Tinerii din centrele de ocrotire ale statului din România nu vor putea rămâne în aceste instituții până la 26 de ani, dacă lucrează ori sunt la studii. O inițiativă în acest sens a fost depusă în Parlament însă deputații au respins ideea.
Propunerea legislativă potrivit căreia tinerii în vârstă de până la 26 de ani şi minorii aflaţi în dificultate ar fi putut beneficia de programe pentru valorificarea abilităţilor, pregătire profesională şi reintegrare socială, iar angajatorilor care i-ar fi încadrat în muncă li s-ar fi acordat mai multe facilităţi fiscale a fost respinsă definitiv de Camera Deputaților, în calitate de Cameră decizională. Astfel, această propunere şi-a încheiat traseul legislativ, relatează avocatnet.ro
Potrivit acestui proiect, minorii aflaţi în dificultate erau definiți ca fiind „acel segment instituţionalizat care până la vârsta de 18 ani nu au putut fi daţi în plasament familial, încredinţaţi sau adoptaţi”, iar tinerii aflaţi în dificultate erau definiți ca fiind cei care „până la vârsta de 18 ani au fost cazaţi în centre de ocrotire, iar ulterior sunt încadraţi în muncă sau sunt studenţi ori urmează orice altă formă de învăţământ până la împlinirea vârstei de 26 de ani”.
Deputații români au respins însă această propunere așa că tinerii din centrele de ocrotire ale statului vor trebui să părăsească instituțiile la 18 ani.