară condusă de un bărbat de 68 de ani, din județul Suceava, care t...

Marius Budăi: „Echipa de candidați la alegerile parlamentare de la PSD Botoșani susține realizarea Drumului Expres Botoșani-Suceava”

astăzi, 20:20

„Realizarea Drumului Expres Botoșani-Suceava face parte din programul nostru local de guvernare, care va lega municipiul Botoșani de aeroportul de la Salcea, distanță care se va parcurge &ic...

Preotul Ioan Manoliu a fost depus astăzi la biserica „Sf. Gheorghe” din Drăgușeni!

astăzi, 20:10

Preotul Ioan Manoliu de la Biserica „Sfântul Gheorghe” din Drăgușeni, care a trecut la cele veșnice la începutul acestei săptămâni, a fost depus la biserica în...