Veşti proaste pentru şoferii din România. În cel mai scurt timp litrul de benzină va depăşi pragul de 6 lei, ceea ce se va simți în tot ce cumpărăm: legume, fructe, carne, pâine, iar acest lucru pentru că transportul influenţează preţurile finale ale produselor de pe raft.
Un plin de benzină este mai scump acum faţă de luna trecută cu aproape 5 lei.
„După cum se ştie, creşterea preţului la carburant duce la creşterea preţului de producţie şi, implicit, la transport, ceea ce va înseamnă o creştere a preţului la produsul final. În ce priveşte motorina, ieri s-a alimentat în Bulgaria, preţul era de 4,97, comparativ cu cel de la noi, unde motorina este 5,45-5,50 lei litrul”, a declarat, miercuri, Viorel Boşoi, transportator, pentru Antena 3.
De altfel, preţurile la produsele alimentare a crescut în aprilie pentru a 11-a lună consecutiv, ajungând la cel mai ridicat nivel din mai 2014, pe fondul avansului preţurilor la zahăr.
Preţurile la cereale au înregistrat o creştere de 26% faţă de perioada similară din 2020, iar preţul zahărului a crescut cu 60% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Preţurile la alimente înregistrează cea mai lungă perioadă de creştere din ultimul deceniu, pe fondul valului de achiziţii al Chinei şi al livrărilor limitate pentru mai multe produse de bază, ceea ce riscă să accelereze inflaţia.
Estimările transportatorilor vin chiar în momentul în care Departamentul de statistică al Comisiei Europene, Eurostat, a anunțat că România se află printre țările europene cu cea mai mare rată a inflație în raportarea de o lună la alta.
Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a crescut în aprilie până la 2%, față de 1,7% în luna martie. Țările membre cu cele mai ridicate sunt Ungaria (5,2%) Polonia (5,1%), Luxemburg (3,3%), Cehia (3,1%), Suedia (2,8%) şi România (2,7%), arată datele publicate, miercuri, de Eurostat.